AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Organ bagisi kac yasina kadar yapilabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Organ bağışı kaç yaşına kadar yapılabilir?​

4-Organ naklinde yaş sınırı var mı? Günümüzde organ nakli olacak kişi (alıcı) için yaş sınırı yoktur. Her yaşta nakil olabilmekte, bebeklikten yaşlılığa kadar organ nakli ihtiyaç ve sebepleri çeşitlilik göstermektedir. Canlı verici olmak veya organ bağışında bulunmak içinse 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir.

Kimler organ bağışı yapabilir kimler yapamaz?​

Bir kimse, sağlığında organ bağışında bulunmuş olsa bile, beyin ölümü gerçekleşmesi halinde sırasıyla eşi, reşit çocukları, anne veya babası veya kardeşlerinden birisinin; bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakati olmaksızın organ ve dokuları alınmamaktadır.
Kaç yaşına kadar böbrek nakli yapılır?​
Böbrek nakli için bir yaş sınırı var mıdır? 7 aylıktan 70 yaşına kadar her hastaya böbrek nakli yapılabilir. İlerleyen tıbbi imkanlar, doktor tecrübeleri artık 5 yaşın altındaki çocuklara ve 65 yaş üstü insanlara da nakil yapılabildiğini göstermiştir.

Çapraz nakil ne demek?​

Çapraz nakil ne demek?
Bazı böbrek hastaları vericileri olmasına rağmen kan ve doku uyuşmazlığı nedeniyle kendi vericilerinden böbrek alamamaktadırlar. Aynı durumdaki iki çift arasında birinin vericisinden diğerinin alıcısına böbrek nakli yapılabilmektedir.

Organ bağışını kimler yapar?​

Organ bağışını kimler yapar?
Organ bağışı, 18 yaşından büyük bireylerin bilinçli bir şekilde ve özgür iradesiyle, organlarının bir veya birkaçını başka hastaların tedavisinde kullanılması adına bağışlanmasına denmektedir. Akli dengesi yerinde olup, 18 yaşını aşmış her birey organ bağışı yapmak amacıyla müracaatta bulunabilir.

Böbrek nakli kimlere yapılmaz?​

Kimler böbrek vericisi olamaz? Diyabet, kanser, kalp hastalığı gibi ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, AIDS, ciddi aktif enfeksiyonu olanlar ve hamileler canlı böbrek vericisi olamazlar.

Böbrek nakli olan birinin çocuğu olur mu?​

Böbrek nakli sonrası normal gebelik oluşabilir. Bununla birlikte, böbrek nakli sonrası gebelikte hem anne hem de bebek açısında çeşitli riskler vardır. Böbrek nakli sonrası gebelikte, hipertansiyon, preeklamsi ve diyabet gibi komplikasyonlar, diğer gebelere göre daha sık görülür.
Çapraz karaciğer Nakli Nedir?​
Bazı karaciğer hastaları vericileri olmasına rağmen kan uyuşmazlığı nedeniyle kendi vericilerinden alamamaktadırlar. Aynı problemi yaşayan iki çift arasında birinin vericisinden diğerinin alıcısına nakil gerçekleştirilebilmektedir.

Ölümden sonra organ bağışı günah mı?​

Ölümden sonra organ bağışı günah mı?
Ölmüş kişilerden organ nakli yapılmasında dinen bir sakınca olmadığı gibi; canlı donörlerin kendi hayatları için bir tehlike teşkil etmemesi durumunda, organ bağışında bulunmasında ve onların bağışıyla yapılacak karaciğer, böbrek ve doku nakillerinde de İslami açıdan bir sakınca bulunmamaktadır.

Ölen kişinin organları ne zaman alınır?​

Ölen kişinin organları ne zaman alınır?
Yani evinde ya da kaza mahallinde veya deprem veya afet bölgelerinde kalbi durmuş ve döndürülememiş bir insanın organları organ naklinde kullanılamaz. Sadece ve sadece beyin ölümü gelişmiş yani tıbben ölmüş ama organları zarar görmemiş insanların organları diğerlerine nakledilebilir.

