AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Organik hayvansal uretimde nelere dikkat etmeliyiz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.761
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Organik hayvansal üretimde nelere dikkat etmeliyiz?​

Uygun damızlık ırkların seçilmeli, Hayvanların doğal bağışıklıklarını artırıcı düzenli egzersiz için gezinti alanlarına veya otlaklara ulaşımı ve kaliteli yem kullanımının sağlanmalı, Aşırı kalabalık nedeni ile hayvanlarda sağlık problemlerini önlemek için uygun yerleşim sıklığı sağlanmalıdır.

Organik tarımda geçiş süreci nedir?​

Organik tarımda geçiş süreci nedir?
Organik üretime başlanması ile organik ürün sertifikasına hak kazanılması arasında kalan zaman geçiş süreci olarak adlandırılır ve bu süreç tek yıllık, mera ve yem bitkilerinde iki, çok yıllık bitkilerde ise üç yıldır.

Organik hayvancılıkta geçiş süreci nedir?​

1) Organik hayvan yetiştiriciliği ve hayvansal üretim yapılacak arazi ve otlaklar 2 yıllık geçiş sürecine alınır. 2) Otobur olmayan hayvanlar tarafından kullanılan otlaklar, açık barınaklar ve gezinti alanları için geçiş süresi bir yıla indirilir.

Organik tarımın temel amaçları nelerdir?​

Organik tarımın temel amaçları nelerdir?
Organik Tarımın Amacı Nedir?
- » Tüketiciye verimli ve güvenilir mamuller sunmak.
- » Hayvan, insan, ve bitki sağlığını muhafaza etmek.
- » Biyolojik çeşitliliğin ve genetik kaynakların muhafaza edilmesini sağlamak.
- » Doğal habitat ve ekolojik sistemlerin muhafaza edilmesini sağlamak.
Organik hayvancılık ilkeleri nelerdir?​
-Hayvan yemi olarak kullanılan her tür ürün organik olmalıdır. Genetik yapısı değiştirilmiş organizma ve yem maddelerinin kullanımı yasaktır. -Antibiyotikler, koksidiyostatikler, üre, ilaç maddeleri, hormonlar ve büyümeyi uyarıcı maddeler hayvan beslenmesinde kullanılamaz. -Hayvanların zorlama ile -beslenmesi yasaktır.

Organik et üretimi nedir?​

Organik et üretimi nedir?
Organik hayvansal üretim, sentetik olarak üretilen maddelerin direkt veya dolaylı olarak kullanılmadığı veya kulla nımı zorunlu ise minimum düzeyde kullanıldığı, organik yemle besleme ve sağlıklı hayvan yetiştiriciliği prensibiyle her aşaması kontrollü, sertifikalı olan hayvansal üretimdir.

Organik tarım aşamaları nelerdir?​

a) Hastalık, zararlı ve yabancı otların mücadelesinde aşağıdaki hususlar dikkate alınır.
- Hastalık ve zararlılara dayanıklı tür ve çeşit seçimi yapılır.
- Uygun ekim nöbeti hazırlanır.
- Uygun toprak işleme yöntemleri uygulanır.
- Kültürel, biyolojik ve biyoteknik mücadele metotları uygulanır.

Organik tarımda kontrol ve sertifikasyon nedir?​

Organik tarımda kontrol ve sertifikasyon nedir?
Organik tarım, hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğadaki dengeyi yeniden kurmaya yönelik, toprağın verimliliğinde devamlılık sağlayan biyolojik mücadele ile hastalık ve zararlıları kontrol altına alarak, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içeren, sentetik kimyasal gübre ve ilaçların kullanımını yasaklayan.

