Omurga egriligi belirtileri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
137.303
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Omurga eğriliği belirtileri nelerdir?​

Küçük Yaşta Ortaya Çıkan Skolyozun Belirtileri Nelerdir?

Skolyozun zararları nelerdir?​

“Skolyoz” adı verilen omurga eğriliği, çoğunlukla büyüme çağında tanısı konulan bir rahatsızlıktır. Farklı nedenlere bağlı olarak omurların sağa, sola eğrilmesi veya kendi etrafında dönmesiyle gelişen skolyoz, küçük yaşlarda başlayıp, tedavi edilmediği takdirde kişinin yaşamını ciddi ölçüde etkileyebilmektedir.
Skolyoz sırt ağrısı yapar mı?
Erişkin dejeneratif skolyozlu hastalarda sırt ağrısı, bel ağrısı ve sinir sıkışmasına bağlı sinirin dağılım alanı boyunca ağrı (radikülopati) ve sinirin beslediği kaslarda güç kaybı gözlenebilir.
Omurga eğriliği sirt agrisi yapar mi?
Omurgalardan dolayı sırt ağrısı oluşabilir. Özellikle omurgada oluşan eğrilikler sırt bölgesinde baskı oluşturacağından ağrılara neden olabilir. Gerilen kaslar sinirleri baskı altına alarak ağrıların oluşmasına neden olur.

Yetişkinlerde omurga eğriliği nasıl düzelir?​

Egzersiz ve korse gibi konservatif tedavi yöntemlerine rağmen ilerlemeye devam eden ve omurga eğrilik düzeyi 45°-50° üzerinde olan skolyoz tabloları için cerrahi tedavi yöntemi tercih edilir. Son derece ciddi operasyonlardan biri olan skolyoz cerrahisi sonrasında belli bir süre yakın izlem gerekir.

Skolyoz organlara zarar verir mi?​

Ortopedi ve Travmatoloji Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü, “Skolyoz ileride daha büyük problemlere yol açabiliyor, ileride akciğer hastalıklarına, kalple ilgili ya da başka iç organlarla ilgili problemlere yol açabilir, bu da tabii ki çocuğun yaşamının kısalması ile sonuçlanıyor” dedi.
Skolyoz ciddi bir hastalık mıdır?
Omurganın sağa veya sola eğilmesi ile kendini gösteren skolyoz, doğumsal olabildiği gibi sonradan da gelişebilen ve hayat kalitesini ciddi ölçüde düşüren bir hastalık olarak tanımlanıyor.
Skolyoz kaç derece düzelir?
20 ve 40 derece arasındaki eğrilikler ise orta düzeyde skolyoz olarak adlandırılmaktadır. Çoğunlukla 10-15 yaş arasında teşhis edilen 20 ya da 30 derece skolyoz görüntüsü korse ve fizik tedaviyle iyileştirilmektedir.

Skolyoz ağrısı nereye vurur?​

Skolyoz nedeniyle sinirler üzerinde basının artmasıyla bacak ağrısı, yorgunluk hissi, sırt ve bel kaslarda spazm görülebilir. Durumun ilerleyip sinir baskısı yoğunlaşan hastalarda bacaklarda güçsüzlük, uyuşma ve ağrı şikayetleri artar.

Skolyoz hastaları nelere dikkat etmeli?​

İdiyopatik skolyoz henüz tam olarak anlaşılamamış çevresel faktörler tarafından tetiklenen genetik altyapısı olan bir sorundur.
Omurga ağrısı nerelere vurur?
Belinizde / Sırtınızda karıncalanma, yanma, hafif ya da keskin bir ağrı hissedebilirsiniz. Bel / Sırt ağrısı ayrıca bacaklarınız, kalçanız veya ayak tabanınız gibi vücudunuzun diğer bölgelerinde ağrı veya güç kaybı olarak da hissedilebilir.
Sırt omurga ağrısı neden olur?
Sırt ağrısının nedenleri skolyoz ve kifoz gibi omurga eğrilikleri, kalp rahatsızlıkları, tüberküloz, mide, yemek borusu, safra kesesi ve pankreas bezinin hastalıkları veya tümörleri olabilir. Ayrıca omurga tümörleri de sırt ağrısı nedenlerindendir.

Omurga eğriliği egzersizle düzelir mi?​

Kendiliğinden düzelme ihtimali çok düşük olan omurga eğriliği fizik tedavi, skolyoz egzersizleri ve cerrahi müdahaleler sayesinde tedavi edilebilmektedir.
 
Geri
Üst