- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Ordinaryus profesör kimler var?
“Türk ordinaryüs profesörler” kategorisindeki sayfalarEn genç Prof kaç yaşında?
Oktay Sinanoğlu ABD Yale Üniversite’nde 26 yaşında profesör olmuş, kimya alanında gerçekleştirdiği kuramları ile dünyayı ayağa kaldırdığı bu yıllarda Time, Der Speigel başta olmak tüm dünya basınının kapağında yer almıştı. Dünya çapında ülkemizin adını duyururken iki kez Nobel’e aday gösterilmişti.En genç profesör olan kim?
Ömrünü bilime ve Türkçenin gelişmesine adayan, 28 yaşında “dünyanın en genç profesörü” unvanını kazanan ve “Türk Einstein” olarak tanınan Kimya Mühendisi Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, vefatının 1. yılında anılıyor.
Türkiye’de yaşayan Ordinaryus profesör var mı?
Türkiye’de professor extraordinarius unvanı kullanılmamıştır. Ordinarius sıfatı Latince “nizami, usule uygun” anlamına gelir. Profesörlerin hocası anlamına da gelmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nde bu unvanın son sahibi Reşat Kaynar’dır.
Ordinaryüs Profesör Doktor Kimdir?
Ordinaryüs payesi en az beş yıl profesörlük yapmış, bilimsel çalışmalarıyla kendini tanıtmış öğretim üyeleri arasından seçilerek bir kürsünün yönetimiyle görevlendirilen kimselere verilirdi. Ordinaryüs unvanı Türk üniversitelerine Alman akademik sisteminden aktarılmıştır.Tıpta Prof kaç yılda?
Bu sorunun temel yanıtı: “6 yıldır“. Hazırlık sınıfı nedeniyle bir yıl zorunlu dil eğitimi verilen bazı Tıp Fakültelerinde bu süre 7 yıla kadar çıkıyor. 6 yıllık eğitim hayatları içerisinde klinik eğitim, uygulamalı eğitim ve teorik eğitim bulunmaktadır.Ordinaryüs Profesör nasıl olunur?
Her ne kadar günümüzde bu unvan kullanılmasa da, gündemde olduğu dönemde Ordinaryus Profesör olmak için;
- Öncelikle profesör unvanına sahip olmak,
- Türk üniversitelerinin birinde en az 5 yıl profesörlük yapmış olmak,
- Alanında bilimsel araştırmalar yapıp eğitimler verebilmesi gerekiyor.