AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ondalik sayi sistemini kim bulmustur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ondalık sayı sistemini kim bulmuştur?​

İlk olarak 10. yüzyılda Arap matematikçi El Uklidisi tarafından kullanılan kesirli sayılar, sonrasında 1350 yılında Yahudi matematikçi Immanuel Bonfils ve Avrupalı meslektaşı Simon Stevin aracılığıyla yaygın hale getirilmiştir.
Sayı sistemi kim bulmuştur?
Günümüzde kullandığımız sayı sistemine Hint-Arap sayı sistemi diyoruz. Ondalık basamaklı sayı sistemi Hindistan’dan Arap yarımadasına oradan da İslam İmparatorluğu’nun genişlemesine paralel olarak Kuzey Afrika ve Endülüs üzerinden Avrupa’ya ulaşmıştır.

60 tabanına göre sayı sistemini kim bulmuştur?​

MÖ 3. binyılda eski Sümerlerde ortaya çıktı, eski Babillilere aktarıldı ve günümüzde hala zamanı, açıları ve coğrafi koordinatları ölçmek için geçmişten bir miras olarak değiştirilmiş bir biçimde kullanılmaktadır.
Sadece iki sembolle 60 tabanına göre sayı sistemini kimler kullanmıştır?
Mezopotamyalıların sayı sistemi 60 tabanlı bir sayı sistemidir.
Babil rakamları Babil matematik sistemi seksagesimal (60 tabanında) bir sayı sistemiydi. Buradan dakikada 60 saniye, saatte 60 dakika ve bir daire içinde 360 derecelik modern günlük kullanımı elde ediyoruz. Babilliler matematikte iki nedenden dolayı büyük ilerlemeler kaydetmeyi başardılar.
Milattan önce 3500 yılında rakamları kim icat etmiştir?
de Apollonius’dur.

10 luk sayı sisteminde kaç rakam vardır?​

Yani onluk sistemde sayılar 1,2,3,4,5,6,7,8,9 ve 0 rakamları ile yazılır. Sayma işlemi sonucunda bulunan sayıyı yazmak için kullanılan bir sayma sistemidir.
Ilk sayı nasıl ortaya çıkmıştır?
*Bilinen en eski sayma sistemlerinden biri, eski mısırlılara ait olanıdır. Eski mısırlıların kullandıkları resim yazısının (hiyeroglif) başlangıç tarihi, m.ö. 3300 yılına kadar geri gider. Eski mısırlılara ait sayma sistemi, ilkçağ mağara, insanının önceleri kullandığı sayma sisteminin gelişmiş şeklidir.

Bilinen ilk sayı sistemi hangi medeniyete aittir?​

Babillerin neden 60 lık sayı sistemi?
Daha önceki toplumların kullandığı 10 ve 12 li sayı sistemi ile uyumlu olması için de 60 lı sistem seçilmişti. Bu sistemin seçilmesinin nedeni bir elin 4 parmağında olan 12 adet boğumun elin 5 parmağı ile çarpılması ile elde edilen rakamın 5 x 12 = 60 rakamının elde ediliyor olmasıdır.
Ondalık kesirleri ilk kimler kullanmıştır?
İslam bilim dünyasında Kaşi olarak da anılan Gıyasüddin Cemşid, ondalık kesirleri ilk defa kullanan bilim adamı olarak tarihe geçti. Büyük astronomi ve matematik âlimi Cemşid, Newton’dan yaklaşık 3 asır önce binom açılımını bularak matematik alanında çığır açmıştı.

Bilinen en eski sayma sistemleri kime aittir?​

Günümüzde kullandığımız onluk sayı sistemi kimler tarafından nasıl geliştirildi?
830 yılında el-Hârizmî onluk sistem ile ilgili işlemlerin nasıl yapılacağını gösteren bir kitap yazmıştır. Kendisi Bicâye’de yetişmiş olan ünlü matematikçi Fibonacci 1202 de yayınladığı Liber Abaci adlı eserinde bu sistemi Avrupa’ya tanıtmıştır. Şu anda dünya üzerinde en çok kullanılan sayı sistemidir.

Ondalık kesir ne demektir?​

Paydası 10, 100 ve 1000 olan kesirler ondalık gösterim şeklinde ifade edilebilmektedir. Bu doğrultuda kullanın virgül tam kısım ve ondalık kısmı birbirinden ayırır.
Onluk sayı sisteminde 10 rakam vardır doğru mu?
Onluk: 10 tane birliğin bir araya geldiği sayıları onluk denmektedir. Bu rakamlar sırası ile sayılır ve 10 tane olduklarında bir 10’luk haline gelirler.
 
Geri
Üst