Ordu hangi Turk boyu?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ordu hangi Türk boyu?​

Ordu Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir. Yerleşmeler vadi boylarında gerçekleşmiştir.

Ordu Genel nufusu kac?​

Ordu Genel nufusu kac?
Ordu nüfusu bir önceki yıla göre 528 azalmıştır. Ordu nüfusu 2021 yılına göre 760.872’dir. Bu nüfus, 379.700 erkek ve 381.172 kadından oluşmaktadır.

Ordulular Türk mü?​

Ordu ilimizin bugün ki etnik yapisı geçmişteki etnik yapısından pek farklı değildir. Geçmişte çok az olan Rum ve Ermeni yerine bugün Gürcüler vardır. Toplam nüfusun ’ı Türk geri kalan ise Gürcüdür. Gürcüler Batum’un Rusların eline geçmesinden sonra Ordu’ya göç etmek zorunda kalan Müslüman topluluktur.

Ordu il olmadan once nereye Bagliydi?​

Ordu il olmadan once nereye Bagliydi?
İlimiz 1920 yılına kadar Trabzon Vilayetine bağlı kaza iken 04 Nisan 1921 tarih ve 69 sayılı “Ordu Müstakil Livasına Teşkiline dair kanunla” merkezi Ordu olmak üzere Canik Sancağı’na bağlı olan Fatsa kazasıda Ordu’ya bağlanmış ve Müstakil Ordu Livası teşkil edilmiştir. 1923 yılında “Sancak” adı “Vilayet” olarak …

Ordu Mesudiye hangi Türk boyu?​

Anadolu’da kurulan ilk dört Türk beyliğinden biri olan Mengücekoğulları’nın varlığı Mesudiye, Trabzon, Samsun- Bafra, Terme, Ordu Altınordu yörelerinde günümüzde de devam etmektedir.

Ordu Akkuş hangi Türk boyu?​

Ordu Akkuş hangi Türk boyu?
Akkuş
Rakım | 1.250 m (4.100 ft)
Nüfus (2018)
• Toplam | 23,369
• Kır | –

Ordunun en büyük ilçesi hangisi?​

2021 nüfus sayım verilerine göre, en kalabalık ilçe Altınordu, nüfusu en az olan ise Kabadüz ilçesidir.

Türkiye’de kaç tane Ordu komutanlığı var?​

Türkiye’de kaç tane Ordu komutanlığı var?
Bünyesinde 4 Ordu, 14 Kolordu, 8 Mekanize Tümen, 11 Zırhlı Tugay, 23 Mekanize Piyade Tugayı, 15 Motorize Piyade Tugayı, 8 Komando Tugayı, 4 İnsani Yardım Tugayı, 5 Topçu Tugayı bulunur.

Karadenizlilerin soyu nereden gelir?​

halk ağırlıklı olarak çepni kökenlidir. gürcü, çerkes, laz, çeçen vs. halklar çepnilerle beraber birbirine karışarak ortaya aksi, lanet ve çekilmez bir insan türü çıkmıştır. karadeniz ağırlıklı olarak oğuz-çepni boyundandır.

Ordu Orta Karadeniz de mi?​

Ordu Orta Karadeniz de mi?
Ordu il merkezi 41° kuzey paraleli ve 37° ve 38° doğu meridyenleri arasında, Karadeniz Bölgesi’nin, Doğu Karadeniz bölümünde(Bölgesinde) yer almaktadır. İlin kuzeyini Kuzey Anadolu dağlarının kıyı sıraları kaplamaktadır.

Ordunun tarihi yerleri nelerdir?​

Ordu’nun Tarihi Eserleri
- Cotyora ( Bozukkale)
- Delikkaya Kaya Mezarları
- Tozkoparan Kaya Mezarları
- Ünye Kalesi.
- Gölköy Kalesi.
- Bolaman Kalesi.
- Taşbaşı Kültür Merkezi ( Eski Cezaevi-Kilise)
- Yason Kilisesi.

Çepni Türkleri hangi boydan?​

Çepni Türkleri hangi boydan?
Tarihte Çepni Boyu Oğuz, Türkmen Çepni boyu, Üçoklar kolundan (sol kolundan) Oğuz Kağan’ın oğlu Gök Han’ın soyundan geldikleri kabul edilir. Çepniler, Doğu Karadeniz’in Türkleşmesinde önemli bir rol oynamışlardır.

Ordu Mesudiye Alevi mi?​

SN ■ Mesudiye’deki Alevi yerleşimleri toplamda 6 veya 7 köy/mahalledir, Gürgentepe ve Gölköy’deki Alevi köyleri ile birlikte Gümüşhane Kürtün’deki Güvenç Abdal ocağına bağlıdır, Yeniköy mah – Akkuş – Ordu Eski adı: Minnatlı■ 20. yy başında Alevi yerleşimi.

