Organ nakli nedir kisaca tanimi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
208.290
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Organ nakli nedir kısaca tanımı?​

Organ nakli bir organın donör, yani verici vücuttan çıkarıldığı ve sonrasında hasarlı veya eksik bir organın yerini almak üzere bir alıcı vücuda yerleştirildiği operasyonlara denir.

Organ nakli nedir ödev?​

Organ nakli, kadavradan ve canlıdan yapılan bir operasyondur. Tedavisi tıbben mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı veya ölüden alınan yeni, sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine organ nakli denilmektedir.
Vücutta görevini herhangi bir nedenle yapamayan bir organın yerine canlı, kadavra ya da beyin ölümü gerçekleşmiş kişiden alınan sağlam organın nakledilmesi işlemine organ nakli (transplantasyon) denmektedir. Nakil işlemi organ veya doku kaynaklı olabilir.
Transplantasyon Bölümü Nedir?
Organ nakli tıp alanında transplantasyon olarak bilinir. Bu durum genellikle organları hasar gören kişilere yapılır. Kişilerin herhangi bir organında sorun yaşaması durumunda organ nakli yapılabilir. Organ naklinin yapılabilmesi için kişilerin bazı şartları karşılaması gerekiyor.
Transplantasyon nasıl yapılır?
Transplantasyon için fekal materyal çeşitli yollardan infüze edilebilir. En tercih edilen yol kolonoskopi ile materyalin ileuma bırakılması olmakla beraber, nazogastrik tüp, nazoduodenal yol, gastroskopi, jejunoskopi ile ve retansiyon enema ile FMT yapılabilmektedir .

Nakli yapılan organlar nelerdir?​

Ülkemizde; kalp, karaciğer, akciğer, böbrek, pankreas gibi organlar, kalp kapağı, gözün şeffaf kornea tabakası, kas ve kemik iliği dokuları başarı ile nakledilmektedir. 2-En çok hangi organın nakli yapılır? Ülkemizde sıklık sırasına göre; böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, ince bağırsak ve akciğer nakli yapılmaktadır.

Transplantasyon kimlere yapılır?​

Son dönemlerde oldukça sık rastlanılmakta olan karaciğer hastalıkları ve akut karaciğer yetmezliği gibi durumlarda tedavi amaçlı olarak uygulanmaktadır. Fakat artan akut karaciğer yetmezliği vakaları karşısında maalesef donör organlar oldukça sınırlıdır ve çok zor bir şekilde bulunabilmektedir.
Ekstremite Nakli Kimlere Yapılır? Yanık, elektrik çarpması, travma gibi kötü huylu tümör dışındaki herhangi bir nedenle, bir ya da birden fazla ekstremite kaybı yaşayan, 18 ile 65 Yaş arasındaki hastalara nakil yapılabilir.
Organ nakli yapmak günah mı?
Organ bağışının dini yönden sakıncası yoktur. Büyük dinlerin çoğu organ bağışını onaylamakta ve desteklemektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 3.3.1980 tarih ve 396/13 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.
 
Geri
Üst