AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Onlem davasi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.696
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Önlem davası nedir?​

c) Önleme Davası: Halen mevcut olmamakla birlikte bir takım belirtilerden pek yakın bir zamanda gerçekleşmesi beklenen haksız saldırı tehlikesine karşı açılan davadır. Davacı bu davalarla birlikte, düzeltmenin veya kararın üçüncü kişilere bildirilmesi veya yayımlanması isteminde de bulunabilir.

Aşağıdakilerden hangisi devam eden bir saldırının durdurulması için açılır?​

Aşağıdakilerden hangisi devam eden bir saldırının durdurulması için açılır?
Tek bir davranış birden fazla kişinin kişilik haklarına saldırı teşkil edebilir. Bu durumda saldırıya uğrayanlardan her biri diğerinden bağımsız olarak saldırının durdurulması davası açabilir.

Saldırıya son verme davasında zarar aranır mı?​

Saldırıya son verme davasında zarar aranır mı?
Maddi tazminat davası saldırıya son verilmesi davası , hukuka aykırılığı tespit edilen kararın yayınlanması davası , manevi tazminat ve kazancın iadesi davası ile birlikte açılabilir. Saldırı öneleme davası ile birlikte açılmaz çünkü henüz bu durumda bir saldırı yok ve doğmuş bir zarar da yoktur.

Önlem nafakası davası nedir?​

Tedbir Nafakası boşanma davasının açılmasıyla birlikte hakim tarafından hükmedilen ve gerekli görüldüğü hallerde dava sonucu kesinleşinceye kadar devam edebilen, tarafların boşanma sürecinde yaşam standartlarının olumsuz yönde değişmemesi açısından verilen bir nafaka türüdür.

Tedbir nafakası şartları nelerdir?​

Tedbir nafakası şartları nelerdir?
TMK m. 197 uyarınca boşanma veya ayrılık davası açmaksızın tedbir nafakası talebinde bulunabilmek için:
- Resmi bir evlilik mevcut olmalıdır.
- Eşler ayrı yaşamalıdır.
- Nafaka talebinde bulunan eşin ayrı yaşamakta haklı bir nedeni olmalıdır.
- Eş, tedbir nafakasına hükmedilmesini mahkemeden talep etmelidir.

Dava açan kimseye ne denir?​

Dava açan kimseye ne denir?
Davacı ya da eski adıyla müddei, bir mahkeme önünde dava açan ya da açtıran kişiye ya da tarafa verilen addır. Böylelikle davacı sorununa hukûkî bir çare bulmaya çalışır. Haklı çıkması durumunda adâlet leyhine bir kararla davayı sonuçlandırır.
 
Önlem davası, haksız saldırı tehlikesine karşı açılan bir dava türüdür. Hâlen mevcut olmamakla birlikte, gerçekleşmesi beklenen bir haksız saldırıya karşı davacının önlem alması amacıyla ortaya çıkar. Bu dava ile birlikte, düzeltmenin veya kararın üçüncü kişilere bildirilmesi veya yayımlanması istenebilir.

Devam eden bir saldırının durdurulması için açılan dava, saldırıya uğrayan kişilerden her birinin bağımsız olarak açabileceği bir davaya denk gelmektedir. Bu durumda, tek bir davranış birden fazla kişinin kişilik haklarına saldırı teşkil edebilir ve saldırının durdurulması için dava açılabilir.

Saldırıya son verme davasında zarar aranmaz. Maddi tazminat davası, hukuka aykırılığı tespit edilen kararın yayınlanması davası, manevi tazminat ve kazancın iadesi davası gibi davalardan farklı olarak, saldırıya son verilmesi davasında henüz bir zarar doğmuş değildir ve zararın tespiti için değil, saldırının durdurulması için dava açılır.

Önlem nafakası davası ise boşanma davasının açılmasıyla birlikte hakim tarafından verilen ve devam edebilen bir nafaka türüdür. Bu nafakanın amacı, tarafların boşanma sürecinde yaşam standartlarının olumsuz yönde etkilenmemesini sağlamaktır.

Tedbir nafakası için şartlar arasında resmi bir evliliğin mevcut olması, eşlerin ayrı yaşaması, nafaka talebinde bulunan eşin ayrı yaşamakta haklı bir nedeninin olması ve eş tarafından tedbir nafakasına hükmedilmesinin mahkemeden talep edilmesi yer almaktadır.

Dava açan kimseye "davacı" ya da eski adıyla "müddei" denir. Davacı, bir mahkeme önünde dava açan veya açtıran kişidir ve davası sonucunda hukuki bir çözüm elde etmeyi amaçlar. Başarılı olması durumunda, adâletin lehine bir kararla davayı sonuçlandırır.
 
Geri
Üst