AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Omurilikte lezyon neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Omurilikte lezyon neden olur?​

Omurilik tümörünün nedenleri tam olarak bilinememektedir. Bununla birlikte, genetik faktörlerin tümör gelişiminde önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir. Fakat gen bozukluklarının kalıtsal yollarla mı yoksa çevresel faktörlerle mi oluştuğu konusunda net bir ayrım bulunmamaktadır.

Omurgada lezyon ne demek?​

Omurilik veya omurgayı kaplayan, herhangi bir dokudan kaynaklı, anormal yapıdaki lezyona omurga tümörü denir. Omurilik tümörü sinir sisteminde, kan damarlarında ve kemiklerde sorunlara neden olur. Omurilik tümörü tedavi edilmediği durumlarda, genellikle sinirde kalıcı hasara ve sakatlığa neden olur.

Metastatik kemik lezyonları nedir?​

Metastatik kemik lezyonları nedir?
Kanser, vücudun bir bölümünden (birincil bölge) kemikler dahil olmak üzere başka bir bölümüne yayılabilir. Meme kanseri, akciğer kanseri, prostat kanseri ve böbrek kanseri gibi çeşitli kanserler, kemiklere daha yaygın olarak yayılır.

Sklerotik degisiklikler ne demek?​

Skleroz, omurilik ve beyinde yer alan ve mesajların iletimini yapan sinir telleri etrafındaki koruyucu olan kılıfın hastalığı olarak bilinir. Bu zarların iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan hastalık, omurilikte miyelin tabakası üzerinde yer alan fiziksel tahribatın sonucunda meydana geldiği bilinen bir hastalıktır.

Omurgadan biyopsi nasıl yapılır?​

Cilt temizliği yapıldıktan sonra lokal anestezi ile cilt-ciltaltı uyuşturulur. 1-2 mm’lik cilt kesisi yapılır. Daha sonra uygun giriş rotası hesaplanarak biyopsi tekniği (posterolateral giriş, transkostovertebral giriş veya transpediküler giriş) seçilerek biyopsi işlemi gerçekleştirilir.

Tıpta skleroz ne demek?​

Tıpta skleroz ne demek?
Merkezi sinir sistemi (MSS) ile organların bilgi iletişimini sağlayan omuriliğin miyelin tabakası üzerindeki fiziksel tahribatın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Kılıfın hasar gördüğü yerlerde sertleşmiş dokular yer almaktadır. Bu dokulara skleroz denir. Bu sertleşmiş alana da plak denir.

Subxondral skleroz Nedir?​

Subkondral skleroz, kıkırdak yüzeyinin hemen altındaki kemiğin sertleşmesidir. Osteoartritin, ilerleyen aşamalarında ortaya çıkar. Subkondral skleroz dizler ve kalçalar gibi yük taşıyıcı eklemlerde bulunan kemiklerde sık görülür. El, ayak veya omurga dâhil diğer eklemler etkilenebilir.

Sklerotik alan ne demektir?​

 
Sklerotik alan terimi genellikle radyolojide kullanılan bir terimdir. Bu terim, röntgen, manyetik rezonans görüntüleme (MR) veya bilgisayarlı tomografi (BT) gibi görüntüleme yöntemleriyle incelenen dokularda sertleşmiş veya kalsifiye olmuş bir alana işaret eder. Bu alan genellikle kemiklerde veya diğer dokularda meydana gelen sertleşme veya skleroz sürecini ifade eder.

Özellikle kemik görüntülemelerinde sıklıkla karşımıza çıkan bir terimdir. Sklerotik alanlar, genellikle çeşitli hastalıkların bir belirtisi olabilir. Örneğin, metastatik kanserlerin kemiklere yayılması sonucu oluşan lezyonlarda sklerotik alanlar sıkça görülebilir. Ayrıca, osteoartrit, Romatoid Artrit gibi eklem hastalıklarında da sklerotik alanlar ortaya çıkabilir.

Bu gibi durumlarda, görüntüleme yöntemleriyle belirlenen sklerotik alanlar, hastalığın teşhisinde ve seyrinin takibinde önemli bir rol oynayabilir. Bununla birlikte, sklerotik alanların doğru bir şekilde değerlendirilmesi genellikle uzman bir doktorun yorumunu gerektirir. Bu nedenle, radyolojik tespitlerin ve teşhislerin doğru bir şekilde değerlendirilmesi için uzman doktorlarla görüşmek önemlidir.
 
Geri
Üst