Türkiye’de organik hayvancılığın durumu nedir?​

Türkiye organik tarım alanı bakımından, Avrupa ülkeleri arasında (486 069 hektarlık) 9’uncu sırada yer almaktadır. 2014 ve 2015 yıllarında organik üretim yapılan hayvan sayısında % 11,6, et toplamında % 47,6 ve süt toplamında % 64 oranında bir azalma olurken, organik yumurta toplamında % 22,7 oranında bir artış …

Organik tarım amaçları nedir?​

Organik tarım amaçları nedir?
Organik Tarımın amacı, bilinçsizce gerçekleştirilen tarım faaliyetlerinin insan ve hayvan sağlığını tehdit etmesini engellemektir.
 
Organik hayvansal üretimde dikkat edilmesi gereken noktalar arasında uygun damızlık ırkların seçilmesi, hayvanların doğal bağışıklıklarını artırmak için düzenli egzersiz imkanlarının sağlanması, gezinti alanlarına veya otlaklara erişim ve kaliteli yem kullanımı yer almaktadır. Bunun yanı sıra aşırı kalabalık nedeniyle hayvanlarda sağlık sorunlarının önlenmesi için uygun yerleşim sıklığının sağlanması önemlidir.

Organik tarımda geçiş süreci, organik tarıma başlanması ile organik ürün sertifikasına hak kazanılması arasındaki zamanı ifade eder. Bu süreç genellikle bir yıldır, ancak mera ve yem bitkilerinde iki yıl, çok yıllık bitkilerde ise üç yıl sürebilir.

Organik hayvancılıkta geçiş süreci ise iki aşamadan oluşur. Organik hayvan yetiştiriciliği ve hayvansal üretim yapılacak araziler ve otlaklar genellikle 2 yıllık geçiş sürecine alınır. Otobur olmayan hayvanlar için kullanılan otlaklar, açık barınaklar ve gezinti alanları için geçiş süresi bir yıla indirilebilir.

Organik tarımın temel amaçları arasında, tüketicilere verimli ve güvenilir ürünler sunmak, hayvan, insan ve bitki sağlığını korumak, biyolojik çeşitliliği ve genetik kaynakları korumak, doğal habitatları ve ekolojik sistemleri korumak bulunmaktadır.

Organik hayvancılığın temel prensipleri arasında hayvan yemi olarak organik ürünlerin kullanılması, genetiği değiştirilmiş organizmaların ve sentetik maddelerin kullanımının yasaklanması, antibiyotiklerin ve hormonların kullanılmaması, hayvanları zorlama ile beslemenin yasaklanması gibi unsurlar yer almaktadır.

Organik et üretimi, sentetik olarak üretilen maddelerin minimum düzeyde kullanıldığı, organik yemle besleme ve sağlıklı hayvan yetiştiriciliği prensiplerine dayanan kontrollü ve sertifikalı hayvansal üretim sürecidir.

Organik tarımda aşamalar arasında hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadelede dayanıklı tür ve çeşit seçimi, uygun ekim nöbeti hazırlanması, toprak işleme yöntemlerinin optimizasyonu ve kültürel, biyolojik mücadele yöntemlerinin tercih edilmesi gibi unsurlar yer almaktadır.

Organik tarımda kontrol ve sertifikasyon, sentetik kimyasal gübre ve ilaçların kullanımını yasaklayarak doğal dengeyi korumayı amaçlayan, toprağın verimliliğini sürdürülebilir kılan ve çevreye dost üretim sistemlerini benimseyen bir süreci ifade eder.

Türkiye'de organik hayvancılık alanında, Avrupa ülkeleri arasında 9. sırada yer alınmaktadır. Organik üretimde hayvan sayısında azalma gözlenirken, organik yumurta üretiminde artış meydana gelmiştir.

Organik tarımın amacı, bilinçsizce yapılan tarım uygulamalarının insan ve hayvan sağlığını tehdit etmesini engellemeyi hedefler. Organik tarımın temel amacı insan ve çevreye dost üretim sistemlerini benimsemek ve sürdürülebilir tarımı teşvik etmektir.
 
Geri
Üst