- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.241
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Oran analizi ne demek?
Oran analiz, temel olarak finansal tablolardaki verilerde yer alan en az iki grup ya da sınıfın oranlanarak karşılaştırılmasıdır. Oranları incelemek finansal tablo kalemlerini tek tek incelemekten daha anlamlıdır. Finansal tabloların analiz edilmesindeki amaca göre yaklaşım da değişmektedir.Oran analizinde kullanılan oranlar nelerdir?
Finansal oranları, analiz ettikleri noktalara bağlı olarak beş ana başlık altında toplayabiliriz:
- Likidite oranları – cari oran ve asit-test oranı
- Mali yapı oranları
- Faaliyet oranları
- Kârlılık oranları
- Piyasa oranları
Finansal tablolar analizine neden ihtiyaç duyulur?
Bunlardan ilki, işletme yetkilileri için karar alma sürecinde yararlı bilgiler sağlar. Bir diğeri gelecekte meydana gelecek nakit akışları hakkında değerlendirmeye olanak sunar. Üçüncü amaç ise, varlık ve kaynaklarda ortaya çıkan değişimlerin bilgisini verir. Finansal bilgiler ve çıktılar işletmeleri yansıtır.Oran analizi yapılırken neler dikkate alınır?
Oran Analizi Nasıl Yapılır? Oran analizi yapılırken dikkat edilmesi gereken belli başlı bazı hususlar mevcuttur. Özellikle değer tutarları ile beraber enflasyon oranları analiz esnasında ele alınır. Ayrıca mevsimsel ve devresel değişikliklerde yine oran analizi üzerinden kullanılmaktadır.
Cari oran artarken likidite asit test oranının azalması nasıl yorumlanır?
Cari orana göre likidite oranında, firmanın likiditesi daha hassas ölçülmektedir. Nakit kaynaklar ile stok oluşturulması, likidite oranının düşmesine yol açabilir. Likidite oranının 0,60’tan düşük olmasının, firmanın kısa vadeli borçlarını geri ödemede zorlanacağını gösterdiği kabul edilir.Nakit oranı nasıl hesaplanır?
nin 31.12.20XX tarihli bilançosu ile cari dönem likidite oranları aşağıdaki gibi hesaplanacaktır.
- Cari Oran = Dönen Varlıklar / Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar.
- Asit Test Oranı = (Dönen Varlıklar -Stoklar) / Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar.
- Nakit Oran = Hazır Değerler +Menkul Kıymetler / Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar.