- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Ön gereksinim programları nelerdir?
Ön gereksinim programları, bir gıda işletmesinde, gıdanın üretildiği ve işlendiği çalışma ortamı boyunca üründe gıda güvenliği tehlikesine yol açabilecek tüm olasılıkları, mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel riskleri, ürünler arası olası çapraz bulaşmalarıiçermelidir (ISO 22000, 2005).ISO 22000 ön gereksinim programı nedir?
oOGP Operasyonel Ön Gereksinim Programı Bir kontrol kavramı olarak, ISO tarafından gıda güvenliği yönetim standardı ISO 22000 ; gıda güvenliği tehlikeleri ve / veya kontaminasyonun ortaya çıkma olasılığını kontrol etmek için tehlike analizi tarafından gerekli görülen bir kontrol önlemi olarak tanımlandı.ÖGP ve OGP nedir?
Operasyonel Ön Gereksinim Programı (OGP): Olası gıda güvenlik tehlikelerini ve/veya üründe yada proses ortamında gıda güvenliği tehlikelerinin kontaminasyonu veya çoğalmasını kontrol altına almak için zorunlu olduğu tehlike analizleriyle tanımlanan ön gereksinim programı.
Fssc belgesi nedir?
FSSC 22000, FFSC (Gıda Güvenliği Belgelendirmesi Vakfı) tarafından oluşturulan tüm gıda zincirinde yer alan gıda üreticilerinin, gıda güvenliği sistemlerinin tetkik edilmesi ve belgelendirilmesinde kullanılan uluslararası çapta kabul görmüş, ISO temelli bir belgelendirme programıdır.Haccp sisteminin ön çalışmaları nedir?
HACCP sisteminin uygulanmasında “Ön gereksinim programları” olarak adlandırılan temel uygulamalar sistemin etkinliği açısından büyük önem taşımaktadır. Ön gereksinim programları, güvenli gıda üretimi için gerekli olan temel çevre ve üretim koşullarını sağlar.Gıda kontrol noktaları nelerdir?
Kontrol noktaları (CP); gıda maddelerinin üretiminde meydana gelen ve belirlenmiş olan bazı standartlardan sapma nedeniyle oluşacak hatanın halk sağlığı yönünden direkt bir risk oluşturmayacağı noktalardır.
Kritik Limit: Gıda güvenliği için risk teşkil eden tehlikelerin önlenmesi, elemine edilmesi veya kabul edilebilir sınırlara düşürülmesi amacıyla CCP’de yapılan kontrollerde biyolojik, kimyasal veya fiziksel parametreler için verilen maksimum ve/veya minimum değerlerdir.
FSSC 22000 yani iş güvenliği sistemi belgesi, GFSI, ISO 22000 ve PAS 220 standartlarına dayalı olarak oluşturulan bir sertifikasyon çeşididir. Bu standart, gıda güvenliğini esas alan bir standarttır.
FSSC 22000 belgesi nasıl alınır?
Belge almak için uluslararası değerlendirme firmalarına müracaat edilmelidir. Daha sonra belge almak isteyen işletmeler, gerekli denetim ve kontrolden geçer. ISO 22000 belgesi, Türk standartları ve uluslararası standardizasyon teşkilatı tarafından akredite olan kuruluşlar tarafından verilir.
HACCP sisteminin temel prensipleri nedir?
HACCP’in Temel İlkeleri Kritik limitlerin oluşturulması Kritik kontrol noktalarının izlenmesi için sistemin kurulması Kontrol altında olmayan noktaların izlenmesi ve varsa düzeltici faaliyetlerin oluşturulması Sistemin etkili bir şekilde işlemesinin denetlenmesi için kontrol prosedürlerinin oluşturulmasıGıda Kontrol Uygulamaları hangi farklı noktalarda yürütülmektedir?
Gıda kontrol uygulamaları; üretim yeri, satış yeri, toplu tüketim yeri, ithalat ve ihracat olmak üzere 5 farklı noktada yürütülmektedir: Üretim yeri kontrolü; 3 kontrol görevlisi (gıda denetçisi) tarafından gerçekleştirilmektedir.Kritik Kontrol Noktaları nelerdir?
Tehlike Analizi Kritik Kontrol Noktaları (HACCP) esasen gıda güvenliği risklerini yönetmekte kullanılan bir risk yönetimi aracıdır. Bir HACCP sistemi tehlikeleri saptamanıza ve üretim sırasında tedarik zincirinizin tamamında bunları yönetmenizi sağlayacak kontrolleri uygulamaya koymanıza olanak tanır.