Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

On yargilardan kurtulmak icin ne yapmaliyiz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.232
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ön yargılardan kurtulmak için ne yapmalıyız?​

Önyargılı insanlar için en başarılı yöntemlerden biri de bilişsel davranışçı terapi yöntemidir. Bu yöntem sayesinde hastaların önyargılarının nedenlerini kavrayarak durumu kontrol altına alabilmeyi öğrenmekte ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmektedir.

Bilişsel sapma nedir?​

Bilişsel önyargılar, bilişsel sistemimizin çalışma sistemine bağlı olarak ortaya çıkan sistematik rasyonellikten sapma şemalarıdır. Bilgiyi arama, değerlendirme, yorumlama, yargılama, kullanma ve hatırlamada ayrıca aldığımız kararlarda irrasyonel olmamıza sebep olurlar.

Bir insan neden önyargılı olur?​

Bir insan neden önyargılı olur?
Bir kişi ya da gruba önyargı oluştuğu zaman, o kişi ya da grup da önyargılı olur. Önyargının iki temel öğesi vardır: Hem duygusal hem de düşünsel; Bir kişi ya da gruba karşı olumsuz bir duygunun var olmasıdır. İnsanları tanımadan onları bir grubun üyesi olarak değerlendirmek, kalıp yargılara sahip olmaktır.

Bilişsel önyargılar davranışı nasıl etkiler?​

yeni duydukları bilgilere eski bilgilerine göre düşük tepki vermelerine, daha fazla bilgi sahibi olarak daha iyi yatırımcı olacaklarına inanmalarına ve sadece kendi görüşlerini destekleyen görüşlere inanmalarına neden olmaktadır.

Ön yargı neden olur?​

Önyargının iki temel öğesi vardır: Hem duygusal hem de düşünsel; Bir kişi ya da gruba karşı olumsuz bir duygunun var olmasıdır. İnsanları tanımadan onları bir grubun üyesi olarak değerlendirmek, kalıp yargılara sahip olmaktır.

Önyargının sebepleri ve neden olabilecek sorunları?​

Önyargının sebepleri ve neden olabilecek sorunları?
Önyargının neden olabileceği sorunlar nelerdir
- Ön yargılar insanların birbirlerinden uzaklaşmalarına neden olur.
- Toplumda birlik ve beraberlik sağlanmaz.
- Sevgi, saygı ve kardeşlik duyguları oluşmaz.
- İnsanların birbirlerine güvenmez.
- Birbirlerine karşı büyüklendiği bir ortam.
- Birbirlerini dışladığı bir toplum ortaya çıkar.
Insanlara karşı önyargılı olmak doğru mudur?​
Çünkü ön yargı iyi bir şey değildir. İnsanı yanıltır. İnsanı yapmaması gereken şeyler yapmaya iter. Oysa insan karşısındakine ön yargılı davranmak yerine karşısındakine anlayışlı davranmalı onu anlamaya çalışmalı sonra onun hakkında fikir ileri sürmelidir.
Önyargı nasıl yazılır TDK 2021?​
Türk Dil Kurumu bu kelimenin doğru yazımı için ‘ön yargı’ biçiminde yani ayrı olarak ele almış durumda. Halk arasında daha çok birleşik olarak kullanılan bu kelimenin doğru yazılışı ayrıdır. TDK’ya göre bu Kelimenin doğru yazılışı ‘ön yargı’ şeklinde ayrı olarak gerçekleşmektedir.
 
Ön yargılardan kurtulmak için birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Öncelikle, önyargılarınızın farkında olmanız ve bu konuda kendinizi eğitmeniz önemlidir. Kendi düşünce ve davranışlarınızı sorgulayarak, neden belirli bir kişi veya grup hakkında önyargılı olduğunuzu anlamaya çalışabilirsiniz. Ayrıca, diğer insanların bakış açılarını anlamaya çalışmak, empati kurmak ve açık fikirli olmak da önyargıların azaltılmasında etkili olabilir.

Bilişsel davranışçı terapi gibi psikolojik yaklaşımlar da önyargılarla başa çıkmak için faydalı olabilir. Bu terapi şekli, kişinin düşünce kalıplarını değiştirerek önyargılarını fark etmesine ve bu konuda olumlu değişiklikler yapmasına yardımcı olabilir.

Bilişsel önyargılar, düşünme süreçlerimizde oluşan ve rasyonellikten sapmalara neden olan düşünce kalıplarıdır. Bu tür önyargılar, bilgiyi değerlendirirken hatalara yol açabilir ve yanlış kararlar almamıza neden olabilir. Bu durumda, kendi düşünce süreçlerimizi sorgulamak ve mantıklı bir şekilde değerlendirmek önemlidir.

Önyargılı olmanın nedenleri arasında, bilgisizlik, deneyimsizlik, kişisel ön yargılar, sosyal önyargılar, medya etkisi gibi faktörler yer alabilir. Önyargılar genellikle bilgi eksikliği, korku, güvensizlik gibi duygusal etmenlerden kaynaklanır. Bu nedenle, bilgiye dayalı doğru bilgilendirme, deneyimlerin paylaşılması, farklı kültürlerle iletişim kurma gibi yöntemlerle önyargılar azaltılabilir.

Önyargıların davranış üzerindeki etkileri, kişinin yeni bilgilere eski bilgilere göre tepki vermekte zorlanması, sadece kendi görüşlerini destekleyen fikirlere inanması gibi durumları içerebilir. Önyargıların davranışları etkilemesi, kişilerin karar alma süreçlerini olumsuz yönde etkileyebilir ve iletişimi zorlaştırabilir.

Son olarak, ön yargı kelimesinin Türk Dil Kurumu tarafından ayrı yazılması gerektiği belirtilmektedir. "Ön yargı" şeklinde ayrı yazılması tavsiye edilmektedir. Bu bilgiyi göz önünde bulundurarak yazım kurallarına uygun şekilde kullanabilirsiniz.
 
Geri
Üst