AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Organellerden hangisi protein sentezi yapar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Organellerden hangisi protein sentezi yapar?​

► Ribozomlar hücrede protein sentezinin yapıldığı organellerdir. protein ve RNA’dan meydana gelirler.

Hücre yapısında yer alan organelin adı nedir?​

Bu yapı birimleri organel olarak adlandırılır. Organeller; sitoplazmada bulunan hücre beslenmesi, boşaltımı ve solunumu gibi farklı fonksiyonları olan yapı birimleridir. Hücre organelleri; lizozom, ribozom, endoplazmik retikulum, mitokondri, kloroplast, koful, sentrozom ve golgi aygıtı olarak sıralanabilir.
Ökaryotik hücrede DNA hangi Organellerde bulunur?
Mitokondriler hemen her ökaryotta bulunan organellerdir. Bir çift zarla çevrilidirler ve içte olanına krista adı verilen iç kıvrımlardan oluşurlar. Hücre solunumu burada gerçekleşir. Kendi DNA’ları vardır ve başka mitokondrilerin bölünmesi sonucu meydana gelirler.

Hangi organeller hangi hücrelerde bulunur?​

Temel ökaryotik organeller tablosu

Glikoprotein sentezi sırasında hangi organeller görev alır?​

Glikolizasyon adını alan glikoprotein sentezi endoplazmik retikulumda (E.R) başlar, Golgide devam eder ve oluşan glikoproteinler hücre zarına taşınır.
Ribozom hangi hücrelerde bulunur?
Ribozom, ribozomal RNA (rRNA) ve proteinlerden oluşan ve hücrenin protein sentezinden görevli olan makromoleküldür. Tüm canlı hücrelerinde bulunmaktadır. (Virüsler halen daha günümüzde canlı varlıklar olup olmadıkları tartışılmaktadır, virüslerde ribozom bulunmamaktadır.

Ökaryot bir hücrede DNA molekülü hangi yapılarda bulunur?​

Ökaryotik bir hücrenin genomu, histon proteini gibi çeşitli proteinlerle bağlı kaldığı çekirdeğin içinde bulunur. Çekirdeğin içinde, DNA molekülleri doğrusal ve daha organize olan kromozomlar halinde düzenlenmiştir.

Ökaryot hücrelerde neler bulunur?​

Ökaryot hücrelerde kendine ait ve zar ile çevrili olan gerçek bir çekirdeğe sahip olduğu bilinmektedir. Hücre çekirdeğinde proteinin meydana gelmesi için özel DNA bulunmaktadır. Mitokondri, endoplazmik retikulum, koful, lizozom, golgi gibi oldukça işleve sahip olan organ parçaları bulunmaktadır.
Organeller canlı mı?
Ama bizim bedenimizdeki bir araya gelerek organizmayı (vücudu) oluşturma durumu en temelde canlılar (hücreler) tarafından motive edilmiştir. Ama burada böyle birşey söz konusu değildir. Hücreyi oluşturan organellerin hiçbirisine artık CANLI DİYEMEYİZ. Hepsi de organik “cansız” moleküllerden oluşan cansız oluşumlardır.

Bütün hücrelerde ne bulunur?​

Esas yapı taşları lipid ve proteinlerdir. Her hücrenin protein, yağ ve karbonhidrat oranları birbirlerinden farklı olduğu için her hücre zarı, o hücreye özgüdür. Hücreye gelen bütün kimyasal maddeler ve elektriksel iletiler hücre zarı ile alınır.Hücre zarının yapısında protein, yağ ve karbonhidrat bulunur.

Glikolipit sentezini hangi organel yapar?​

Hücre zarı: (Glikolipid ve glikoproteini golgi sentezler.)
 
Geri
Üst