AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Organik İncir Üretimi

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Organik İncir Üretimi
Türkiye’de
organik tarım
denilince ilk akla gelen meyvelerden biri de şüphesiz ki incirdir.
Ülkemizin en çok ihraç edilen ürünlerinden biri olan incir, kışları ılık, yazları sıcak ve kurak ister. Tazesinden çok kurusunun ihracatı yapılmaktadır. Kuru incirin besin değeri taze halindekine göre 4 kat daha fazladır. İncirde bulunan lif içeriği diğer meyvelere göre daha fazla olduğundan doğal bir sindirim sistemi düzenleyicisidir.
Çeşit seçimi, ticari amaçla yapılacak ürün için önem taşır, çünkü kurutmalık çeşitleri en fazla sınırlayan faktör iklimdir. Bahçe kurutmalık veya sofralık çeşitle kurulabilir. Kurutmalık olarak en iyi çeşitler
sarılop
ve
sarı zeybek
tir. Sofralık çeşitlerden başlıcaları ise; Göklop, Akça, Yeşilgüz, Bardakçı, Morgüz, Beyaz Orak, Siyah Orak ve Bursa Siyahıdır. Bursa Siyahı çeşidi dış pazarda çok iyi tutulur ve ambalaja-yola iyi dayanır.
Bitkinin iyi gelişmesi için, fidan çukurlarının içine dışarıdan iyi toprak ve iyi yanmış hayvan gübresi karıştırılabilir. Organik tarımın yapıldığı incir bahçeleri, sonbaharda bir ve ilkbaharda iki olmak üzere üç kez sürülmelidir. Hızlı şeker üretimi ve yine hızlı bir olgunlaşma meyvede incire has bir özelliktir. Fakat hasatla birlikte bu değişme gösteren özellikler durur. Bu yüzden damak zevkine göre iç pazar için meyveler tam olgunlaştığında toplanırken, dış pazar için yola da dayanması açısından incir tam olgunluğa erişmeden (hamken) hasat edilir. Hasat, elle yapılır, avuç içinde fazla sıkmadan ezilmeye neden olmayacak şekilde, sağa- sola çevrilerek koparılır.
Kuru incirin pazarlanıncaya kadar bekletildiği depo tertemiz olmalı, fakat yine de bir kirlenme olacağı için mümkün olan en kısa sürede ürün elden çıkarılmalıdır.
 
Geri
Üst