Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Olunce tazminat alinir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.867
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ölünce tazminat alınır mı?​

Kişi vefat ederse kıdem tazminatı yasal mirasçılarına verilebilir. Ölüm tazminatı yalnızca eş, ergin olmayan çocuklar ve bakmakla yükümlü kişilere verilebilir.

Gazetecinin iş akdinin feshi hangi tarihten itibaren geçerli olur?​

-İş sözleşmesi aralıksız olarak en az 5 yıl sürmüş gazetecinin işine son verilmesi yapılacak yazılı ihbardan itibaren 3 ay sonra geçerli olur. -5 seneden az hizmeti olanlar için bu ihbar süresi 1 aydır. -Gazeteci veya işçi en az 1 ay önce yazılı ihbarda bulunmak suretiyle iş sözleşmesini her zaman feshedebilir.

Basin Is Kanunu uyarinca işveren Hastalanan gazetecinin is Sozlesmesini ne kadar sureyle feshedemez?​

Basin Is Kanunu uyarinca işveren Hastalanan gazetecinin is Sozlesmesini ne kadar sureyle feshedemez?
6-Gazetecinin Hastalanması: Gazetecinin uğradığı hastalık sebebiyle hizmet akdi işveren tarafından feshedilemez. Ancak, bu hastalığın altı aydan fazla uzaması halinde tazminat verilmek suretiyle hizmet akdi feshedilebilir.

Gazetecinin fesihten itibaren ne kadar süre içinde iyileşmesi halinde ise isteği halinde tekrar eski işine alınacağı düzenlenmiştir?​

Gazetecinin uğradığı hastalık sebebiyle iş akdi işveren tarafından feshedilemez. Gazeteci 6 aydan uzun süre hasta olursa ve iyileşmezse bu durum karşısında tazminat ödenerek iş akdi fesih edilir. Fakat 1 yıl içinde iyileşmesi halinde gazeteci müracaat ederse eski işine dönme hakkına sahiptir.

Bir işçinin kıdem tazminatı işten ayrıldığı tarihte ödenecektir.?​

Örneğin, emeklilik nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanan işçinin kıdem tazminatı işten ayrıldığı tarihte değil, emekliliğe hak kazandığına dair yazıyı işverene verdiği tarihte ödenecektir.

Kıdem tazminatı hesaplamalarında, işçiye ödenen ücret ve ücretler dikkate alınmaktadır.?​

Kıdem tazminatı hesaplamalarında, işçiye ödenen ücret ve ücretler dikkate alınmaktadır.?
Bir yıldan artan sürelerde oranlanarak hesaplamaya dahil edilecektir. Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanısıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatlerin (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşulu, ikramiye ödemeleri v.b.) brüt tutarları dikkate alınmaktadır.

Nitekim işçiye kıdem tazminatı ödenir?​

1475 sayılı Kanunun kıdem tazminatını düzenleyen 14. maddesinde, işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye kıdem tazminatı ödenir…….

Neden kıdem tazminat hakkı var?​

Yasal düzenleme açısından hamilelik veya doğum nedenine dayalı işten ayrılmalar istifa olarak değerlendirildiğinden, bu nedenlerle işten ayrılan işçi tazminat haklarından vazgeçmiş sayılmaktadır. 9- Özel sektörde çalışanın, kaç yıldan sonra istifa sonucu kıdem tazminatı hakkı vardır?
 
Evet, kişi vefat ettiğinde kıdem tazminatı yasal mirasçılarına verilebilir. Ancak, ölüm tazminatı yalnızca eş, ergin olmayan çocuklar ve bakmakla yükümlü kişilere ödenir. Ölen kişinin mirasçıları bu tazminattan yararlanabilirler.

Gazetecinin iş akdinin feshi ile ilgili olarak; iş sözleşmesi aralıksız olarak en az 5 yıl sürmüş gazetecinin işine son verilmesi durumunda, yapılacak yazılı ihbardan itibaren 3 ay sonra feshedilir. 5 seneden az hizmeti olan gazeteciler için bu ihbar süresi 1 aydır. Gazeteci veya işçi en az 1 ay önce yazılı ihbarda bulunarak her zaman iş sözleşmesini feshedebilir.

Basın İş Kanunu'na göre; işveren, hastalanan gazetecinin iş sözleşmesini hastalık sebebiyle feshedemez. Ancak, hastalığın altı aydan fazla sürmesi durumunda tazminat verilerek iş sözleşmesi feshedilebilir.

Gazetecinin uğradığı hastalık sebebiyle iş akdi feshedilemez, ancak işveren tarafından feshedilirse ve gazeteci 1 yıl içinde iyileşirse eski işine geri alınma hakkına sahiptir.

Kıdem tazminatı hesaplamalarında, işçiye ödenen ücretler ve diğer kazanımlar dikkate alınır ve hesaplama işlemi yapılır. Kıdem tazminatı, işçinin hizmet süresine ve hak ettiği ödemelere göre hesaplanarak ödenir.

Kıdem tazminatı hakkı, işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işveren tarafından işçiye ödenir. Bu hak, işçinin uzun süreli çalışmasının bir karşılığı olarak verilir.

Kıdem tazminatı hakkı, işçinin işverenle olan emek sözleşmesinin uzun süre devam etmesi durumunda ve işten ayrılması halinde korunması gereken bir hak olarak düşünülmektedir.

Özel sektörde çalışan bir işçinin istifa sonucu kıdem tazminatı hakkına sahip olabilmesi için genellikle en az 1 yıl çalışmış olması gerekmektedir. İşçinin işe başladığı tarihten itibaren belirli bir süre sonunda istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı hakkı ortaya çıkabilir.
 
Geri
Üst