- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 175.615
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Ordu millet anlayışı nelerdir?
Ordu millet anlayışı, bir ülkede yaşayan tüm vatandaşların din, cinsiyet, mezhep gözetilmeksizin asker sayılmasıdır. Bu düşünceye göre askerlik ulusal bir görevdir.Türklerde neden ordu millet anlayışı?
Türklere Neden Ordu Millet Denir? İlk Türklerde göçebelikten kaynaklanan ordu-millet anlayışı ve gönüllü askerlik genel bir anlayışa göre paralı askerlikten daha iyiydi. Halbuki, ordunun yenilgi durumunda paralı askerlikte ordu motivasyonunu daha az kaybetmekteydi.Halk içinde kadın erkek ayrımı yapıl- maksızın hemen her Türk, iyi bir as- ker ve her an savaş hazır durumda olurdu. Bu yüzden Türk milleti için “ordu – millet” deyimi kullanılmıştır. “Her Türk asker doğar” ifadesi de, milletimizin bu vasfından doğmuştur.
Ilk Türk devletlerinde ordu hangi niteliklere sahiptir?
Türk Ordusu savaş sırasında üçe bölünürdü. Sağ ve solda kalan iki gruba Şad adı verilen komutanlar önderlik ederdi. Şadlar ise orta alanda kalan merkez grubundan komuta alarak hareket ederlerdi. Türk ordularında en büyük destekçi atlardır.
Türk devletlerinde var olan ordu-millet anlayışı nedir kısaca?
Ilk Türk devletlerinde ordu-millet anlayışı var mıdır?
Türk toplumunda ordu-millet anlayışı ilk toplumdan beri vardır. İlk Türklerde eli silah tutan kadın erkek herkes asker sayılmıştır. Türk tarihine bakıldığında ilk düzenli ordu Mete Han zamanında onluk sisteme göre oluşturulmuştur.Yetmiş iki millete bir göz ile bakmayan ne demek?
Din,dil, ırk, ayrımı yapmadan insanlığa, insan gözüyle bakabilmek! Görülüyor ki Yunus, yetmiş iki millete yani cümle yaratılmışlara ayrım yapmadan aynı gözle bakmayanlar şeriata göre evliya dahi olsalar hakikatte asidiler (Allah’a asi gelmiş olur) demek istemiş.72 buçuk millet ifadesi çok sayıda toplumu içinde barındıran Osmanlı devleti için söylenmiş deniliyor.