AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Onun iyelik zamiri mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
62.021
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Onun iyelik zamiri mi?​

İyelik zamirleri isim tamlamalarında tamlanan görevinde olduğundan; “-ı, -i, -u, -ü,” eklerini almış isimlerin öncesine “Onun” zamiri getirilebiliyorsa iyelik zamiri, getirilemiyorsa ismin belirtme hal ekidir.

İyelik aitlik zamiri nedir?​

-Bir adın sonuna gelerek, o varlığın sahibini, kime ait olduğunu gösteren (-im, -in, -i, -imiz, -iniz, -leri) iyelik eklerine iyelik zamiri denir. İsimlerin sonuna gelerek, o isimlerin kime ve neye ait olduğunu bildiren iyelik ekleri, aynı zamanda iyelik zamiri olarak da adlandırılır.

Ilgi ve iyelik zamirleri hangi Zamirlerdir?​

Ilgi ve iyelik zamirleri hangi Zamirlerdir?
İlgi ve iyelik zamirleri ek hâlindedir. İsim olmadıkları hâlde isim gibi kullanılan, isimlerin yerini tutan kelimelere zamir denir. Zamirler sözcük ve ek durumunda olmak üzere ikiye ayrılır. Sözcük durumundaki adıllar da kendi aralarında şahıs, gösterme, belgisiz ve soru olmak üzere dörde ayrılır.

Ilgi zamiri nedir örnekler?​

Ilgi zamiri nedir örnekler?
İlgi zamirleri, Türkçede aitlik eki -ki ile oluşturulan zamirlerdir. Bu nedenle zaman zaman aitlik eki ve ilgi zamiri kavramları eş anlamlı olarak kullanılır. İlgi zamiri belirtili isim tamlamalarında ikinci kısmın (tamlananın) yerine geçer. Senin sunumun benimkinden çok daha güzel oldu.

Ek halindeki zamirler nelerdir?​

İsimlere eklenerek onların neye kime ait olduğunu belirten ekler “iyelik zamiri” olarak adlandırılır. İyelik ekleri olarak bilinen bu ek halindeki zamirlerin tüm şahıslardaki şekilleri aşağıdaki gibidir. Tekil Halleri: Tekil Şahıs İyelik Eki : -ı, -i, -u, -ü, -(s)ı, -(s)i, -(s)u, -(s)ü

İyelik zamiri ile iyelik eki aynı şey mi?​

İyelik zamirleri isim tamlamalarında tamlanan görevinde kullanılır. – Üçüncü tekil şahıs iyelik eki ”-ı, -i, -u, -ü, -sı, -si, -sü, -su” ekleridir. – Birinci çoğul şahıs iyelik eki ”-mız, -miz, -muz, -müz” ekleridir. – İkinci çoğul şahıs iyelik eki ”-nız, -niz, -nuz, -nüz” ekleridir.

Ilgi zamiri ki nasıl bulunur?​

Ilgi zamiri ki nasıl bulunur?
İlgi zamiri olan –ki daima kendisinden önce gelerek kelimeye bitişik yazılır ve bir ismin (tamlananın) yerini tutar. Bizim arabamız sizinkinden eski. Bahçedekiler içeri girsin. Üzerindeki sana çok yakışmış.

Senin iyelik eki mi?​

Senin iyelik eki mi?
Çoğul şahıs iyelik eki (ONLAR): -ları, -leri Bu ekleri, kelimenin başına “benim, senin, onun, bizim, sizin, onların” ekleyerek fark etmek mümkündür.
 
Evet, Türkçede iyelik zamirleri, bir varlığın sahibini veya kime ait olduğunu gösteren eklerdir. Örneğin, "-im, -in, -i, -imiz, -iniz, -leri" gibi ekler iyelik zamirlerdir ve isimlerin sonuna gelerek onların kime ait olduğunu belirtirler. Bu ekler aynı zamanda adın yerine kullanılarak iyelik zamiri olarak da adlandırılırlar.

İyelik aitlik zamiri kullanımı, isim tamlamalarında tamlanan görevinde olduğunda gerçekleşir. Eğer isim öncesine "Onun" zamiri getirilebiliyorsa, o durumda iyelik zamiri kullanılmaktadır. Ancak, ismin önüne "Onun" zamiri getirilemiyorsa, o durumda ismin belirtme hali eki kullanılmaktadır.

Ilgi zamirleri ise Türkçede aitlik eki "-ki" ile oluşturulan zamirlerdir. Bu zamirler, belirtili isim tamlamalarında ikinci kısmın yerine geçerler. Örneğin, "Senin sunumun benimkinden daha güzel oldu" cümlesindeki "benimkinden" sözcüğü ilgi zamiri olarak kullanılmıştır.

Son olarak, iyelik ekleri ve iyelik zamirleri aynı şeyler değildir. İyelik ekleri, isimlere eklenerek onların neye veya kime ait olduğunu belirten eklerdir, örneğin "-ım, -in, -umuz" gibi. İyelik zamirleri ise bu eklerin ismin yerine geçen kısa biçimleridir ve sahibi veya aidiyeti belirtirler.
 
Geri
Üst