AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Olunun kulleri nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ölünün külleri nedir?​

Krematoryum, cesetlerin yüksek sıcaklıklarda yakıldığı yer. Pek çok din ve kültürde ölü yakma işlemine rastlanır. Bazı kültürlerde ölünün külleri hatıra olarak saklanır. Bunun haricinde bazen salgın hastalık riski taşıyan cesetler de krematoryumlarda yakılır.

Karagündüz de ele geçen bir mezarlıkta 106 kişiye ait kemikler çıkması Urartuların ölü gömme geleneklerine dair nasıl bir bilgi vermektedir?​

Karagündüz de ele geçen bir mezarlıkta 106 kişiye ait kemikler çıkması Urartuların ölü gömme geleneklerine dair nasıl bir bilgi vermektedir?
Örneğin Karagündüz 8 mezarında gömü sayısı 106’yı bulmuştur. Mezar odasına yeni gelen gömülere yer açabilmek amacıyla eski gömülerin mezar armağanlarıyla birlikte mezar dibine doğru belli bir düzen olmaksızın yığıldığı tespit edilmiştir.

Türkiyede ölü yakılan yer var mı?​

Konuya ilişkin ülkemizde geçerli olan yasal düzenlemelerde, öldükten sonra yakılarak defnedilme için hukuki bir engel bulunmamaktadır. Ne var ki, Türkiye’de, Krematoryum adı verilen yakma fırınlarının bulunmaması nedeniyle, şu aşamada öldükten sonra yakılma işleminin uygulanması mümkün görünmemektedir.

Krematoryum kaç derece?​

Krematoryum kaç derece?
Kremasyon, ölen kişinin cesedinin yaklaşık olarak 900-1200 derece sıcaklıkta en az 70 dakika yakılması olayı.

Ölüyü gömmeye ne ad verilir?​

Definde aslolan bir kabre bir kişinin gömülmesidir. Ancak ihtiyaç duyulduğunda, aralarına toprak konarak birden fazla kimse de bir kabre gömülebilir. Önceden ölü gömülmüş kabre kemikleri çürümüşse tekrar defin yapılabilir.

Insan cesedi nasıl yanar?​

Insan cesedi nasıl yanar?
Kremasyon fırını çalıştırılarak sıcaklığın önce 900 °C sonra 1200 °C yükselmesi sağlanır. Bu süreç sonunda sanıldığı gibi ceset kül haline gelmez geride toplam 2.5–3 kg ağırlığında kemik kırıkları kalır. Krematoryum modeline bağlı olarak yetişkin bir cesedin yakılması işlemi 80-120 dk. sürer.

Insan vücudu tamamen yanar mı?​

Vücudun bölgeleri yanmayı sürdürdükçe, daha önceden değindiğimiz ateşin kendi kendini sürdürebilme özelliğinde ötürü alevler farklı bölgelere sıçramaya ve oraları yakmaya başlayacaktır. Eğer ki bu noktada yanma üçgeni bozulmazsa (ateş söndürülmezse), vücudunuzun yanan bölgeleri hızla artacaktır.

Kramasyon odası nedir?​

Kramasyon odası nedir?
KREMASYON ODASI Bir imbik olarak da bilinen kremasyon odası, 1.400 ila 1.800 derece Fahrenheit arasında bir sıcaklık sağlar ve yüksek sıcaklıkları tutacak şekilde tasarlanmış endüstriyel tuğla ile kaplıdır. Vücut, yakma odasına yerleştirildiği için yakıt tabutun içinde kalır.

Neden ceset yakılır?​

İlk kremasyon uygulaması prehistorik döneme kadar uzanmaktadır. Eski insanlar alev ve ısının tüm nimetlerinden faydalanmaya çalışmışlardı. Bronz çağı ile birlikte Grek yarımadası ve Anadolu’da cesedin yakılarak ruhun göğe yükselmesi amaçlanıyordu. Bundaki amaç ruhun özgür olması idi.

Ölüyü yakmak caiz mi?​

Ölüyü yakmak caiz mi?
Cesedi yakmak İslam’a aykırıdır. Cesedi toprağa gömmek ise ilahi emirdir.

