On incelemeden sonra ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.857
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Ön incelemeden sonra ne olur?​

Tahkikat: Ön incelemeden sonra tahkikat aşamasına geçilir. Tahkikat ön inceleme tutanağı ile yürür. İddia ve savunmalar ile bunlara ilişkin delillerin değerlendirildiği ve genelde yargılamanın en uzun sürdüğü aşamadır. Tahkikat, bunun için belirli olan oturum (celse)da yapılır.

Davada ön inceleme günü verildi ne demek?​

Ön incelemede hâkim, davanın esasına girilmesine engel bir sebebin varlığını tespit ederse usûle ilişkin bir kararla davayı sona erdirebilir. Yani Dosyanın esasına girilerek boş yere zaman kaybedilmesinin önüne geçilmiştir.
Dava sebebi nedir?
Dava sebebi: Davacının iddialarının veya talep sonucunun dayanağı olan ve bu talep sonucunu haklı gösteren vakıalardır. …
Ön inceleme duruşmasında karar verilebilir mi?
Yasa’nın 138.maddesine göre, mahkeme, öncelikle dava şartları ve ilk itirazlar hakkında, koşullar elverişliyse, dosya üzerinden karar verecektir. Ancak, yargıç, kararını vermek için tarafların dinlenmesini gerekli görüyorsa, ön inceleme duruşmasında onları dinledikten sonra karar verecektir.

Kesin süre içinde davacının teminatı yatırmaması halinde ne olur?​

Bu süre içerisinde dava şartı eksikliğinin teminat yatırılması suretiyle giderilmesi halinde davaya devam edilmeli, aksi halde yani teminat gösterme yükümlülüğünün davacıya verilen kesin süre içerisinde yerine getirilmemesi halinde dava usulden reddedilmelidir.

Tahkikat aşamasında neler yapılır?​

Tahkikat aşaması hakimin en aktif rol oynadığı ve en uzun süren yargılama aşamasıdır. Bu aşamada taraflar ve tanıklar dinlenir, bilirkişi incelemesi yapılır, keşif yapılır, gerekli araştırmalar varsa yapılır, deliller incelenerek dava konusu vakıa ve iddialar değerlendirilir.
Ön inceleme aşaması tamamlandıktan sonra hangi aşamaya geçilir?
5.6. Ön inceleme aşamasından sonra tahkikat aşamasına geçilir. Tahkikat aşaması, iddia ve savunmaların incelendiği, delillerin tartışıldığı aşamadır. Tahkikat aşaması, duruşmalar yapılarak görülür. Bu nedenle yargılamanın en uzun süren aşaması tahkikat aşamasıdır.
Dava ön inceleme nedir?
Ön inceleme aşaması, mahkemenin dava şartlarını ve ilk itirazları incelediği, uyuşmazlık konularını tam olarak belirlediği, hazırlık işlemleri ile tarafların delillerini sunmaları ve delillerin toplanmaları için gerekli işlemlerin yapıldığı bir aşamadır.

Dava anlamı nedir kısaca?​

Dava, bir hakkın, devlet kanalıyla devletin organları olan mahkemeler vasıtasıyla kullanılmasıdır. Dava; asli (başlıbaşına bir iddia olup, başka bir davayla ilgisi bulunmayan) ve feri (asıl davanın teferruatından olarak, diğer bir şey hakkında hüküm verilmesinin istenilmesi) olur.

Aynı dava tekrar açılır mi?​

Davanın usulden reddinden sonra zamanaşımı süresi dolmamışsa aynı dava tekrar açılabilir. Fakat sürenin dolmasından sonra dava açılırsa itiraz ile davanın reddine karar verilir.
Ön inceleme duruşmasında ne olur?
Mahkeme ön incelemede; dava şartlarını ve ilk itirazları inceler, uyuşmazlık konularını tam olarak belirler, hazırlık işlemleri ile tarafların delillerini sunmaları ve delillerin toplanması için gereken işlemleri yapar, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği davalarda onları sulhe veya arabuluculuğa teşvik …
Hakimin verdiği kesin süre adli tatilde durur mu?
vekilleri cevap dilekçesi ile; Davacılar vekilinin taleplerinin hukuki dayanağı olarak 6102 Sayılı yeni TTK 553.üncü maddesini gösterdiklerini ancak maddenin sorumluluk tevcihini Anonim Şirket görevlileri ile sınırlı tuttuğunu, şirketin ortaklarına yönelik bir sorumluluk olmadığını, davacıların müvekkillerinin alacak …
 
Geri
Üst