AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Oncelikli alan ne demek?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Öncelikli alan ne demek?​

“ÖNCELENEN ‘KİŞİLER’ DEĞİL, ‘ÖNCELİKLİ ALANLAR’DIR” “Yükseköğretim sisteminde 2 bin 200 öğrencimiz, çeşitli üniversitelerde, öncelikli alan olarak belirlenen bu alanlarda doktora eğitimlerine devam etmektedir. Diğer bir ifadeyle hiçbir pozisyon/kadro ilanı belirlenmiş kişiler için olmayıp, belirlenmiş alanlar içindir.

Öğretim görevlisi Giriş Sınavı Nedir?​

ALES ya da Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı, Türkiye’de yükseköğretim kurumlarına lisansüstü öğrenci alımları ile öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı gibi kadrolara yapılacak atamalar için ÖSYM tarafından düzenlenen sınavdır.
Yabancı dille eğitim ve öğretim yapılan programlardaki öğretim görevlisi kadrolarında sözlü sınav yapılır. Ancak senato kararı olması halinde sözlü sınav sonucu 60 ve üzeri puan alanlar için yazılı sınav da yapılır.
50 d araştırma görevlisi ne demek?
Devlet üniversitelerinde lisansüstü eğitim süresince görev yapan kadrolu araştırma görevlileridir. Daimi bir kadro değildir, doktora eğitimi süresi sonunda kadroyla ilişik kesilir. (Ayrıca, yüksek lisans mezuniyeti sonrası 6 ay içinde bir devlet üniversitesinde doktora programına başlamazsa kadroyla ilişiği kesilir.)
Öncelikli alanlar nelerdir?
Belirlenen öncelikli alanlar arasında; aşı, insan beyni ve nörobeyinden moleküler biyoloji ve genetiğe, ilaç araştırmalarından antorpolojiye, bilim tarihinden felsefeye, deniz hukuku, hukuk felsefesi ve sosyolojisinden Köktürçeye, robotik, yapay zeka, mikro ve nano teknoloji, doku mühendisliği, mekatronikten, hidrojen …

Öncelikli Alanlar hangisi?​

Öncelikli alanlar, ihtisaslaşma, açık bilim, üniversitelerde çeşitlilik, araştırma üniversiteleri, bölgesel kalkınma odaklı üniversiteler, mesleki uygulama ağırlıklı üniversiteler, tematik üniversiteler, temel bilimlerde üstün başarı sınıfları, YÖK 100/2000- öncelikli alanlarda doktora, dijital dönüşüm, geleceğin …

Öğretim görevlisi olmak için YDS şart mı?​

Öğretim elemanı alım kriterleri, üniversiteler inisiyatifinde değişiklik gösterebilmektedir. Aşağıdaki liste genel öğretim elemanı kadroları için geçerlidir. YDS’den en az 50 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak. En az lisans mezunu olmak.
Bu kapsamda, tüm öğretim elemanı alımlarında ALES’ten en az 70 puan şart iken, Yükseköğretim Kurulu tarafından aşağıda belirlenen programlara açıktan veya naklen atanacak öğretim görevlileri doğrudan merkezi sınav olan ALES’ten muaf olmaktadırlar.
Öğretim görevlisi olmak için dil şartı var mı?
Aynı yönetmeliğin 14 üncü maddesinin 2 nci fıkrasında; “Meslek yüksekokullarının, yabancı dil okutmanı, çevirici ve yabancı dille eğitim-öğretim yapılan programlarındaki öğretim görevlisi kadroları haricindeki öğretim elemanı kadrolarına başvurularda yabancı dil şartı aranmaz.” şartı getirilmiştir.
50 d maddesi nedir?
“50/d) Lisans üstü öğretim yapan öğrenciler, kendilerine tahsis edilebilecek burslardan yararlanabilecekleri gibi, her defasında bir yıl için olmak üzere araştırma görevlisi kadrosuna da atanabilirler.” 50/d’de araştırma görevliliği için öğrenci olma şartı bulunur ve iş garantisi yoktur.

Araştırma Görevlisi öncelikli alanlar hangileri?​

Araştırma görevlisi olmak için ne yapılmalı?​

Araştırma görevlisi olmak isteyen kişilerin uyması gereken şartlar ise; ALES sınavına girilmesi ve en az 70 puan alınması gerekir, Yabancı dil sınavından en az 50 puan almak gerekir, İlana başvuru yapıldığı tarihte 35 yaşını geçmemiş olmak gerekir.
ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi A2 yüksek düzey araştırma performansı gösteren üniversiteler İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa.

Geri