AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ondalik kesirlerde dort islemin nasil yapilacagini ilk aciklayan?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ondalık kesirlerde dört işlemin nasıl yapılacağını ilk açıklayan?​

Alman bilim tarihçisi Pouluckey, 1948 yılında yaptığı araştırmalar sonucunda, ondalık kesirler asıl Cemşid’in bulduğunu ispatladı ve bilim dünyasına kabul ettirdi. Cemşid, bu buluşunu Simon Stefan’dan yüz altmış yıl önce yapmıştır. O, ondalık sayılar üzerinde dört işlemi uyguladı.

Ondalik Gosterim bolme nasil yapilir?​

Ondalık gösterimlerle bölme işlemi yaparken öncelikle bu sayıları kesre dönüştürünüz. Daha sonra birinci sayı aynen kalır ve ikinci sayı ters çevrilerek çarpılır. İşte bu kadar kolay bir işlemin ardından ondalık gösterimlerde bölmeyi rahatlıkla yapabiliriz.
Ondalık kesirleri ilk kimler kullanmıştır?
İslam bilim dünyasında Kaşi olarak da anılan Gıyasüddin Cemşid, ondalık kesirleri ilk defa kullanan bilim adamı olarak tarihe geçti. Büyük astronomi ve matematik âlimi Cemşid, Newton’dan yaklaşık 3 asır önce binom açılımını bularak matematik alanında çığır açmıştı.

Ondalık sayılar nasıl bulundu?​

Ondalık işaretinin kullanımı, henüz M.Ö. 18. yüzyılda Sümerler tarafından kullanılmış olan kademeli sayı sistemine dayanır. Bu sisteme dayanarak, bir sayının tam sayı kısmının kesirli kısmından ayrı olarak gösterilmesi geliştirilmiştir.

Ondalıklı işlemler nasıl yapılır?​

– Çarpılan sayılarda virgül yokmuş gibi düşünülerek işlem yapılır. – Doğal sayılar ile işlem yapılır gibi düşünülerek işlem gerçekleşir. – Çarpma işlemi tamamlandıktan sonra virgülden sonraki rakamlar kadar sayı sonuca yazılır. – Eğer basamak sayısı eksik olursa, ‘0’ yazılarak işlem tamamlanır.
Kesirler bölme işlemi nasıl yapılır?
Adımlar sırayla şöyle:
- Denklemdeki ilk kesri yalnız bırak.
- Bölme işaretini çarpma işaretine çevir.
- İkinci kesre takla attır (tersini bul).
- İki kesrin paylarını (üstteki sayılar) birbiriyle çarp.
- İki kesrin paydalarını (alttaki sayılar) birbiriyle çarp.
- Kesri en düşük değere kadar sadeleştir.
Devirli ondalık sayılarda çarpma işlemleri ise sayılar arasında virgül yokmuş gibi yapılmalıdır. Sonuç, çarpılan sayıların virgülden sonraki basamak sayılarının toplamı kadar sağdan sola doğru virgül ile ayrılır. Diğer bir dört işlem ise bölme işlemidir.
 
Geri
Üst