AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ongorulebilirlik ilkesi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
60.974
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Öngörülebilirlik ilkesi nedir?​

Öngörülebilirlik ilkesi ise kanunlardan doğacak sonuçların önceden kestirilebilir olması demektir. Bu sistematikle Anayasa Mahkemesi, kanunilik yönünden, İHAM korumasının ötesine geçmiştir.

Idari yargıda uyuşmazlık mahkemesinde idari yargı lehine uyuşmazlık çıkarmak kimin görevidir?​

Uyuşmazlık Mahkemesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda düzenlenen bir yüksek mahkemedir. 1945’te kurulan mahkemenin temel görevi, adli ve idari yargı organları arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmektir….Uyuşmazlık Mahkemesi.
Türkiye Cumhuriyeti Uyuşmazlık Mahkemesi
Kuruluş | 9 Temmuz 1945)
Yargı | Uyuşmazlık yargısı

Anayasa Mahkemesinin varlığı hukuk devleti ilkesinin hangi unsuruyla ilgilidir?​

Anayasa Mahkemesinin varlığı hukuk devleti ilkesinin hangi unsuruyla ilgilidir?
Anayasanın 2’nci maddesinde “hukuk devleti” ilkesi devletin temel niteliği olarak düzenlenmiş, bu ilke Anayasa Mahkemesinin yerleşik içtihatlarında “eylem ve işlemleri hukuka uygun, insan haklarına saygı gösteren, bu hak ve özgürlükleri koruyup güçlendiren, her alanda adaletli bir hukuk düzeni kurup bunu geliştirerek …

Yargı yetkisini bağımsız olması neden önemlidir?​

Yargı bağımsız olmalıdır. Eğer bir ülkede yargı bağımsız olmazsa adalet mahkemeler tarafından değil başka güçler tarafından sağlanır.O ülkede hukuksuzluk adaletsizlik olur. Böyle bir ülkede refah adalet ve eşitlik olmaz. Bu da ülke içinde kanunsuzluğun olmasına neden olur.

Hukuk devleti ilkesinin gerekleri nelerdir?​

Hukuk devletinin gerekleri Ayrıca yargı bağımsız ve tarafsız olmalıdır. Yasama erki hukuka tâbi olmalıdır: Yasama kanun yapma yetkisine sahiptir ve bu yetkiyi kullanırken anayasaya bağlı olmalıdır ve anayasaya aykırı kanunlar çıkarmamalıdır. Yürütme erki hukuka tâbi olmalıdır: Yürütme anayasaya bağlı olmalıdır.

Idare hukuku haklı beklenti nedir?​

Idare hukuku haklı beklenti nedir?
Haklı beklenti kavramı, yönetimin ister bir taahhüt isterse uzun süren bir uygulamasına güvenerek olsun, bireylerin çıkarlarına lehlerine olan bir sonuca ulaşabileceklerini ümit etmeleri hali olarak tanımlanabilir.

Belirlilik ilkesi nedir?​

Belirlilik ilkesi, hukuksal güvenlikle bağlantılı olup birey, yasadan, belirli bir kesinlik içinde, hangi somut eylem ve olguya hangi hukuksal yaptırımın veya sonucun bağlandığını, bunların idareye hangi müdahale yetkisini doğurduğunu bilmelidir.

Dar yorumlamak ne demek?​

3. Kanun koyucunun gerçek düşüncesi olarak anlaşılması, dolayısıyla sübjektif-tarihsel yorumun gerekçesi olarak kullanılması, ki buna göre dar yorum, sadece kanun koyucu tarafından kanunun yürürlüğe konulduğu zamanki durumun esas alınması ve bu kapsamla sınırlı olarak uygulanmasıdır.

Eşitlik ilkesi ne demektir?​

Eşitlik ilkesi ne demektir?
Eşitlik ilkesi hukuki olarak kişilerin din, dil, ırk, cinsiyet, siyasi görüş gibi nedenlerle ayrım yapılmadan kanun önünde eşit olmalarını ifade etmekte olan bir ilkedir. Eşitlik ilkesi kısaca herkes kanun önünde eşittir olarak bilinmektedir.

Belirlilik ilkesi nedir örnek?​

Belirlilik ilkesi, hukuki güvenlikle bağlantılı olup birey hangi somut eylem ve olguya hangi hukuki müeyyidenin veya neticenin bağlandığını, bunların idareye hangi müdahale yetkisini doğurduğunu bilmelidir. Birey ancak bu durumda kendisine düşen yükümlülükleri öngörebilir ve davranışlarını belirler.

Devlete güven ilkesi nedir?​

Bireyin devlete güven duyması, ancak hukuki güveliğin sağlandığı bir hukuk devleti düzeninde mümkün olabilecektir. Anayasada öngörülen temel ve hürriyetlerin kullanılması ve insan haklarının insan hayatına egemen kılması için Devlet, bireylerin hukuka olan inançlarını ve güvenlerini korumakla yükümlüdür.

