AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ondalikli sayilar nasil hesaplanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ondalıklı sayılar nasıl hesaplanır?​

Bunun için kesirin payı paydasına bölünmelidir. Bunun dışında paydasındaki sayıyı 10 sayısının kuvveti olarak yazdıktan sonra da çevirebiliriz. Örneğin 3/5 kesirli sayısını ondalıklı sayıya çevirmek için 3 sayısı ile 5 sayısı bölünmelidir. Ondalık sayılar da rasyonel sayısına çevrilebilir.

Virgüllü sayı nedir?​

Paydası 10,100,1000…. gibi 10’un pozitif kuvvetleri olan kesirlere ondalık kesir denir. Ondalık kesirlere karşı gelen virgüllü sayılara ondalık sayı denir.
Ondalık sayılar nasıl toplanır?
ONDALIK GÖSTERİMLERLE TOPLAMA VE ÇIKARMA İŞLEMİ Ondalık gösterimlerde toplama ve çıkarma işlemi yapılırken aynı basamakların alt alta gelmesi için virgüller alt alta getirilir. Daha sonra virgül yokmuş gibi toplama çıkarma işlemi yapılır. Sonuca, diğer virgüllerin hizasından virgül konulur.

Devirli sayıların formülü nedir?​

Devirli ondalık sayıyı da formül ile rasyonel sayıya çevirmek mümkün olmaktadır. Bunun için öncelikle sayının tamamından devretmeyen kısmın çıkarılması gerekmektedir. Bu kısım payı oluşturmaktadır. Payda kısmına ise devreden sayı kadar 9 ve devretmeyen kadar 0 yazılır.

Ondalıklı ne demek?​

Ondalık kesirlere karşı gelen virgüllü sayılara ondalık sayı denir. Paydadaki sıfır sayısı ile virgülden sonraki basamak sayıları eşittir. Ondalık sayılarda toplama ve çıkarma işlemi yapılırken virgüller alt alta gelecek şekilde sayılar yazılır.
Virgüllü sayılar nasıl okunur?
Ondalık gösterim okunurken, önce tam kısım söylenir. Tam kısım 0 olsa dahi okunmalıdır. Daha sonra “TAM” denilip, virgülden sonraki kısım okunur. Virgülden sonraki kısmın okunuşu virgülün sağında kaç rakam olduğuna bağlıdır.
Ondalık kesirlerle toplama ve çıkarma işlemleri yapılırken, virgüller alt alta gelecek şekilde sayılar yazılır ve virgül yokmuş gibi işlemi yapılır. Sonuç, virgüllerin hizasından virgülle ayrılır.Virgülün sağında eksik olan basamakların yerine sıfır konur.
Devirli ondalık sayılarda çarpma işlemleri ise sayılar arasında virgül yokmuş gibi yapılmalıdır. Sonuç, çarpılan sayıların virgülden sonraki basamak sayılarının toplamı kadar sağdan sola doğru virgül ile ayrılır. Diğer bir dört işlem ise bölme işlemidir.
Devirli sayılar nasıl çevrilir?
Devirli ondalık sayıyı da formül ile rasyonel sayıya çevirmek mümkündür. Bunun için öncelikle sayının tamamından devretmeyen kısmı çıkarılır. Bu kısım payı oluşturur. Payda kısmına ise devreden sayı kadar 9 ve devretmeyen kadar 0 atılır.

Ondalık kesir ne demektir?​

Paydası 10, 100 ve 1000 olan kesirler ondalık gösterim şeklinde ifade edilebilmektedir. Bu doğrultuda kullanın virgül tam kısım ve ondalık kısmı birbirinden ayırır.
 
Geri
Üst