AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Olumune kesin gozle bakilan bir olayda kaybolan kisinin mirascilari mirasi nasil kazanirlar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ölümüne kesin gözle bakılan bir olayda kaybolan kişinin mirasçıları mirası nasıl kazanırlar?​

Gaiplik kararı ölüm tehlikesi ile verildiyse 5 yıl, Uzun süredir kişiden haber alınamadıysa ve gaiplik kararı verildiyse 15 yıl müddetle teminat göstermek gerekir. Bu teminat sonucunda mirasçılar haklarını alırlar. Gaip olan kişinin 100 yaşına gelmiş olması halinde teminat süresi de biter.

Bir kimseden uzun süre haber alınamaması nedeniyle gaipliğine mahkemece karar verilebilmesi için geçmesi gereken asgari süre ne kadardır?​

Uzun süre kişiden haber alınamaması durumunda, gaiplik kararı talebinde bulunulabilmesi için geçmesi gereken süre ise; en az beş yıldır. Yani kişiden en son haber alınan tarihin üzerinden en az beş yıl süre geçmiş olmalıdır. Ancak bu durumda gaiplik kararı verilebilecektir.

Insan ne zaman ölü kabul edilir?​

Insan ne zaman ölü kabul edilir?
Ölüm Karinesi Medeni Kanunun 31. maddesine göre, bir kimse (hayat tecrübelerine göre), ölmüş sayılmasını kesin gösterecek bir hal içinde kaybolur ve cesedi de bulunamazsa o kişi ölmüş sayılır. Cesedi bulunamayan kişinin kütüğüne, mahalli en büyük amirin emriyle ölü kaydı düşülür. Adi bir karinedir.

Gaip olan kişi mirasçı olabilir mi?​

Gaip olan kişi mirasçı olabilir mi?
Gaibin mirasbırakanı, gaiplik kararının hüküm ifade ettiği ölüm tehlikesi içinde kaybolma veya son haber tarihinden önce ölmüşse, gaip yine de mirasçı olur, miras paylaşımı onun varlığı dikkate alınarak yapılır, kendisine geçen miras payını kendi mirasçılarına geçirmiş olur.

Ölüm karinesine hangi mahkeme karar verir?​

Mahkeme Kararı: Bu kişinin Turkiye’de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer; böyle bir kayıt da yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yer mahkemesi, yetkili mahkemedir. Görevli Mahkeme ise tıpkı zorunlu geçit hakkında olduğu gibi Asliye Hukuk Mahkemesi’dir.

Birlikte ölüm karinesi ne demek?​

Bunlardan ilki ölüm diğeri ise birlikte ölüm karineleridir.Bir kişinin ölümüne kesin gözüyle bakılan bir durum içinde kayıp olması halinde, cesedi bulunamasa bile ölmüş olarak kabul edilir. Bu duruma ölüm karinesi adı verilir.

Gaiplik teminat süresi ne zaman başlar?​

Gaiplik teminat süresi ne zaman başlar?
Beş yıllık teminat süresinin başlangıcı, mirasçının zilyet olduğu gündür. On beş yıllık teminat süresi ise, gaipten alınan son haber tarihinde başlar.

Gaiplik süresi kaç ay?​

Gaiplik süresi kaç ay?
Gaiplik kararı çıkarılacak kişi ölüm tehlikesi içinde kaybolmuşsa, gaiplik süresi kaybolma anından itibaren 1 yıldır. Eğer kişiden uzun süre haber alınamamışsa gaiplik süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süreler sonunda yakınlar mahkemeye başvurma hakkına sahip olmaktadır.
Gerçek kişilik ne zaman sona erer ölüm dışında?​
Özet: Gerçek kişilerde kişilik, sağ ve tam doğmak şartıyla hemen kazanılır. Kişiliğin sona ermesi ise hukukî varlığın ortadan kalkmasıdır.
Ölüm karinesi evliliği sona erdirir mi?​
Aile Hukuku açısında bakacak olursak eşlerden birisinin ölümü evliliği sona erdirecektir. Hakkında Ölüm Karinesi bulunan kişi ölü sayılacağı için söz konusu evliliği varsa, bu kararla birlikte kendiliğinden sona erecektir.

Gaiplikte teminat süresi nedir?​

Gaiplikte teminat süresi nedir?
Gaiplik kararı ölüm tehlikesi içinde kaybolma sebebi ile verilmişse, beş yıl, Uzun zamandan beri haber alamamak sebebiyle gaipliğe hükmedilmiş olması halinde, on beş yıl müddetle teminat göstermek yükümlülüğü vardır.

Gaip ne demek hukuk?​

Gaip ne demek hukuk?
Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden çok uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli bir olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine, mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebilir.

Ölüm karinesi için mahkeme kararı gerekir mi?​

Ölüm Karinesinin oluşabilmesi için mahkeme kararı aranmamaktadır. TMK Madde 44’de cesedi bulunamayan kişiye yönelik Ölüm Karinesi elde edebilmek için ölüm kaydı düşülmesi yeterli görülmüştür.

Ölüm karinesi yargı kararı gerektirir mi?​

Fakat ölüm karinesi “ölümüne kesin gözüyle bakılmayı gerektiren durumlar içerisinde kaybolma” halinde söz konusu olacaktır. Ölümü kesin değilse de muhtemel olduğunda gaiplik kararı çıkarılacakken kesin gözüyle bakılmayı gerektiren durumlarda karineye başvurulacaktır.

Hukukta masumiyet karinesi ne demek?​

Hukukta masumiyet karinesi ne demek?
Masumiyet karinesi, suçsuzluk ilkesi veya uluslararası hukuk terimi olarak presumption of innocence; suç kesinleşmediği sürece kimsenin hükümlü sıfatıyla değerlendirilemeyeceğini ifade eden, temel hukuk doktrini.
 
Gaiplik durumunda, yani bir kişiden uzun süre haber alınamadığı ve o kişi hakkında ölüm kararı verildiği durumlarda mirasçıların mirası nasıl kazanacakları konusunda detaylı bilgiler vermek istiyorum. Öncelikle, Türk Medeni Kanunu'na göre, bir kişinin gaipliğine mahkemece karar verilmesi için geçmesi gereken asgari süre en az beş yıldır. Yani kişiden en son haber alınan tarihin üzerinden en az beş yıl süre geçmiş olmalıdır. Ancak, "ölüm tehlikesi içinde kaybolma" durumunda bu süre daha kısa olabilir.

Gaipliğe hükmedildikten sonra, mirasçılar mirasçılık haklarını elde edebilmek için teminat göstermek zorunda kalabilirler. Beş yıllık teminat süresi, mirasçının zilyet olduğu günden başlar. Eğer gaiplik kararı uzun zaman sonra verilmişse ve kişiden uzun süre haber alınamamışsa, on beş yıllık teminat süresi başlar. Bu süreler sonucunda mirasçılar haklarını talep edebilir ve mirası alabilirler.

Ayrıca, gaip olan kişi mirasçı olabilir. Eğer gaiplik kararı verilen kişi, ölüm tehlikesi içinde kaybolmuş ve ölmüşse, yine de mirasçı olabilir. Bu durumda, miras paylaşımı yapılırken gaibin varlığı da dikkate alınarak paylaşım gerçekleştirilir.

Özetle, gaiplik durumunda mirasçıların mirası kazanabilmeleri için belirli sürelerin geçmesi ve gerekli yasal prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Teminat süreleri ve yasal prosedürler göz önünde bulundurularak mirasçılar miras haklarını elde edebilirler.
 
Geri
Üst