Kremasyon odası ne demektir?​

Krematoryum, aslında ceset yakma olayının gerçekleştirildiği mekândır. Cesedi yakma yöntemine verilen isim ise kremasyondur. Kremasyon işleminin gerçekleşmesi, sanıldığı kadar kolay bir süreç değildir. Bu sebeple ölüleri yakmak ve kül haline getirmek için özel olarak geliştirilmiş teknikler kullanılır.

Kremasyon işlemi nedir?​

Kremasyon işlemi nedir?
Kremasyon, ölen kişinin yakılması işlemidir; bu işlem krematoryum adı verilen kremasyon fırınlarında yapılmaktadır ve bu işlemden sonra geriye kalan kemik parçacıkları ve küller urne adı verilen bir kabın içerisine konmaktadır.

Türkiyede ceset yakma var mı?​

Ceset tamamen yanar mı?​

Ceset tamamen yanar mı?
‘İNSAN CESEDİ ASİTTE TAMAMEN ERİMEZ’ Cesedin aside atılması gibi bir durum da söz konusu olamaz. Çünkü insan cesedi asitte tamamen erimez. Kemik ve diş parçaları mutlaka kalır. Yakarak yok etmeleri mümkün olmamıştır.

Türkiye krematoryum var mı?​

Günümüzde, Türkiye’de cenazeler için kremasyon işleminin yapılacağı bir krematoryum bulunmamasına rağmen, 1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda, 224. ve 225. maddelerde, cesetlerin yakılmasına izin verilmiştir.
 
Ölünün külleri, cesedin yüksek sıcaklıklarda yakılarak kalan kemik parçaları ve küllerine verilen isimdir. Bu işlem genellikle bir krematoryumda gerçekleştirilir ve bazı kültürlerde ölü yakma geleneği bulunmaktadır.

Karagündüz'de bulunan mezarlıkta 106 kişiye ait kemiklerin çıkması, Urartuların ölü gömme gelenekleri hakkında önemli bir bilgi vermektedir. Mezar odasına yeni gelen gömülere yer açabilmek amacıyla eski gömülerin mezar armağanlarıyla birlikte mezar dibine doğru belli bir düzen olmaksızın yığıldığı tespit edilmiştir.

Türkiye'de yasal düzenlemeler öldükten sonra cesetlerin yakılmasına engel değildir. Ancak ülkemizde henüz krematoryumlar bulunmadığından dolayı öldükten sonra yakılma işlemi şu an için uygulanmamaktadır.

Krematoryumda kremasyon işlemi sırasında ceset yaklaşık olarak 900-1200 derece sıcaklıkta en az 70 dakika boyunca yanar.

Cesetin yakılma işlemine kremasyon denir. Bu işlem sonucunda geriye kalan kemik parçaları ve küller urne adı verilen bir kabın içine konulur.

Ölüyü gömmeye defin adı verilir. Defin işlemi, bir kişinin gömüldüğü kabre toprak konarak gerçekleştirilir.

Kremasyon işlemi, ölen kişinin cesedinin krematoryumda yakılarak küllerinin ve kemik parçalarının geriye kalması sürecidir.

Cesetin tamamen yanması mümkün değildir. Yanan bölgelerde kemik ve diş parçaları gibi kalıntılar mutlaka kalacaktır.

Kremasyon odası, ceset yakma işleminin gerçekleştirildiği mekandır. Bu odada yüksek sıcaklıklar sağlanarak kremasyon işlemi gerçekleştirilir.

Ölüleri yakma geleneği tarih öncesine dayanmaktadır. Farklı kültürlerde ölü yakma işlemi farklı amaçlarla gerçekleştirilmiştir.

İslam'a göre cesedin yakılması caiz değildir. Cesedin toprağa gömülmesi tercih edilen uygulamadır.

Günümüzde Türkiye'de krematoryum bulunmamaktadır. Ancak yasal olarak cesetlerin yakılmasına izin verilen düzenlemeler mevcuttur.
 
Geri
Üst