AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ondalik sayi sistemini hangi uygarlik bulmustur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ondalık sayı sistemini hangi uygarlık bulmuştur?​

İlk olarak 10. yüzyılda Arap matematikçi El Uklidisi tarafından kullanılan kesirli sayılar, sonrasında 1350 yılında Yahudi matematikçi Immanuel Bonfils ve Avrupalı meslektaşı Simon Stevin aracılığıyla yaygın hale getirilmiştir.
Ondalık gösterim nasıl ortaya çıkmıştır?
Ondalık işaretinin kullanımı, henüz M.Ö. 18. yüzyılda Sümerler tarafından kullanılmış olan kademeli sayı sistemine dayanır. Bu sisteme dayanarak, bir sayının tam sayı kısmının kesirli kısmından ayrı olarak gösterilmesi geliştirilmiştir.
Ondalık kesirleri kim bulmuştur?
İslam bilim dünyasında Kaşi olarak da anılan Gıyasüddin Cemşid, ondalık kesirleri ilk defa kullanan bilim adamı olarak tarihe geçti. Büyük astronomi ve matematik âlimi Cemşid, Newton’dan yaklaşık 3 asır önce binom açılımını bularak matematik alanında çığır açmıştı.

Onlu sayı sistemini kim bulmuştur?​

830 yılında el-Hârizmî onluk sistem ile ilgili işlemlerin nasıl yapılacağını gösteren bir kitap yazmıştır. Kendisi Bicâye’de yetişmiş olan ünlü matematikçi Fibonacci 1202 de yayınladığı Liber Abaci adlı eserinde bu sistemi Avrupa’ya tanıtmıştır. Şu anda dünya üzerinde en çok kullanılan sayı sistemidir.
Ondalık kesirlerle dört işlemin nasıl yapılacağını ilk açıklayan?
Alman bilim tarihçisi Pouluckey, 1948 yılında yaptığı araştırmalar sonucunda, ondalık kesirler asıl Cemşid’in bulduğunu ispatladı ve bilim dünyasına kabul ettirdi. Cemşid, bu buluşunu Simon Stefan’dan yüz altmış yıl önce yapmıştır. O, ondalık sayılar üzerinde dört işlemi uyguladı.
Kesirlerin ondalık gösterimi neden ihtiyaç duyulmuştur?
Cevap: Ondalık gösterimler kesirlerin daha kolay anlaşılabilmesi için oluşturulmuştur. Aynı zamanda ondalık gösterim yaptığımızda tüm kesirlerin paydaları eşit olacaktır işte bu yüzden de kesirleri karşılaştırabilmek; kesirlerle toplama, çıkarma, bölme, çarpma gibi dört işlem yapmak kolaylaşacaktır.
Cemşid, bu buluşunu Simon Stefan’dan yüz altmış yıl önce yapmıştır. O, ondalık sayılar üzerinde dört işlemi uyguladı.
Ondalık kesirlerle dört işlemin nasıl yapılacağını ilk açıklayan ve aritmetiğin Anahtarı adlı kitabın yazarı kimdir?
Gıyaseddin Cemşid el-Kaşi’nin en önemli eseri, Ortaçağ İslâm Dünyası’ndaki matematik bilgisini bütün yönleriyle serimlediği Matematiğin Anahtarı adlı kitabıdır; bu eserinin bir bölümünde ondalık kesirleri kuramsal yönden incelemis ve bu kesirlerle toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi aritmetiksel işlemlerin nasıl …
10 luk sayı sisteminde en büyük rakam 10 mudur?
İşlemler ve matematiği anlama konusunda en kolay kullanıma sahip olan sistem, onluk sayma sistemidir. Sayıları bu sistem kapsamında ifade etmek istediğimizde 10’a kadar olan tüm rakamları yazarız. Yani onluk sistemde sayılar 1,2,3,4,5,6,7,8,9 ve 0 rakamları ile yazılır.

Kullandığımız rakamlar hangi medeniyete aittir?​

Böylece, Sümerler ilk rakamları kullanan medeniyet olarak tarihe geçti. sonra gelişen Babil medeniyeti bu sistemi kullandı.
 
Geri
Üst