AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Organ bagisi basvurusu nasil yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.102
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Organ bağışı başvurusu nasıl yapılır?​

Gönüllülük esasına dayalı olan organ bağışında bağışçı olmak için sağlık müdürlüklerine, devlet ve özel hastanelerin organ bağışı koordinatörlerine ya da sağlık ocaklarına başvurulmalıdır. Bu noktalarda organ bağışı formu doldurulduktan sonra bağışçıya organ bağış kartı verilir.

Hepatit B hastaları organ bağışı yapabilir mi?​

8. Hepatit B ve C hastaları verici olabilirler mi? Hayır. Hepatit C hastaları verici olamaz. Hepatit B hastaları ise verici olabilir; ancak vericinin aktif virüs taşımaması ve alıcının da Hepatit B’ye karşı aşılanıp korunur durumda olması gereklidir.

E nabız üzerinden organ bağışı yapılır mı?​

E nabız üzerinden organ bağışı yapılır mı?
Bunlara ek olarak Sağlık Bakanlığı’nın E-Nabız platformu üzerinden de online olarak organ bağışı başvurusunda bulunabilirsiniz. Organ bağışı sonrası kişinin bilgilerini içeren ”Doku ve Organ Bağış Belgesi” kartı hazırlanmakta ve kendisine teslim edilmektedir. Online organ bağışı başvurusu için tıklayın.

Organ bağışında para alınıyor mu?​

Organ bağışında para alınıyor mu?
Soru 1 – Bağışladığım organlar para ile başkasına satılabilir mi? Hayır! Satılamaz. Bir insan öldükten sonra organları bağışlandığında, Organ Nakli koordinasyon sistemi devreye girer.

Organ nakli olanlar kaç yıl yaşar?​

Canlı böbrek nakli sonrası hastaların yarısı 25 yıla sağlıklı girerken kadavra böbrek nakilli hastaların yarısı 10 yıla diyalizden uzak ve sağlıklı girer. Nakil olan hastaların %80’i eski işlerini sürdürmektedir.

Organ nakli kimlere yapılmaz?​

Kişi hastanenin herhangi bir kliniğinde bile ölmüş olsa, solunum cihazına bağlı değilse ve beyin ölümü olmamışsa bu kişilerden organ nakli yapılamaz. Beyin fonksiyonlarını geri dönüşümsüz olarak kaybetmiştir. Hasta solunum cihazına bağlıdır, kendi kendine solunum yapamaz. Bu durum koma ve bitkisel hayattan farklıdır.

Organ nasıl bağışlanır?​

Organ nasıl bağışlanır?
Bağış yapılabilecek yerler; tüm devlet hastanel eri, özel hastaneler, sağlık ocakları, sağlık müdürlükleri. Bağışçı bir form doldurduğunda ona organ bağış kartı veriliyor. Yapılan organ bağışları o hastanenin yetkili kişisi tarafından internet üzerinden Sağlık Bakanlığı’nın Organ ve Doku Bağışı Listesi’ne ekleniyor.

Organ bağışı nasıl yapılır E nabız?​

Organ bağışı nasıl yapılır E nabız?
Organ bağışı dinimizce uygun mu?​
Organ bağışının dini yönden sakıncası yoktur. Büyük dinlerin çoğu organ bağışını onaylamakta ve desteklemektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 3.3.1980 tarih ve 396/13 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.
Organ nakli ücretsiz mi?​
Konu : Organ Nakli İlave Ücret Bu hüküm ile sağlık hizmet sunucuları tarafından organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin verilen sağlık hizmetleri için herhangi bir süre kısıtlaması olmaksızın ilave ücret alınamayacağı açıkça belirtilmiştir.

Organ bağışının önemi nedir?​

Organ bağışının önemi nedir?
Organ Bağışı Nedir? Organ Bağışı, kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarınızın başka hastaların tedavisi için kullanılmasına olanak tanır.
 
Organ bağışı başvurusu nasıl yapılır sorusuna verilen yanıta göre, organ bağışında gönüllülük esasına dayanılmaktadır. Bağışçı olmak isteyen kişilerin sağlık müdürlüklerine, devlet ve özel hastanelerin organ bağışı koordinatörlerine ya da sağlık ocaklarına başvurması gerekmektedir. Bu noktalarda organ bağışı formu doldurulduktan sonra bağışçıya organ bağış kartı verilmektedir. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı'nın E-Nabız platformu üzerinden online olarak da organ bağışı başvurusunda bulunulabilir ve "Doku ve Organ Bağış Belgesi" kartı hazırlanıp kişiye teslim edilmektedir.

Hepatit B hastalarının organ bağışı yapabilmesi için belirli koşulların sağlanması gerekmektedir. Aktif virüs taşımayan ve Hepatit B'ye karşı aşılanıp korunan hastalar organ bağışı yapabilirler. Ancak Hepatit C hastaları verici olamamaktadır.

Organ bağışı sürecinde herhangi bir para alınmamaktadır. Organ bağışı yapıldığında organlar para karşılığı başka birine satılamaz. Organ bağışı sonrasında Organ Nakli Koordinasyon Sistemi devreye girerek organların adil ve yasal bir şekilde dağıtımı sağlanmaktadır.

Organ nakli olan kişilerin sağkalım oranlarına dair bilgiler verildiğinde, canlı böbrek nakli sonrası hastaların yarısının 25 yıla sağlıklı girebildiği ve nakil olan hastaların %80'inin eski işlerini sürdürebildiği belirtilmektedir.

Organ bağışı dinimizce de uygun ve desteklenen bir konudur. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kararıyla organ naklinin caiz olduğu açıklanmıştır.

Organ bağışının önemi ise, kişinin hayatta iken tıbbi bir prosedürle vefat etmesi durumunda doku ve organlarının diğer hastaların tedavisi için kullanılmasına olanak tanımasıdır. Bu şekilde başka insanların hayatlarına dokunulabilir ve yaşamları kurtarılabilir. Organ bağışı yaparak birçok insanın umut ışığı olunabilir.
 
Geri
Üst