Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Olumsuz tespit davasi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Olumsuz tespit davası nedir?​

Davalı tarafından varlığı iddia edilen bir hukuki ilişkinin mevcut olmadığının (yok olduğunun) tespiti için açılan davaya menfi (olumsuz) tespit davası denir.
Istirdat davası hangi durumlarda açılır?
İstirdat davası, icra takibi sonrası kişinin borçlu olmadığı halde, haksız olarak ödeme yaptığı durumlarda, parasını geri alabilmesini sağlayan bir davadır. Bu dava olağan hayat akışı içinde sıkça açılan bir davadır. Kişileri haksız yere ödeme yapmaktan kurtarır.

Istirdat davasını kim açabilir?​

İstirdat Davasını Kimler Açabilir, 3. Kişi İstirdat Davası Açabilir Mi? Dava, borçlunun borcunu geri istemeye dayalı olarak açılan bir dava olduğundan “borçlu” tarafından açılmaktadır. Borç, borçlu haricinde bir kimse tarafından yerine getirilmesi halinde dahi istirdat davasını borçlu açacaktır.
Tespit davası nedir örnekleri?
Delil tespiti davası, ileride açacağı davaya somut bir delil sunmak amacıyla açılan bir davadır. Örneğin; taraflar arasında boşanma davası görülüyor ve tahkikat aşamasına gelinmemişse veya ileride mal rejimi davasına konu edeceği ev eşyalarında dair, eşlerden birisi delil tespiti talepli dava açabilecektir.

Kimler tespit davası açabilir?​

Kira tespiti davası, taşınmazın maliki ya da kiracı tarafından açılabilir.
Istirdat davası hangi mahkemede açılır?
İstirdat davası, genellikle icra dairesinin bulunmuş olduğu ve davalık olan kişinin yerleşim yeri davanın açılacağı bölgedir. Yani genel mahkeme adı altında asliye hukuk mahkemeleri istirdat davalarına bakmaktadır. Yaşanabilecek herhangi bir durumda istirdat davaları icra üzerinden de açılmaktadır.

Istirdat davası açılmadan sebepsiz zenginleşme davası açılabilir mi?​

İstirdat Davası Yerine Sebepsiz Zenginleşme Davası Açılabilir Mi? Borçlar kanunu üzerinden 78. Madde usullerine göre icra takibi açılmış olan kişi parayı ödediği iddiasıyla dava açamaz. İstirdat şartlarına göre sebepsiz zenginleşme davası açılarak, kendisinden alınan paranın geri iadesini talep edebilmektedir.
Istirdat davası tüketici mahkemesinde açılabilir mi?
İstirdat Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme Görevli mahkeme genel olarak Asliye hukuk Mahkemesidir yine ihtilafın konusuna göre ise özel mahkemelerde örneğin asliye Ticaret Mahkemesi, iş mahkemesi, tüketici mahkemesi gibi mahkemelerde de açılabilecektir.

Tespit davası masrafı ne kadar?​

Bir fikir vermesi açısından bir dairedeki ayıpların tespiti için 1000,00TL – 2000,00TL arasında masraf yapılabileceği söyleyebiliriz.
Delil tespiti bir dava mıdır?
Delil tespiti, bir dava olmayıp geçici hukuki koruma tedbiridir. Bu sebeple delil tespiti talebinde bulunulması ile zaman aşımı kesilmez. Delil tespitinin konusunu maddi vakıalar oluşturmakta olup, mahkemeler kendiliğinden delil tespiti yapamaz.

Hangi durumlarda tespit davası açılabilir?​

Kişiler arasında bir hukuki ilişkinin varlığı ya da yokluğu anlamında uyuşmazlık varsa, bu uyuşmazlığın giderilmesi için tespit davası açılır ve hakkın veya ilişkinin varlığı ya da yokluğu hakkında mahkemece bir karar verilir.
Tespit davasının konusu nedir?
Tespit davaları, bir hakkın veya hukuki ilişkinin var olup olmadığının tespitine dair davalardır. Tespit davası yolu ile, mahkemeden bir hakkın veya hukuki ilişkinin varlığı veya yokluğu yahut bir belgenin sahte olup olmadığının belirlenmesi talep edilir ( HMK’nın 106/1 ).

Delil tespiti hangi durumlarda istenir?​

Delil tespitinin talep edilebilmesi için tarafların; hukuki yararı bulunmalı, taraflar arasında uyuşmazlık; başka bir ifadeyle açılmış olan esas davada veya ileride açılacak olan davada taraf sıfatına haiz olmaları ve nihayet tespiti istenen delillerin henüz incelenmemiş olması gerekmektedir.
Bir hakkın var olmadığının belirlenmesine ne denir?
Bu çerçevede, bir hakkın yahut hukukî ilişkinin varlığının ya da yokluğunun yahut da bir belgenin sahte olup olmadığının belirlenmesini hedefleyen davalara, tespit davası denir.

Tespit davası ne işe yarar?​

Tespit davası, bir hukuki ilişkinin ya da hakkın varlığının ya da yokluğunun mahkeme kararıyla saptanmasıdır. Bu dava sadece hukuki ilişkinin varlığının tespitinde açılabilir. Tespit davasındaki hukuki yarar, açılmış ya da açılacak bir davanın konusunu içermektedir.
Tespit davası ile sadece taraflar arasındaki hukuki ilişkinin varlığı veya yokluğu ya da tereddütlü olan içeriği tespit edilir. Örneğin, bir malın mülkiyetinin kime ait olduğu veya taraflar arasında geçerli bir sözleşmenin bulunup bulunmadığı tespit davasının konusunu oluşturur.
Delil tespitine itiraz edilir mi?
Delil tespiti kararı icra edildikten sonra, hem delil tespiti kararına hem de delil tespiti işlemine itiraz edilebilir (HUMK m. 373 c. 1). İtiraz, delil tespitini yapmış olan mahkemeye yapılır. Delil tespitine itiraz bir süreye bağlı değildir.

HMK 163 madde nedir?​

HMK`nın “Ön sorunun ileri sürülmesi” başlıklı 163. maddesinde; “Yargılama sırasında, davaya ilişkin bir ön sorun ortaya çıkarsa, ilgili taraf, bunu dilekçe vermek suretiyle yahut duruşma sırasında sözlü olarak ileri sürebilir.”
 
Geri
Üst