Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Oran analizi yorumu nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Oran analizi yorumu nasıl yapılır?​

Oran Analizi Nasıl Yapılır? – Akıllı Yatırımcı…Oran Analizinde Yorum Yapılırken Dikkate Alınacak Hususlar
- Hesaplanan oranların yorumlanmasının yanında, yer alan değerlerin tutarlarının da dikkate alınarak yorum yapılması gerekmektedir.
- Yorum yapılırken, enflasyonun oranlar üzerindeki etkisi dikkate almayı unutmayın.

Şirket analizinde kullanılan oranlar nelerdir?​

Finansal Oran Analizi
- Likidite oranları – cari oran ve asit-test oranı Bir şirketin kısa vadeli borç yükümlülüklerini yerine getirebilme yeteneklerini analiz etmek amacıyla kullanılırlar.
- Mali yapı oranları
- Faaliyet oranları
- Kârlılık oranları
- Piyasa oranları
Rasyo analizi en çok kullanılan performans ölçüm yöntemlerinden birisidir. Bu analizde şirketin bilanço ve gelir tablosu kalemleri karşılıklı oranlanarak sonuçlar elde edilir. Bu oranların sonuçlarına göre firmalar hakkında yorum yapılarak çıkarımlarda bulunulur.
Likidite oranları grupları nelerdir?
Likidite oranları işletmenin parasal durumunu göstererek vadesi gelen borçların, ödenme olanaklarını saptamaya yardım eder. Bu oranlar işletmenin kısa vadeli borçlarını ödeyebilme yeteneğinin ölçülmesinde ve çalışma sermayesinin yeterli olup olmadığının belirlenmesinde kullanılır.
Oran analizi yapılırken neler dikkate alınır?
Oran Analizi Nasıl Yapılır? Oran analizi yapılırken dikkat edilmesi gereken belli başlı bazı hususlar mevcuttur. Özellikle değer tutarları ile beraber enflasyon oranları analiz esnasında ele alınır. Ayrıca mevsimsel ve devresel değişikliklerde yine oran analizi üzerinden kullanılmaktadır.

Öz sermaye yetersizliğini hangi rasyo gösterir?​

Şirketlerin öz sermaye kârlılığını etkileyebilecekleri son rasyo ise aktif devir hızıdır. İşletmelerin atıl olarak duran, satışlarına ve faaliyetlerine bir katkısı olamayan varlıkları, aktif toplamını artırırken, satışlara bir katkısı olmadığı için aktif devir hızını düşürmektedir.

Rasyo analizi grupları nelerdir?​

Faaliyet Rasyoları : Firmada kaynakların ne ölçüde etkin kullanıldığını analizde kullanılır. Kaldıraç Rasyoları : Firmanın borç kullanma derecesini gösterir. Kârlılık Rasyoları : Yatırım ve satışlardan sağlanan verimliliği değerlendirmede kullanılır. Büyüme Rasyoları : Firmanın gelişme durumunu ölçer.
Bundan dolayı likidite analizinde farklı oranlar kullanılır.
 
Geri
Üst