Onkoloji taramasi nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Onkoloji taraması nasıl yapılır?​

Kanser teşhisi için görüntüleme testleri; Bilgisayarlı tomografi (BT), kemik sintigrafisi, manyetik rezonans görüntüleme (MRI), pozitron tomografi (PET), ultrason ve X-ışınları ve diğer yöntemleri içerir. Biyopsi sırasında, doktorunuz laboratuarda test edilmek üzere bir hücre örneği alır.

Onkolojik tarama nedir?​

Kanser taraması, hiçbir şikayeti olmayan sağlıklı bireylerde ; kanseri tedavisinin çok daha kolay ve etkili yapılabildiği erken evrelerde yakalamak için test ve muayeneler yapılmasıdır .
Kanser tarama testi kaç yaşında yapılır?
Bu nedenle PAP tarama testine 21 yaşında başlanır, 21-29 yaş arasında 3 yılda bir bu kontrollerin sürmesi önerilmektedir. 30-65 yaş arasında ise Pap test 3 yılda bir yapılmalıdır, ancak beraberinde HPV testi de yapılmışsa testler 5 yılda 1 tekrarlanabilir. 30 yaş altında HPV taraması önerilmez.
Tümör marker testi nasıl yapılır?
Tümör markerları kanda, vücut sıvılarında ya da kanserli dokunun kendisinde bakılabilir. Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır.

Keteme Nasıl Başvurulur?​

Talep oluşturmak önce yapılması gerekenler arasında yer alır. https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/Ketem adlı internet adresine girip başvuru yapmak ve zaman geldiğinde gidip muayene olmak mümkündür. Bir diğer iletişim hattı olan ve test yaptırmak isteyen kişilerin ulaşacağı adres ise 0538 336 7300 bu numara olarak bilinir.

Kanda marker nedir?​

Tümör belirteçleri (ya da tümör marker’ları) kanserli hastalarda kanda saptanan, çoğu protein yapısında olan kimyasal maddelerdir. İdrarda veya diğer vücut sıvılarında ve dokularda da bulunabilirler ama sıklıkla kandaki düzeyleri incelenir. Normal, sağlıklı kişilerde de kanda belli bir düzeye kadar bulunabilirler.
Kanser kan testi ile anlaşılır mı?
Tam Kan Sayımı: Hemogram veya CBC olarak ta bilinen tam kan sayımı testi; tümör, enfeksiyon, lösemi (kan kanseri) ve pek çok kanser türüne tanı koyabilmek için yapılan kolay, pratik ve güvenilir bir testtir. Hemogram testi ile kan hücrelerinin sayısı ve niteliği incelenerek anormal durumlar saptanabilir.
 
Geri
Üst