AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Onceden feragat ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Önceden feragat ne demek?​

Feragat etmek davacının karşı tarafın onayına (muvafakatine) bağlı olmadan dilekçeyle ya da duruşma esnasında sözlü olarak gerçekleştirdiği vazgeçme beyanıdır. Mahkemenin kararı kesinleşinceye kadar her aşamada davalının onayı olmadan yapılabilir.

Açılan bir davadan nasıl vazgeçilir?​

Davasından feragat etmek isteyen davacı, yazılı ya da sözlü feragat beyanında bulunabilir. Sözlü feragat duruşma sırasında, duruşma tutanağına geçilmek suretiyle yapılır. Mahkemece yapılan keşif sırasında, feragat beyanı, keşif tutanağına yazılması ve davacı tarafından imzalanması halinde de geçerli olur.
Feragat tutanağı nedir?​
Davadan feragat Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) m.307’de öngörülmüş hukuki bir uyuşmazlık sonucunda açılan davadan kısmen veya tamamen vazgeçilmesini ifade eden kavramdır. Birey, bu sayede dava yoluyla talep ettiği haktan feragat etmiş sayılmaktadır.

Açılan dava geri çekilir mi?​

Açılan dava geri çekilir mi?
Hukuk sistemimizde davanın geri alınması diye bir müessese yoktur. Davanın geri alınması davayı takipten vazgeçmedir. Davanın geri alınarak takipten vazgeçilmesi de ancak karşı tarafın açık rızasıyla mümkündür (6100 s. HMK m.123, 1086 s. HUMK m.185/1).

Davadan feragat ne zamana kadar yapılabilir?​

Davadan feragat ne zamana kadar yapılabilir?
HMK’nun 310. maddesine göre davadan feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. 311. maddesinde feragat kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur.

Feragat geri alınabilir mi?​

Davadan feragat halinde, davacı feragat ettiği davayı ileride tekrar açamaz, bir başka ifadeyle feragat edilen hak ileride yeni bir davaya konu yapılamaz, davacı feragat ettiği hakkı ileride dava açarak talep ederse, mahkemece kesin hüküm nedeniyle davanın reddine karar verilmesi gerekir.

Davadan vazgeçme mi feragat mi?​

Davanın geri alınması, ileride tekrar dava açabilme hakkını saklı tutarak davanın takibinden vazgeçilmesi olup burada, davacı talep ettiği haktan (talep sonucundan) feragat etmemektedir. Davadan feragat ise, talep edilen haktan, talep sonucundan vazgeçmektir.
 
Önceden feragat, bir davacının karşı tarafın onayına bağlı olmadan dilekçeyle ya da duruşma esnasında sözlü olarak gerçekleştirdiği vazgeçme beyanıdır. Mahkemenin kararı kesinleşinceye kadar her aşamada davalının onayı olmadan yapılabilir.

Davadan feragat etmek isteyen davacı, yazılı ya da sözlü feragat beyanında bulunabilir. Sözlü feragat duruşma sırasında, duruşma tutanağına geçilmek suretiyle yapılır. Feragat beyanı ayrıca keşif sırasında da yapılabilir, keşif tutanağına yazılması ve davacı tarafından imzalanması halinde geçerli olur.

Feragat tutanağı, Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) m.307’de öngörülmüş hukuki bir uyuşmazlık sonucunda açılan davadan kısmen veya tamamen vazgeçilmesini ifade eden kavramdır. Birey, bu sayede dava yoluyla talep ettiği haktan feragat etmiş sayılmaktadır.

Dava geri çekilmesi müessesesi hukuk sistemimizde mevcut değildir. Davanın geri alınması, davanın takipten vazgeçilmesini ifade eder ve ancak karşı tarafın açık rızasıyla mümkündür (6100 sayılı HMK m.123, 1086 sayılı HUMK m.185/1).

Davadan feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir (HMK m.310). Feragat kesin hüküm gibi hukuki sonuçlar doğurur (HMK m.311).

Davadan feragat halinde, davacı ileride feragat ettiği dava konusunda yeni bir dava açamaz ve feragat edilen hak ileride talep edilemez. Davacı ileride feragat ettiği hakkı dava açarak talep ederse, mahkemece kesin hüküm nedeniyle davanın reddine karar verilmesi gerekir.

Son olarak, davanın geri alınması ile davadan feragat etmenin farkı şudur: Davanın geri alınması, ileride tekrar dava açabilme hakkını saklı tutarak davanın takibinden vazgeçilmesi iken, davadan feragat etmek talep edilen haktan vazgeçmeyi ifade eder.
 
Geri
Üst