AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ondalik sayilar nasil cozumlenir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ondalık sayılar nasıl çözümlenir?​

Ondalık kısmın çözümlenmesinde basamak değerleri 10’un negatif kuvveti şeklinde yazılır. Sonrasında ise bu değerler toplanmaktadır. Örnek: 15,512 sayısının çözümlenmesini yapınız. 15,512=10+5+0,5+0,01+0,002 şeklinde çözümlemesi yapılabilir.

Ondalıklı ne demek?​

Ondalık sayılar olarak bilinen sayılar aslında rasyonel sayılardır. Tüm rasyonel sayılar da ondalık sayı biçiminde gösterilmektedir. Rasyonel sayılarda paydası 10 ve 10 sayısının kuvvetleri olan kesirlere ondalık sayı denmektedir.
Ondalık ifade nedir?
Kesirlerin virgül kullanılarak ifade edilmesine ondalık gösterim denir. Günlük hayatta fiyat etiketlerinde (3,50 TL gibi), ölçümlerde (1,5 kg veya 0,5 L gibi) sıklıkla karşılaştığımız ondalık gösterimler kesirleri ifade etmenin farklı bir yoludur.
Devirli ondalık sayılar nasıl çözülür?
Devirli ondalık sayıyı da formül ile rasyonel sayıya çevirmek mümkün olmaktadır. Bunun için öncelikle sayının tamamından devretmeyen kısmın çıkarılması gerekmektedir. Bu kısım payı oluşturmaktadır. Payda kısmına ise devreden sayı kadar 9 ve devretmeyen kadar 0 yazılır.

Ondalık sayılar nasıl?​

Paydası 10,100,1000…. gibi 10’un pozitif kuvvetleri olan kesirlere ondalık kesir denir. Ondalık kesirlere karşı gelen virgüllü sayılara ondalık sayı denir. Paydadaki sıfır sayısı ile virgülden sonraki basamak sayıları eşittir.

Devreden sayılar nasıl açılır?​

Tüm sayı virgülsüz olarak düşünülüp (ab) bu sayıdan devreden sayı çıkarılır. Bu bulunan rasyonel sayının payına yazılır. İstenen rasyonel sayının paydasına ise devreden sayı adeti kadar 9, virgülün sağında devretmeyen sayı adeti kadar 9un soluna sıfır eklenir.
Devirli ondalık sayılar rasyonel sayıya nasıl çevrilir?
SAYIYA ÇEVRİLMESİ Devirli ondalık gösterimleri rasyonel biçimde yazmak için; 1) Virgülü bakılmaksızın sayının tamamı yazılır. Üzerinde devir işareti olmayan sayılar yazılıp çıkarılır ve paya yazılır. 2) Paydaya ise virgülden sonra devreden rakam sayısı kadar 9, devretmeyen rakam sayısı kadar 0 yazılır.
Bir kesir sayıya nasıl çevrilir?
Bileşik kesri tam sayılı kesre çevirmek için, kesrin payını paydasına böleriz. Bu bölme işleminde bölüm tam kısma, kalan ise paya yazılmaktadır.
 
Geri
Üst