AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Omurilik iltihaplanmasi hangi hastaliga yol acar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.152
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Omurilik iltihaplanması hangi hastalığa yol açar?​

Halk arasında, iltihaplı bel romatizması veya omurga iltihabı olarak bilinen Ankilozan Spondilit (AS); genellikle omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen, ağrılı ve iltihaplı bir romatizmal bir hastalıktır.

Omurilik iltihabı neden olur?​

Omurilik iltihabı neden olur?
Omurga enfeksiyonları bir omurga ameliyatı sonrası oluşabilir ya da bazı risk faktörleri taşıyan hastalarda kendiliğinden gelişebilir. Enfeksiyon için risk faktörleri, kötü beslenme, bağışıklık sistemi bozuklukları, HIV enfeksiyonu, kanser, şeker hastalığı ve şişmanlık olarak sayılabilir.

Omurilik kisti belirtileri nelerdir?​

Omurilik kisti belirtileri nelerdir?
Omurga tümörlerinin çoğunda şiddetli sırt veya bacak ağrısı meydana gelir. Omurgadaki tümörün büyümesi sonucunda, omurilikte bir bası meydana gelir. Tümörün bası yaptığı yere göre kol veya bacaklarda uyuşma, kuvvet kaybı, yürümede güçlük gibi bulgular kendini gösterebilir.

Iltihaplı omurilik romatizması neden olur?​

Bu hastalığın bilinen tek nedeni genetik yatkınlıktır. Yani herhangi bir dış faktör başlatıcı ve kolaylaştırıcı rol oynamaz. Diğer omurga romatizmalarında ise kolaylaştırıcı ve yardımcı faktörler olabilir. “HLA B27” denilen genetik yapının varlığı bu hastalıklarla ilişkili olarak bulunmuştur.

Omurga hastalıkları için hangi doktora gidilir?​

Omurga hastalıkları için hangi doktora gidilir?
Aile hekimliğinden sonra doktorlar gerekli gördüğü taktirde ortopedi veya fizik tedavi uzmanına yönlendirir. Sırt bölümünde yaşanan ağrılar genellikle omurilik bağlantılı sorunlardır. Omurilik ile ilgili olduğu durumlarda hastanelerin Nörolog bölümlerine başvurulması gerekebilir.

Omurilik enfeksiyonu nedir?​

Omurilik enfeksiyonu nedir?
Omurga enfeksiyonları; en sık bel bölgesinde (lomber) ortaya çıkar; sırt ve boyun omurgası daha nadir tutulur. Omurgada enfeksiyona neden olan ajan; bakteri, virüs veya mantar kökenli olabilir. Bu mikroorganizmalar kemiği, diski veya omurilik sinir zarını tutabilir.
 
Omurilik iltihaplanması genellikle Ankilozan Spondilit (AS) adı verilen, omurgayı ve omurga ile kalça arasındaki eklemi etkileyen ağrılı ve iltihaplı bir romatizmal hastalığa yol açar. AS, halk arasında iltihaplı bel romatizması veya omurga iltihabı olarak bilinir.

Omurilik iltihabı genellikle omurga enfeksiyonları sonucunda ortaya çıkar. Bu enfeksiyonlar bir omurga ameliyatı sonrası oluşabileceği gibi, bazı risk faktörleri taşıyan hastalarda kendiliğinden gelişebilir. Enfeksiyon için risk faktörleri arasında kötü beslenme, bağışıklık sistemi bozuklukları, HIV enfeksiyonu, kanser, şeker hastalığı ve şişmanlık sayılabilir.

Omurilik kisti belirtileri, omurga tümörlerinin çoğunda şiddetli sırt veya bacak ağrısının olmasıdır. Omurgadaki tümörün büyümesi sonucunda omurilikte bası meydana gelir ve buna bağlı olarak kol veya bacaklarda uyuşma, kuvvet kaybı, yürümede güçlük gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Iltihaplı omurilik romatizmasının bilinen tek nedeni genetik yatkınlıktır. Yine de diğer omurga romatizmalarında kolaylaştırıcı ve yardımcı faktörler bulunabilir. Bu hastalıklarla ilişkili olarak "HLA B27" genetik yapısının varlığı belirlenmiştir.

Omurga hastalıkları için doktora başvurulduğunda, genellikle aile hekimi tarafından yönlendirme yapılır. Gerekli görüldüğü durumlarda ortopedi veya fizik tedavi uzmanlarına yönlendirme yapılabilir. Sırt bölgesindeki ağrılar genellikle omurilikle ilişkili sorunlardır ve bu durumlarda nöroloji bölümüne başvurulması gerekebilir.

Omurilik enfeksiyonları genellikle bel bölgesinde (lomber) ortaya çıkar ve sırt ile boyun omurgası daha nadir etkilenir. Bu enfeksiyonlara neden olan ajanlar genellikle bakteri, virüs veya mantar kökenli olabilir ve kemiği, diski veya omurilik sinir zarını etkileyebilirler. Bu tür enfeksiyonlar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve tedavi edilmesi önemlidir.
 
Geri
Üst