AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Opsiyon alicisi nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Opsiyon alıcısı nedir?​

Basitçe opsiyon alıcıya bir ürününü (endeks, hisse senedi,) belli bir fiyattan, belli bir tarihte alım satım hakkını veren kontrattır. Opsiyon bir haktır, zorunluluk değildir. Aynı zamanda şartları ve özellikleri kesin/katı bir biçimde belirlenmiş bir kontrattır.

Opsiyon ticareti ne demek?​

Ticarette gerçekleşen alışverişte satıcı, ürün ya da hizmetin alıcısına satın alma için belirli bir süre tanır. Bu süreye opsiyon adı verilir. Ekonomi dünyasında da opsiyon sözleşmeleri vardır. Bu sözleşmeler ile herhangi bir ürün ya da hizmetin belirlenen vadede bir fiyattan satın alma hakkını belirtir.
Opsiyon olarak ne demek?​
Opsiyon, belirli bir değer için, belirli bir tarihte veya tarihe kadar, belirli miktardaki bir malı (finansal ürünü, sermaye piyasası aracını veya ekonomik göstergeyi), fiyatını bugünden sabitlemek koşulu ile ileri bir vadede alma veya satma hakkı tanıyan ve bu hakkı belli bir prim karşılığında opsiyonu satın alan …

Opsiyon işlemleri ne demek?​

Opsiyon işlemleri ne demek?
Opsiyon, sözleşmeye konu ürünü gelecekteki bir tarihte, bugün belirlenen bir fiyattan alma ya da satma hakkıdır. Belli bir ücret (opsiyon primi) karşılığında opsiyonu alan kişi, vade sonunda ürünle ilgili alış/satış kararını verecektir.

Dış ticarette opsiyon nedir?​

Dış ticarette opsiyon nedir?
Döviz Satım (Put) Opsiyonu: Opsiyon alıcısına ödediği prim karşılığında belirli bir vadede, önceden belirlenen fiyat, miktar ve nitelikteki dövizi satma hakkı veren ancak herhangi bir satış yapma yükümlülüğü getirmeyen “opsiyon hakkı” anlamına gelir.

Sahibinden opsiyonlu ne demek?​

Bir ürün daha önceden satılmış olsa da eğer ürün teslim edilmemişse farklı müşterilere bu ürün gösterilmektedir. Böylelikle diğer müşterilere satılmakta olan ürünün tanıtımı gerçekleştirilebilir. Ancak bu durumda satılmış olan ürün için opsiyonlandı ifadesi kullanılmaktadır.

Opsiyonum var ne demek?​

Türk Dil Kurumu üzerinde opsiyon kelimesi daha çok ‘seçenek’ anlamı üzerinden öne çıkıyor. Gündelik yaşam içerisinde hem sözlü hem de yazılı olarak seçenek ifadesi üzerinden opsiyon kelimesi kullanılabilmektedir.
Opsiyon sahibi ne demek?​
Bu opsiyon türünde alıcıya iki tarafın önceden belirlediği süreye kadar satın alma hakkı verilir. Bunun birlikte opsiyon sahibinin kıymetli malları ve diğer ürünleri satın almak gibi bir zorunluğu yoktur.

Asya tipi opsiyon nedir?​

Asya tipi opsiyon nedir?
Asya Opsiyonu (Asian Option): Karlılığı dayanak varlığın opsiyon vadesi boyunca ya da belirli bir periyotta oluşan ortalama fiyatına bağlı olarak değiştiği opsiyon çeşididir. “Average option” olarak da adlandırılmaktadır. Ortalama fiyata bağlı olduğu için opsiyon alıcısını volatiliteden belirli bir oranda korumaktadır.

Opsiyon sözleşmesinin amacı nedir?​

Opsiyon sözleşmesinin amacı nedir?
Opsiyon sözleşmesi, kişinin bir varlığı daha önceden belirlenmiş bir fiyat üzerinden, belirli bir tarihte ya da bu tarihten önce alıp satma hakkına sahip olmasını sağlayan bir anlaşmadır.

Opsiyonlu ödeme ne demek?​

Opsiyonsuz ne demek?​

Belli bir tarih için, vapur, uçak vb.nde önceden ödeme yapılmadan şarta bağlı yer ayırtma.

Opsiyon alıcısı, bir finansal enstrümanın (örneğin endeks, hisse senedi) belirli bir fiyattan, belirli bir tarihte alım satım hakkını veren kontrattır. Bu kontrat, opsiyon alıcısına alım satım hakkı tanırken, zorunluluk getirmez. Opsiyon ticareti, alım satım işlemlerinde satıcının alıcıya belirli bir süre tanıması ve bu süreye opsiyon adı verilmesi anlamına gelir. Ekonomi dünyasında da opsiyon sözleşmeleri bulunmaktadır; bu sözleşmeler belirlenen vadede belirli bir fiyattan bir ürünün satın alınma hakkını içerir.

Dış ticarette opsiyon, örneğin döviz satım opsiyonu, belirli bir vadede belirli bir fiyattan önceden belirlenen miktardaki dövizi satma hakkı veren ama satma yükümlülüğü getirmeyen bir anlaşmayı ifade eder.

Opsiyon sahibi, belirli bir süre içinde belirli bir fiyattan bir malı alma veya satma hakkına sahip olan kişidir. Opsiyonlu ödeme ise, belirli bir tarih için yapılan ödemeleri ifade ederken, opsiyonsuz ödeme ise, bir hizmet veya ürün için önceden ödeme yapılmadan rezervasyon yapılmasını ifade eder.

Asya tipi opsiyon ise, dayanak varlığın opsiyon vadesi boyunca veya belirli bir periyotta oluşan ortalama fiyatına bağlı olarak değiştiği opsiyon türüdür. Bu opsiyon çeşidi, ortalama fiyata bağlı olduğu için alıcıyı belirli bir oranda volatiliteden korur. Opsiyon sözleşmesinin amacı, belirli bir varlığı daha önceden belirlenmiş bir fiyat üzerinden belirli bir tarihte veya bu tarihten önce alım satım hakkı vermektedir.

Geri