Olumsuz menfi zarar nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
123.968
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Olumsuz menfi zarar nedir?​

Menfi zarar; uyulacağı veya yerine getirileceğine inanılan bir sözleşmenin hüküm ifade etmemesi veya yerine getirilmemesi yüzünden güvenin boşa çıkması nedeniyle uğranılan zarardır. Yani sözleşme yapılmasaydı uğranılmayacak zarardır.

Parça borcu ne demek?​

bir borç ilişkisinde alacaklının talep yetkisinin olduğu, borçlunun ise ifa etmekle yükümlü olduğu edim eğer ferden, somut özelliklerine göre belirlenmişse bu parça borcunu oluşturur. parça borcu borçlunun kusuru olmadan imkansız hale gelirse borçlu borcundan kurtulur.
Munzam zarar ne demek?
Borçlunun alacağını zamanında tahsil edememesinden doğan zararı anılan faiz oranından daha fazla ise Borçlar Kanununun 105.maddesine göre borçlu bu aradaki farktan da sorumlu tutulabilmektedir. Buna, faizi aşan (munzam) zarar denmektedir.

Menfi zarar ne demek?​

Menfi zarar, sözleşmenin kurulamamasından veya geçersiz olmasından doğan zarardır. Bir başka deyişle, sözleşmenin kurulduğuna veya geçerli olarak kurulmuş bulunduğuna duyulan güvenin boşa çıkmasından doğan bir zarar söz konusudur.

Cins borcu ve parça borcu nedir?​

aa) Tür (Nevi) Borcu – Parça Borcu Ayrımı: Verme borcunun konusu olan edim özel niteliklerine göre yeter derecede belirlenmiş bir şey ise, parça borcundan (ferden belirli borçtan); borcun konusu ferden değil de sadece türü (cinsi = nevi) belirtilmek suretiyle miktar olarak belirlenmiş ise tür borcundan söz edilir.
Parça borcu nedir Roma Hukuku?
TANIM: Edimin konusu, sözleşme yapılırken, taraflarca diğer şeylerden tam olarak ayırt edilmişse, bu tür borca, parça borcu denir. Parça borçlarında edimin konusu taraflarca bireysel nitelik ve özellikleriyle sözleşmede tam olarak belirlenir.

Munzam zarar ne zaman istenir?​

Munzam zararın oluşması için gereken ilk şart borçlunun para borcunu ifa etmekte gecikerek temerrüde düşmesidir. Yargıtay’a göre 105. maddenin konuluş amacı, alacaklının uğradığı zararın her zaman için kanuni faiz ile karşılanmasının mümkün olmamasıdır.

Munzam zarar davası nedir?​

Munzam zarar tazminat davası hakkındaki hususlar, Borçlar Kanunu madde 105’te düzenlenmiştir. Munzam zarar, söz konusu bir borcun zamanında ödenmemesi, temerrüde düşülmesi nedeniyle oluşan zarardır. Bir borç zamanında ifa edilmediğinde alacaklı zarara uğrar. Bu zarar munzam zarar olarak adlandırılır.
Borçlunun temerrüdü ne zaman başlar?
Buna göre; muaccel bir borcun borçlusu, alacaklının ihtarıyla, temerrüde düşer. Borcun ifa edileceği gün taraflarca tâyin edilmiş veya muhafaza edilen bir hakka istinaden iki taraftan birisi bunu usulen bir ihbarda bulunmak suretiyle tespit etmiş ise, mücerret bugünün hitamı ile borçlu mütemerrit olur.

İcra ve temerrüde düşürür mü?​

İfası mümkün ve muaccel bir borcun ifasında gecikme durumunda, alacaklının ihtarıyla borçlu temerrüde düşer. Alacaklı, ihtar çekmek yerine doğrudan borçluya karşı icra takibine girişebilir.
 
Geri
Üst