On sorusturma ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ön soruşturma ne demek?​

Ön incelemeci her türlü bilgi ve belgeyi toplar ve ifadeleri alır ve kendi değerlendirmesini de koyarak bir rapor hazırlar. Hazırlanan rapor yetkili merciye iletilir. Yetkili merci bu rapor üzerine soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine karar verir.
Ön inceleme yapan görevli hangi yetkileri kullanır?
❖ Ön İncelemeciler, hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesini de almak suretiyle yetkileri dahilinde bulunan gerekli bilgi ve belgeleri toplayıp, görüşlerini içeren bir rapor düzenleyerek durumu izin vermeye yetkili mercie sunarlar.

Soruşturma izni verildikten sonra ne olur?​

Savcılık soruşturma izni almadan şüphelinin ifadesini dahi alamaz. Özellikle belirtelim ki, soruşturma izni verildikten sonra soruşturma veya kovuşturma aşamasında suçun hukuki niteliğinin değişmesi, yeniden izin alınmasını gerektirmez.
Ön inceleme iznini kim verir?
Ön inceleme, izin vermeye yetkili merci tarafından bizzat yapılabileceği gibi, görevlendireceği bir veya birkaç denetim elemanı veya hakkında inceleme yapılanın üstü konumundaki memur ve kamu görevlilerinden biri veya birkaçı eliyle de yaptırılabilir.
Madde 5- Ön inceleme; 4483 sayılı Kanun kapsamına giren memur ve diğer kamu görevlileri hakkında yapılan ihbar ve şikâyete konu olan eylem ve işlemlerinin hukuki durumunun tespiti amacıyla yapılan inceleme ve soruşturma çalışmalarıdır.
Ön inceleme raporu nasıl hazırlanır?
Ön inceleme Raporu Düzenlenmesi ve Verileceği Yerler
- Yapılacak Ön İncelemeye İlişkin Bilgi ve Belgelerin Toplanması
- Yapılacak Ön İncelemelerde Yeminli Katip Görevlendirilmesi.
- Varsa Şikayetçinin İfadesinin Alınması
- Yapılan Ön İncelemede Tanıklara İlişkin İşlemler.

Ön inceleme hangi hallerde yapılır?​

İhbar ve şikâyetin soyut ve genel nitelikte olmaması, ihbar veya şikâyetlerde kişi ve/veya olay belirtilmesi durumunda yetkili merci tarafından ön inceleme yaptırılır.
Ceza soruşturmasını kim yapar?
Ceza Muhakemesi Kanununa göre Cumhuriyet Başsavcısının görev ve yetkisi içindeki tüm soruşturma işlemlerini yapar.

Ön inceleme nasıl olur?​

Kanun hükmüne göre “Hâkim, ön inceleme duruşmasında, dava şartları ve ilk itirazlar hakkında karar verebilmek için gerekli görürse tarafları dinler; daha sonra, tarafların iddia ve savunmaları çerçevesinde, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususları tek tek tespit eder.
Ön inceleme duruşması ne zaman yapılır?
6100 sayılı HMK’nin 140. madde uyarınca ön inceleme duruşmasında; taraflara dilekçelerinde gösterdikleri, ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sunmaları veya başka yerden getirtilecek belgelerin getirtilmesi amacıyla gereken açıklamayı yapmaları için 2 haftalık kesin süre verilmesi gerektiği düzenlenmiştir.
Madde 30- Yetkili merci, soruşturma izni konusundaki kararını suçu öğrendiği tarihten itibaren ön inceleme dahil en geç otuz gün içinde verir. Bu süre, zorunlu hallerde on beş günü geçmemek üzere bir defa uzatılabilir.
 
Geri
Üst