- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 130.875
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Onlar çoğul isim mi?
Çoğul isim:Yapısında, anlamında birden çok varlığı barındıran, çokluk eki almış isimlerdir. Cins isimlerinin çoğulu yapılır. onlar, evler, fikirler, merkezler, dünyalar, kuşlar, böcekler, kelebekler, arılar…Ismi Nisbe nedir?
sm-i mensûb ülke, din, mezhep, kabile vb. gibi bir unsura âidiyet ifade eder. Örneğin denildiğinde Bağdat şehrinden olan bir kişi anlaşılır. Bunun dilimizdeki karşılığı “Bağdatlı”dır.Fesahat sahibi ne demek?
Fesâhat sözlükte “açık seçik olma, havanın açık ve berrak olması, sütün yüzünü kaplayan köpükten arınıp saf ve halis olması” mânalarına gelir. Bundan hareketle sözün kusurlardan arınmış olmasına fesahat, böyle söze veya onu söyleyene de fasîh denilmiştir.
Çoğul isim mi?
Birden fazla varlığı, nesneyi, kişiyi, eşyayı veya kavramı ifade eden ve mutlaka “-ler/-lar” çokluk ekini almış olan isimlere çoğul isim denir. Çoğul isimler, aynı türden birden fazla varlığı kapsayan ve adından anlaşılacağı üzere “çokluk” ifade eden isimlerdir.
Ismi mensup nasil yapilir?
Arapça’da genellikle ismin sonuna mâkabli kesreli olan şeddeli bir yâ harfi (yâ-yı nisbet) getirilmek suretiyle yapılır ve nisbet “yâ”sı almış olan isme ism-i mensub denir.Ismi mekan ne demek?
sm-i mekân bir iş veya eylemin yapıldığı yeri ifade eder. denildiğinde yazma eyleminin yapıldığı yer anlaşılır. Fakat dilimizde bu kelime “yazma yeri” şeklinde değil “ofis, büro” olarak kullanılır.Fesahat ne demek anlami?
Fesahat, Arapça kökenli bir sözcüktür ve dilimize Arapçadan geçmiştir. Fesahat dilimizde heyecan verici, etkileyici ya da inandırıcı söz söyleme anlamlarına gelmektedir. Aynı zamanda kolay anlaşılır, kurallara uygun cümle anlamında da kullanılmaktadır.
Meani nedir?
Gelişim süreci içerisinde farklı isimlendirmelerle taksim edilmiş ve en son şekliyle Meânî, Beyan ve Bedi’ olmak üzere üç kısma ayrılmıştır.Sözü yerinde ve zamanında, manası açık ve akıcı bir şekilde söyleme usul ve kaidelerini inceleyen ilim dalına Meânî ilmi denir.