Ordu Akkuş Alevi mi?​

Ordu Akkuş Alevi mi?
Yeniköy mah – Akkuş – Ordu Eski adı: Minnatlı■ 20. yy başında Alevi yerleşimi.

Ünye hangi Türk boyundan?​

Ünye’de ve Karadeniz’de yaşayan Türkler Gök-Han’ın çocuklarından ÇEPNİ’nin soyundan türemişlerdir. O boya Çepni boyu veya Çepni Türkleri derler.
 
Ordu ilinin hangi Türk boyundan olduğu konusunda verilen bilgiye göre, Ordu Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleşim yeri olduğu ifade edilmiştir. Çepni Türklerinin genellikle vadi boylarında yerleşim gösterdikleri belirtilmiştir.

Ordu ilinin genel nüfusu, 2021 yılı itibariyle 760.872'dir. Bu nüfusun 379.700'ü erkek, 381.172'si ise kadındır. Ayrıca Ordu nüfusunda bir önceki yıla göre 528 kişilik azalma yaşandığı bilgisi verilmiştir.

Orduluların Türk olup olmadığına dair bilgiye göre, Ordu ilinde Gürcülerin bulunduğu ancak nüfusun çoğunluğunun Türk olduğu belirtilmiştir. Toplam nüfusunun büyük çoğunluğunun Türk, geri kalanının ise Gürcü olduğu ifade edilmiştir.

Ordu ilinin eskiden hangi il veya sancaklara bağlı olduğu sorusuna yönelik verilen bilgiye göre, Ordu ilinin 1920 yılına kadar Trabzon Vilayeti'ne bağlı bir kaza olduğu, 1921 yılında ise Canik Sancağı'na bağlı olan Fatsa kazasının da Ordu'ya bağlandığı ve müstakil Ordu Livası teşkil edildiği aktarılmıştır.

Ordu ilindeki Mesudiye ve Akkuş ilçelerine dair verilen bilgiye göre, Mesudiye'nin tarihi olarak Mengücekoğulları beyliğine dayandığı ve hala bu kültürün devam ettiği ifade edilirken, Akkuş'un ise rakımı ve nüfusu hakkında bilgi verilmiştir, ancak belirli bir Türk boyuna atıf yapılmamıştır.

Ordunun en büyük ilçesinin Altınordu olduğu ve nüfusu en az olan ilçenin ise Kabadüz olduğu belirtilmiştir.

Türkiye'de kaç tane Ordu komutanlığı olduğu sorusuna yönelik verilen bilgiye göre, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde 4 Ordu Komutanlığı bulunduğu ifade edilmiştir.

Karadenizlilerin soyunun genellikle Çepni Türklerinden geldiği ve bu bölgede Oğuz-Çepni boyundan insanların ağırlıklı olarak yaşadığı ifade edilmiştir.

Ordu ilinin coğrafi konumu hakkında verilen bilgiye göre, Ordu ilinin Doğu Karadeniz bölgesinde, 41° kuzey paraleli ve 37° ile 38° doğu meridyenleri arasında yer aldığı belirtilmiştir.

Ordu'nun tarihi yerlerine dair verilen bilgiye göre, Cotyora (Bozukkale), Delikkaya Kaya Mezarları, Tozkoparan Kaya Mezarları, Ünye Kalesi, Gölköy Kalesi, Bolaman Kalesi gibi birçok tarihi eserin bulunduğu belirtilmiştir.

Çepni Türklerinin hangi Türk boyundan olduğu sorusuna yönelik verilen bilgiye göre, Çepni Türklerinin Oğuz Kağan'ın oğlu Gök Han'ın soyundan geldiği ve Doğu Karadeniz'in Türkleşmesinde önemli bir rol oynadıkları ifade edilmiştir.

Ünye ilçesine dair verilen bilgiye göre, Ünye ve Karadeniz'de yaşayan Türklerin Gök-Han'ın çocuklarından Çepni'nin soyundan türediği ve bu nedenle Çepni boyu veya Çepni Türkleri olarak adlandırıldığı aktarılmıştır.

Mesudiye ve Akkuş ilçelerindeki Alevi yerleşimlerine dair verilen bilgiler de paylaşılmıştır. Mesudiye'deki Alevi yerleşimlerinin Gürgentepe ve Gölköy dahil olmak üzere diğer köy ve mahallelere bağlı olduğu ifade edilirken, Akkuş'taki Alevi yerleşiminin ise Yeniköy mahallesinde bulunduğu belirtilmiştir.
 
Geri
Üst