Idari istikrar ilkesi nedir?​

Idari istikrar ilkesi nedir?
İdari istikrar ilkesi, idare hukukunda etki gösteren hukukun genel ilkelerinden birisidir. Öncelikle söylenmelidir ki idari istikrar, mevcut idari işleyişin hukuka uygunluk üzerinde, düzenli, belirli ve öngörülebilir şekilde devamının sağlanmasıdır.

Aksiyle kanıt nedir?​

AKSİYLE KANIT Kuralda belirli bir şey hakkında bağlanan hükmün tersinin, kuralda hükme bağlanmayan şeyin karşıtına uygulanması demektir. Bunun için “bir şeyi zikretmek, diğerini dışlamaktır” ilkesinin geçerli olduğu bir durumun bulunması gerekir.

Haklı beklentinin korunması ne demek?​

Haklı beklentilerin korunması ilkesi İngiliz Hukukunda ve Avrupa Birliği Hukukunda 1970’lerden bu yana uygulanmakta olan bir ilkedir. İlke, kamusal makamların, taahhütler, yerleşik idari uygulamalar, yasalar veya idari düzenlemeler vasıtasıyla yarattıkları beklentilere saygı göstermesini gerektirmektedir.
 
Öngörülebilirlik ilkesi, kanunlardan doğacak sonuçların önceden kestirilebilir olması gerektiğini ifade eder. Bu ilke, Anayasa Mahkemesi tarafından kanunilik yönünden önemli bir unsur olarak değerlendirilir. Anayasa Mahkemesi, İHAM korumasının ötesinde bir anlam ve öneme sahiptir.

İdari yargıda uyuşmazlık mahkemesinde idari yargı lehine uyuşmazlık çıkarmak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda düzenlenen bir yüksek mahkeme olan Uyuşmazlık Mahkemesi'nin görevidir. Bu mahkeme, adli ve idari yargı organları arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmekle görevlidir.

Anayasa Mahkemesinin varlığı, hukuk devletinin bir unsuru olan "hukuk devleti" ilkesi ile ilgilidir. Anayasa Mahkemesi, eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunu, insan haklarına saygıyı ve adil bir hukuk düzenini korumak ve güçlendirmek amacıyla önemli bir rol oynamaktadır.

Yargı yetkisinin bağımsız olması önemlidir çünkü yargının bağımsızlığı olmadığı durumda adaletin sağlanması mümkün olmaz. Bağımsız yargı, hukukun üstünlüğünü sağlar ve hukuka uygunluk ilkesinin korunmasını temin eder.

Hukuk devleti ilkesinin gerekleri arasında yargının bağımsız ve tarafsız olması, yasamanın hukuka tabi olması ve yürütmenin de hukuka tabi olması bulunmaktadır. Bu ilkeler, hukuk devletinin temel özelliklerini oluşturur.

Idare hukuku haklı beklenti kavramı, bireylerin yönetimin taahhütleri veya uzun süreli uygulamaları doğrultusunda lehlerine bir sonuç elde edebileceklerini ummalarını ifade eder.

Belirlilik ilkesi, bireyin hangi hukuki yaptırımların veya sonuçların hangi eylemlere bağlandığını bilmesini gerektirir. Bu ilke, hukuki güvenlik ile bağlantılıdır ve bireyin haklarını koruyup davranışlarını belirlemesine yardımcı olur.

Dar yorumlama, kanun koyucunun gerçek niyeti doğrultusunda kanunun yürürlüğe konulduğu zamanki durumu esas alarak sınırlı bir şekilde yorum yapılması anlamına gelir.

Eşitlik ilkesi, bireylerin din, dil, ırk, cinsiyet, siyasi görüş gibi nedenlerle ayrım yapılmadan kanun önünde eşit olmalarını savunan bir hukuki ilkedir. Bu ilke, herkesin kanun önünde eşit olduğunu ve ayrım yapılmaması gerektiğini vurgular.

Devlete güven ilkesi, bireylerin devlete güvenebilmesi için hukuk güvenliğinin sağlanması gerektiğini ifade eder. Devlet, Anayasada belirlenen temel ve hürriyetlerin korunması için bireylerin hukuka olan güvenlerini sağlamakla yükümlüdür.

İdari istikrar ilkesi, idarenin işleyişinin düzenli, belirli ve öngörülebilir şekilde devamının sağlanması gerektiğini ifade eder. Bu ilke, idari işlemlerin hukuka uygunluğu üzerinde güvence sağlar.

Aksiyle kanıt ilkesi, bir hükmün tersinin uygulanması anlamına gelir. Yani kuralın belirli bir şey hakkında hükmü tersine çevrildiğinde aksiyle kanıt ilkesi devreye girer.

Haklı beklentilerin korunması ilkesi, kamusal makamların yarattığı beklentilere saygı göstermesini gerektiren bir ilkedir. Bu ilke, beklentilerin haklı çıkarılmasını destekler ve hukuk devletinin temel ilke ve kurallarına uyumu sağlar.
 
Geri
Üst