AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Opsiyon fiyati ne demek?

Editör

Yeni Üye

Opsiyon fiyatı ne demek?​

Opsiyon sözleşmesinde önceden belirlenen ve opsiyon işleme konulduğunda söz konusu varlık için ödenecek alım ya da satım fiyatıdır. Kısaca, bu fiyat opsiyonu kullanma hakkının doğduğu fiyattır.

Opsiyon primi ne demek?​

Opsiyon Primi (Option Premium) Alma veya satma hakkı için ödenen bedeldir. Sözleşmeye konu olan mal, kıymet veya finansal göstergenin üzerinde anlaşılan ileri tarihteki alım veya satım hakkının fiyatıdır.

Satın alınan bir satım opsiyonunun kullanım fiyatı opsiyona konu olan varlığın spot fiyatından düşük ise bu opsiyon nasıl adlandırılabilir?​

Satın alınan bir satım opsiyonunun kullanım fiyatı opsiyona konu olan varlığın spot fiyatından düşük ise bu opsiyon nasıl adlandırılabilir?
Alım opsiyonu sözleşmesinin kullanım fiyatı, opsiyona konu olan dayanak varlık fiyatından düşükse, bu opsiyon karda opsiyondur. Alım opsiyonu sözleşmesinin kullanım fiyatı, opsiyona konu olan dayanak varlık fiyatına eşitse, bu opsiyon başa baş opsiyondur.

Opsiyonlu işlem ne demek?​

Opsiyon, sözleşmeye konu ürünü gelecekteki bir tarihte, bugün belirlenen bir fiyattan alma ya da satma hakkıdır. Belli bir ücret (opsiyon primi) karşılığında opsiyonu alan kişi, vade sonunda ürünle ilgili alış/satış kararını verecektir.

Taşıma maliyeti modeli nedir?​

Taşıma maliyeti modeli, bir varlığa ilişkin olarak, varlığın mevcut fiyatı, faiz oranları, depolama maliyeti, sigorta masrafı gibi maliyet unsurları ile varlıktan elde edilen gelir gibi kazanç unsurları dikkate alınarak, söz konusu varlığın belirli bir vade sonunda alması gereken fiyatın, dolayısıyla da söz konusu …

Gelecekte belirli bir tarihte üzerinde anlaşılan bir fiyattan öngörülen miktarda dövizi satın alma veya satma hakkı doğuran sözleşmelere ne ad verilir?​

Gelecekte belirli bir tarihte üzerinde anlaşılan bir fiyattan öngörülen miktarda dövizi satın alma veya satma hakkı doğuran sözleşmelere ne ad verilir?
2- Futures (Standart Vadeli İşlemler): Tutarı, fiyatı ve vadesi organize borsa tarafından, işlemin yapıldığı tarihte belirlenen döviz veya türev varlığın, gelecekteki bir tarihte, teslim ve tesellüm yükümlülüğünü doğuran sözleşmedir.

Sözleşme büyüklüğü nasıl hesaplanır?​

Sözleşme Büyüklüğü Dayanak varlık, endeks değerlerinin 1.000’e bölünmüş halidir. Her bir endeks opsiyon sözleşmesi bu şekilde hesaplanan 100 adet dayanak varlığı temsil eder. (Örneğin (BIST 30 Endeksi/1.000)*100 TL = (78.000/1.000)*100 = 7.800,00 TL.)

Opsiyonlu demek ne anlama geliyor?​

Opsiyon, belirli bir değer için, belirli bir tarihte veya tarihe kadar, belirli miktardaki bir malı (finansal ürünü, sermaye piyasası aracını veya ekonomik göstergeyi), fiyatını bugünden sabitlemek koşulu ile ileri bir vadede alma veya satma hakkı tanıyan ve bu hakkı belli bir prim karşılığında opsiyonu satın alan …

Opsiyonel ne demek TDK?​

Opsiyonel ne demek TDK?
Opsiyonel Fransızca kökenli bir kelimedir. Fransızcadan yerleşerek bu sözcük grubu üzerinden Türkiye’de çok fazla değerlendirilir. Türk Dil Kurumu açısından opsiyonel kelimesinin anlamını bakıldığında ‘isteğe bağlı’ karşılığı bulduğu görülüyor.

Opsiyon fiyatı, opsiyon sözleşmesinde belirlenen ve opsiyonun işleme konulduğunda söz konusu varlık için ödenecek alım ya da satım fiyatını ifade eder. Yani, bu fiyat opsiyonu kullanma hakkının doğduğu fiyattır. Opsiyon primi ise alım veya satma hakkı için ödenen bedeldir. Sözleşmeye konu olan mal, kıymet veya finansal göstergenin üzerinde anlaşılan ileri tarihteki alım veya satım hakkının fiyatını belirler.

Satın alınan bir satım opsiyonunun kullanım fiyatı opsiyona konu olan varlığın spot fiyatından düşükse, bu opsiyon "karda opsiyon" olarak adlandırılır. Bu durumda, opsiyon kullanıldığında kar elde edilir. Ayrıca, alım opsiyonu sözleşmesinin kullanım fiyatı opsiyona konu olan varlık fiyatına eşitse, bu opsiyon "başa baş opsiyon" olarak nitelendirilir.

Opsiyonlu işlem, bir varlığa ilişkin olarak gelecekte belirlenen bir tarihte, bugün sabitlenen bir fiyattan alma veya satma hakkı veren sözleşmelerdir. Opsiyonu alan kişi, vade sonunda ürünle ilgili alım veya satım kararını verebilir.

Taşıma maliyeti modeli, bir varlığın mevcut fiyatı, faiz oranları, depolama maliyeti, sigorta masrafı gibi unsurların dikkate alındığı bir modeldir. Bu modelde, varlığın belirli bir vade sonunda alması gereken fiyat hesaplanır.

Gelecekte belirli bir tarihte üzerinde anlaşılan bir fiyattan öngörülen miktarda dövizi satın alma veya satma hakkı doğuran sözleşmelere "futures (standart vadeli işlemler)" denir. Bu sözleşmeler, organize borsa tarafından belirlenen tutar, fiyat ve vade ile işlem görür.

Opsiyonlu demek, belirli bir değer için belirlenmiş bir tarihte veya tarihe kadar, belirli miktardaki bir malı veya finansal ürünü, fiyatını bugünden sabitleyerek ileri bir tarihte alma veya satma hakkına sahip olmak anlamına gelir.

Opsiyonel kelimesi, Türk Dil Kurumu'na göre "isteğe bağlı" anlamına gelir. Fransızca kökenli olan bu kelime, Türkçe’ye yerleşmiş ve sıkça kullanılan bir terimdir.

Geri