Yaşarken organ bağışı nasıl yapılır?​

Öldükten sonra kullanılmak üzere organlarınızı bağışlamak için büyük hastanelerin organ bağış ünitelerine ya da Türkiye Organ Nakli Vakfına başvurabilirsiniz. Burada iki tanık huzurunda bu isteğinizi beyan ederek imzalayacağınız organ bağış formu ile size bir organ bağış kartı verilecektir.

Organ bağışı yapan kişi acı çeker mi?​

Gerçek: Sevdiğiniz insan, organ bağışı anında beyin ölümü durumundadır ve acı hissetmesi söz konusu değildir. Ölümden sonra bile, sevdiğiniz insanın bedenine, yaşayan bir hastaya gösterilen özenin aynısının gösterilmesi için mümkün olan bütün çaba sarf edilir.
Öldükten sonra organ bağışı günah mı?​

Öldükten sonra organ bağışı sevap mi?​

Öldükten sonra organ bağışı sevap mi?
İnsanlara yardım edilmesini emreden dinimiz, organ bağışının uygun olduğunu buyurmuştur. Organların bağışlanması günah değildir. Aksine bağışlanacak organlar, hayat kurtarıyor olduğu için sevap kabul edilir.

Beyin ölümünden sonra hasta ne kadar yaşar?​

Beyin ölümünden sonra hasta ne kadar yaşar?
Burada kalbin bu yoğun desteğe rağmen çalışmasının devam etmesi vakanın hayata döneceği anlamına gelmemelidir. Genel olarak beyin ölümünden sonra ortalama 48 saat içinde kalp de durur.

E nabız üzerinden organ bağışı nasıl yapılır?​

Bunlara ek olarak Sağlık Bakanlığı’nın E-Nabız platformu üzerinden de online olarak organ bağışı başvurusunda bulunabilirsiniz. Organ bağışı sonrası kişinin bilgilerini içeren ”Doku ve Organ Bağış Belgesi” kartı hazırlanmakta ve kendisine teslim edilmektedir. Online organ bağışı başvurusu için tıklayın.

Organ bağışında bulunabilmek için gerekli şartlar nelerdir?​

Organ bağışı kişinin hayatta iken kendi iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başkalarının tedavisi için kullanılmak üzere izin vermesidir. 18 yaşını aşmış, akıl ruh sağlığı yerinde, mümeyyiz olan herkes organ bağışında bulunabilir.
Organ bağışı yapmak sevap mıdır?​
Yine aynı kararda “organınızı vereceğiniz kişi yaptığı iyilik ve fenalıklardan kendisi sorumludur” denilmektedir. Kuran-ı Kerim’de de “kim bir insana hayat verirse onun tüm insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı” beyan olunmaktadır (Maide suresi, ayet 32).

Beyin ölümü gerçekleşen insan acı hisseder mi?​

Beyin ölümü gerçekleşen insan acı hisseder mi?
Beyin ölümü geri dönüşsüzdür… Ciddi kazaların, ağır felçlerin ya da beyin kanamasının neden olduğu beyin ölümünde hastanın bilinci kapalıdır ve acı hissetmez. Beyin ölümü; hayatın artık sona erdiğini, vücutta bulunan organların ise ancak makine desteği ile fonksiyonlarını devam ettirebildiği bir süreçtir.

Öldükten sonra organ bağışı sevap mı?​

Öldükten sonra organ bağışı sevap mı?

Organ bağışı dinimizce uygun mu?​

Organ bağışının dini yönden sakıncası yoktur. Büyük dinlerin çoğu organ bağışını onaylamakta ve desteklemektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 3.3.1980 tarih ve 396/13 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.

Organ bağışı dinimizce uygun mudur?​

 
Organ bağışı dinen uygun ve desteklenen bir konudur. Büyük dinlerin çoğu, organ bağışını onaylamakta ve teşvik etmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 3 Mart 1980 tarihli 396/13 sayılı kararıyla da organ naklinin caiz olduğu açıklanmıştır. Dolayısıyla, organ bağışı yapmak dini açıdan sakıncalı değildir, aksine hayat kurtarıcı bir eylem olarak sevap olarak kabul edilebilir. Organ bağışında bulunmak, insanların yaşamlarını kurtarmak veya onların yaşam kalitelerini artırmak için önemli bir adımdır.
 
Geri
Üst