AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Optik sinir Gliomu nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Optik sinir Gliomu nedir?​

Amaç: Optik gliomlar histolojik olarak benign özelliklidirler ve iyi yönde farklılaşma gösteren pilositik astrositom sınıfında yer alırlar. Tümörün histopatolojik özelliği, yerleşim yeri, hastanın yaşı, Nörofibromatozis tip-1 ile birlikteliği sağkalım oranlarını etkileyen önemli prognostik belirteçlerdir.

Optik sinir Menenjiomu nedir?​

Optik sinir kılıf tümörü içinde en sık görülen ise menenjiomdur. Menenjiom sfenoid kanadında da gelişebilir ve sekonder orbita invazyonu gösterebilir. Optik sinir kılıf menenjiomunda, erken dönemde görme keskinliği hafif azalmış ve optik disk ödemli olarak saptanır.

Optik sinir dekompresyonu nedir?​

Optik sinir dekompresyonu nedir?
Endoskopik optik sinir dekompresyonu görme sinirinin (n. Opticus) göz küresinin en arka bölümünde bulunan kemik kanalının içinde sıkışması sonucu görme kaybına neden olan durumlarda hastanın görme yeteneğini kaybetmemesi amacıyla yapılan bir operasyondur.

Beyin sapı tümörü yaşam süresi nedir?​

Beyin sapı gliomlarında ortalama 5 yıllık yaşam süresi %30 olarak bildirilmiştir. 1980’li yıllardan önce genellikle ameliyat edilemez olarak kabul edilen beyin sapı tümörleri, nöroradyoloji ve cerrahi teknik olanaklardaki gelişme ile birlikte belli koşullarda cerrahi olarak tedavi edilebilmektedir.

Glioma beyin tümörü nedir?​

Genel Tanıtım. Gliomlar beyinin destekleyici dokusu olan glial hücrelerde oluşan bir grup tümörü tanımlamak için kullanılan genel bir isimdir. Astrositomlar, oligodendrogliomlar ve epandimomalar dahil birçok gliom tipi vardır. En yaygın gliom tipi astrositomdur.

Optik sinir malign Neoplazmi nedir?​

Optik sinir malign Neoplazmi nedir?
Optik sinir gözün arkasında bulunur. Kanser yüzünden gözün arkasındaki optik sinir şişerse göz öne doğru itilebilir. Ayrıca kanser beyin yakınına veya beyne doğru büyüyebilir. Bu durumda hasta normalden farklı davranabilir veya nöbet geçirebilir.
Nörojenik tümör nedir?​
Nörojenik tümörler embriyonik nöral krestden köken alan dokularda gelişir. Köken aldığı hücreye göre; sinir kılıfı, sinir hücresi(ganglia), paraganglia veya periferik sinir tümörleri olarak sınıflandırılır. Genellikle üst mediastende, özellikle de posterior mediastende (%63-96) ve paravertebral sulkusta yerleşirler.
Dekompresyon cerrahisi ne demek?​
Dekompresif kraniektomi (DK); yer kaplayıcı lezyon veya beyin ödemi sonrası serebral dokunun şişmesi nedeniyle kafatası kemiğinin bir bölümünün çıkarılıp duranın açılması ile serebral dokuya yer kazandırarak yüksek kafa içi basıncının düşürülmesi için yapılan cerrahi işlemdir (21).

Beyin sapı tümörü ölümcül mü?​

Beyin sapı tümörü ölümcül mü?
Beyin sapı tümörü oldukça tehlikeli bir tümördür. Çünkü beyin sapı insandaki tüm hayati fonksiyonları düzenler. Buraya yapılacak herhangi bir müdahale hastada ölümcül sonuçlara yol açar.

Glioma iyi huylu mu?​

Gliomlar, beyinde görülen tümörlerin yüzde 30 kadarını oluşturmaktadır. Genellikle kötü huylu tümörlerdir.
 
Optik sinir Gliomu, histolojik olarak benign özellikler gösteren bir tür tümördür. Bu tümörler genellikle pilositik astrositom olarak sınıflandırılır ve iyi yönde farklılaşma gösterebilirler. Optik sinir Gliomlarıyla ilgili sağkalım oranları etkileyen önemli faktörler, tümörün histopatolojik özellikleri, yerleşim yeri, hasta yaşının yanı sıra Nörofibromatozis tip-1 ile birliktelik gibi prognostik belirteçlerdir.

Optik sinir Menenjiomu ise optik sinir kılıfı içinde en sık görülen tümörlerden biridir. Menenjiomlar genellikle sfenoid kanadında gelişebilir ve bazen orbitaya invazyon gösterebilir. Optik sinir kılıfı menenjiomunda, erken dönemde genellikle hafif görme azalması ve optik disk ödemi gibi belirtiler gözlemlenebilir.

Optik sinir dekompresyonu, görme sinirinin kemiğin içinde sıkışması sonucu görme kaybına neden olan durumlarda uygulanan bir cerrahi işlemdir. Bu operasyon, hastanın görme yeteneğini korumak amacıyla yapılmaktadır.

Beyin sapı tümörlerinin yaşam süresi genellikle ortalama olarak %30'luk bir beş yıllık yaşam süresi ile sınırlıdır. Bu tür tümörlerin ameliyat edilemez olarak kabul edildiği dönemlerde, nöroradyoloji ve cerrahi tekniklerdeki gelişmeler sayesinde bazı durumlarda cerrahi müdahale ile tedavi edilebilmektedir.

Gliomlar, beyinin destekleyici dokusu olan glial hücrelerden oluşan bir grup tümörü tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Astrositomlar, oligodendrogliomlar ve ependimomalar gibi çeşitli gliom tipleri vardır. Astrositomlar en yaygın görülen gliom tipidir.

Optik sinir malign neoplazmi ise kanserli bir durumdur ve genellikle optik sinirin arkasında başlar. Bu durumda, optik sinir şişebilir ve gözü öne doğru itebilir veya kanser beyine doğru büyüyebilir, ki bu durumda hastada farklı davranışlar veya nöbet geçirme gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Nörojenik tümörler embriyonik nöral krestten köken alan dokularda gelişir. Sinir kılıfı, sinir hücresi (ganglia), paraganglia veya periferik sinir tümörleri gibi çeşitli tipleri vardır ve genellikle üst mediastende veya paravertebral sulkusta yerleşirler.

Dekompresyon cerrahisi, yer kaplayıcı bir lezyon veya beyin ödemi sonrası kafatası kemiğinin bir bölümünün çıkarılarak serebral dokuya yer kazandırılması amacıyla yapılan bir cerrahi işlemdir.

Beyin sapı tümörleri genellikle ölümcül olabilen tehlikeli tümörlerdir çünkü beyin sapı vücuttaki tüm hayati fonksiyonları düzenler. Bu nedenle beyin sapına yapılacak herhangi bir müdahalenin ciddi sonuçları olabilir.

Gliomlar genellikle kötü huylu tümörler olarak sınıflandırılır ve beyindeki tümörlerin %30'unu oluştururlar. Bu nedenle gliomlar genellikle tedavi gerektiren ciddi durumlar olarak kabul edilirler.
 
Geri
Üst