AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Organik tarim arazisi yapisi nasil olmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Organik tarım arazisi yapısı nasıl olmalı?​

Organik üretim yapacak çiftçi öncelikle üretimi yapacağı arazisinin; geleneksel üretim yapılan bölgelerden, işlek anayollardan, ağır sanayi tesislerinden, maden işletmelerinden kentsel atıkların toplu olarak bırakıldığı alanlardan, kirletici atıklar içeren akarsu ve yeraltı sularından etkilenmeyecek bir mesafede olması …

Organik tarımda Sertifikayi kim verir?​

Bakanlık tarafından yetkilendirilen sertifika kuruluşları, bu tür denetim, kontrol, değerlendirme ve son olarak da sertifika işlemlerini gerçekleştirir. Organik ürün belgesi alabilmek için üretimin yapıldığı alanda hiçbir şekilde zararlı madde kullanımı yapılmamalıdır.
Organik gıda üretiminde ne kullanılır?​
Bir gıdanın organik sayılması için · Doğal gübre kullanılması gerekir. · Bitkileri bakteri ve haşerelerden korumak için kullanılan kimyasalların genel olarak Pestisit olarak adlandırılır. Organik gıdalar pestisit içermeyen gıdalar olarak da genellenebilir. · Kontrollü üretim ve Sertifikalı üretim olması gerekir.

Organik tarım sözleşmesi nedir kimler arasında imzalanır?​

Organik tarım sözleşmesi nedir kimler arasında imzalanır?
b) Organik tarım faaliyetleri, müteşebbis ile yetkilendirilmiş kuruluş arasında imzalanan sözleşmeye dayalı yürütülür. Bu sözleşme; tarımsal faaliyetin bu Yönetmelik hükümlerine göre yapılacağını belirleyen yazılı anlaşmayı ifade eder.

Tarım arazisinde organik tarım üretimi yapabilme şartları nelerdir?​

Tarım arazisinde organik tarım üretimi yapabilme şartları nelerdir?
1) Hastalık ve zararlılara dayanıklı tür ve çeşit seçimi yapılır. 2) Uygun ekim nöbeti hazırlanır. 3) Uygun toprak işleme yöntemleri uygulanır. 4) Kültürel, biyolojik ve biyoteknik mücadele metotları uygulanır.

Organik gübre sertifikası nasıl alınır?​

Organik Gübre Lisans Belgesi
- Üretim İzni (Üreticiler için),
- Sanayi ve Ticaret Odası Sicil Kaydı (Aslı),
- Vergi Levhası Örneği,
- Lisans Müracaat Formu,(EK-3)
- Fason üretim sözleşmesi (Fason üreticiler için)
- İl Müdürlüğü uygunluk görüşü (Üreticiler için),
- Döner Sermaye ücreti makbuzu.

Organik hayvancılık sertifikası nasıl alınır?​

Organik Hayvancılık Sertifika Programı SINAV SÜRECİ
- Sertifikaya hak kazanabilmeniz için eğitim sonunda yapılacak sınavdan 100 üzerinden en az 50 puan almanız gerekmektedir.
- Sertifika sınavı, eğitimin son haftası internet ortamında uzaktan eğitim sistemi üzerinden yapılır.
Türkiye’de organik ürünler nelerdir?​
Türkiye’de yetişen organik tarım ürünleri nelerdir?
- Bitkisel ürünler, yaş sebze ve meyveler, kurutulmuş meyveler, baharatlar, bakliyatlar(nohut, fasulye, mercimek), hububat ürünleri( buğday, arpa, yulaf) tıbbi ve aromatik bitkiler.
- Hayvansal ürünler, et, süt bal, yumurta ve yağlar.

Organik tarım için gerekli koşullar nelerdir?​

Organik tarım için gerekli koşullar nelerdir?
Genel Özellikler:
- İnsana, hayvana ve doğaya uyumlu olması,
- Biyolojik çeşitliliğin korunması,
- Agroekosisteme uygun, dayanıklı, sağlıklı tohum ve bitki çeşitlerinin seçilmesi,
- Bitki ve toprak direncini arttırıcı uygulamaların ön planda tutulması,
- Sentetik kimyasal ilaç, büyüme düzenleyiciler ve gübrelerin kullanılmaması,

Organik tarıma başlama kuralları nelerdir?​

Organik tarıma başlama kuralları nelerdir?
a) Hastalık, zararlı ve yabancı otların mücadelesinde aşağıdaki hususlar dikkate alınır.
- Hastalık ve zararlılara dayanıklı tür ve çeşit seçimi yapılır.
- Uygun ekim nöbeti hazırlanır.
- Uygun toprak işleme yöntemleri uygulanır.
- Kültürel, biyolojik ve biyoteknik mücadele metotları uygulanır.

Organik gübre üretim izni nasıl alınır?​

Organik Gübre Üretim İzni için Gerekli Bilgi ve Belgeler;
- Üretim İzni Müracaat Formu,
- Üretim Prosesi, Analiz Sertifikası (Ağır metal analizi için),
- Ürüne ait Numune,
- Kapasite Raporu (Üreticiler için),
- Gayri Sıhhi Müessese Raporu veya Çevre Etki Değerlendirme Raporu veya Gerekli Değildir Raporu,
- Deneme Raporu,
 
Organik tarım arazisi yapısının nasıl olması gerektiği konusunda çeşitli hususlar dikkate alınmalıdır. Öncelikle organik üretim yapılacak arazinin geleneksel tarım bölgelerinden uzak olması tercih edilir. Ayrıca işlek anayollardan, ağır sanayi tesislerinden, maden işletmelerinden ve kentsel atıkların bırakıldığı alanlardan uzak olması önemlidir. Arazinin kirletici atıklar içeren akarsu ve yeraltı sularından etkilenmeyecek bir mesafede olması da organik tarım için gereklidir.

Organik tarımda sertifika, Bakanlık tarafından yetkilendirilen sertifika kuruluşları tarafından verilir. Bu kuruluşlar, denetim, kontrol, değerlendirme ve sertifika işlemlerini gerçekleştirir. Organik ürün belgesi alabilmek için üretimin yapıldığı alanda hiçbir şekilde zararlı madde kullanımı yapılmamalıdır.

Organik gıda üretiminde doğal gübre kullanımı önemlidir. Pestisit adı verilen kimyasalların kullanımından kaçınılmalıdır ve organik gıdalar genellikle pestisit içermeyen gıdalar olarak kabul edilir. Kontrollü ve sertifikalı bir üretim süreci izlenmelidir.

Organik tarım sözleşmesi, organik tarım faaliyetlerini yürütmek üzere müteşebbis ile yetkilendirilmiş kuruluş arasında imzalanan yazılı bir anlaşmadır. Bu sözleşme, tarımsal faaliyetin ilgili yönetmelik hükümlerine göre yapılacağını belirler.

Tarım arazisinde organik tarım üretimi yapabilmek için hastalık ve zararlılara dayanıklı tür ve çeşitlerin seçilmesi, uygun ekim nöbeti oluşturulması, uygun toprak işleme yöntemlerinin uygulanması ve kültürel, biyolojik ve biyoteknik mücadele metotlarının uygulanması gerekmektedir.

Organik gübre sertifikası almak için belirli belgeler gerekmektedir. Üreticiler için üretim izni, sanayi ve ticaret odası sicil kaydı, vergi levhası örneği, lisans müracaat formu, fason üretim sözleşmesi gibi belgeler sunulmalıdır.

Organik hayvancılık sertifikası almak için eğitim sonunda yapılacak sınavdan en az 50 puan almak gerekmektedir. Sertifika sınavı genellikle internet ortamında uzaktan eğitim sistemi üzerinden yapılmaktadır.

Türkiye'de organik tarım ürünleri arasında bitkisel ürünler, yaş sebze ve meyveler, kurutulmuş meyveler, baharatlar, bakliyatlar, hububat ürünleri, tıbbi ve aromatik bitkiler ile hayvansal ürünler arasında yer alır.

Organik tarım için gerekli koşullar arasında insan, hayvan ve doğaya uyumlu olma, biyolojik çeşitliliğin korunması, sağlıklı tohum ve bitki çeşitlerinin seçilmesi, sentetik kimyasal ilaç ve gübrelerin kullanılmaması gibi özellikler bulunur.

Organik tarıma başlarken hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadelede dayanıklı tür ve çeşitlerin seçilmesi, uygun ekim nöbetinin oluşturulması, uygun toprak işleme yöntemlerinin uygulanması ve kültürel, biyolojik ve biyoteknik mücadele metotlarının uygulanması önemlidir.

Organik gübre üretim izni almak için üretim izni müracaat formu, üretim prosesi ve analiz sertifikası, numune, kapasite raporu, gayri sıhhi müessese raporu veya çevre etki değerlendirme raporu gibi belgeler gerekmektedir.
 
Geri
Üst