Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Olumsuz gorev uyusmazliginda ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Olumsuz görev uyuşmazlığında ne olur?​

Olumsuz görev uyuşmazlığı ise, bir davada iki farklı yargı organı tarafından görevsizlik kararı verilmesi ve bu kararların kesinleşmesi halinde söz konusu olur. Her iki durumda da, ilgililerin başvurusu üzerinde Uyuşmazlık Mahkemesi, kendisine gönderilen uyuşmazlığı inceleyerek bir karar verir.

Uyuşmazlık Mahkemesi ne kadar sürer?​

Uyuşmazlık Mahkemesi ne kadar sürer?
Uyuşmazlık Mahkemesinin Başkanı, Başkanvekili ve üyeleri dört yıl için seçilir. Dört yılın hesabında göreve başlama tarihi esas alınır.

Uyuşmazlık mahkemesi hangi davalara bakar?​

Bu muhtemel uyuşmazlıkları ise bu mahkemelerin dışında, bunların üstünde bağımsız bir yüksek mahkemenin çözmesi gerektiği açıktır. Bu maksatla 9 Temmuz 1945’de adli, idari ve askeri yargı organları arasında görev ve hüküm uyuşmazlıklarının kesin olarak çözümlenebilmesi için Uyuşmazlık Mahkemesi kurulmuştur.

Olumsuz yetki uyuşmazlığı ne demek?​

Olumsuz yetki uyuşmazlığı ne demek?
Birden fazla mahkemenin kendisini aynı anda aynı suçun yargılanmasında yer yönünden yetkili sayması halinde olumlu yetki uyuşmazlığı; iki veya daha fazla yargı çevresindeki mahkemelerin kendilerini yer yönünden yetkisiz sayması ise olumsuz yetki uyuşmazlığına sebep olmaktadır.
Olumsuz yetki uyuşmazlığını kim çözer?​
Görevde olduğu gibi yetki kurallarında da olumlu ya da olumsuz yetki uyuşmazlığı çıkabilir. Bu uyuşmazlık yine aynı usulle bertaraf edilecektir. Şöyle ki; Birkaç hâkim veya mahkeme arasında olumlu veya olumsuz yetki uyuşmazlığı çıkarsa, ortak yüksek görevli mahkeme, yetkili hâkim veya mahkemeyi belirler.

Savcının yetkisizlik kararına karşı ne yapılır?​

Savcının yetkisizlik kararına karşı ne yapılır?
Yetkisizlik kararı ile gelen bir soruşturmada Cumhuriyet savcısı, kendisinin de yetkisiz olduğu kanaatine varırsa yetkisizlik kararı verir ve yetkili savcılığın belirlenmesi için soruşturma dosyasını, yargı çevresinde görev yaptığı ağır ceza mahkemesine en yakın ağır ceza mahkemesine gönderir.

Olumlu görev uyuşmazlığı nasıl çıkarılır?​

Olumlu görev uyuşmazlığı çıkarılmasını ilgili başsavcıdan isteyebilir. Cumhuriyet Başsavcısı, idari yargı yararına ileri sürülmüş ise Danıştay Başkanunsözcüsüdür.) sunulmak üzere iki nüsha dilekçeyi itirazı reddeden yargı merciine verir.

Görev uyuşmazlığı ne demek?​

Görev uyuşmazlığı ne demek?
Görev uyuşmazlığı çıkarma; adli ve idari[11] bir yargı merciinde açılmış olan davada ileri sürülen görev itirazının reddi üzerine ilgili Başsavcı veya Başkanunsözcüsü tarafından görev konusunun incelenmesinin Uyuşmazlık Mahkemesinden istenmesidir.

Görev itirazı nedir?​

Görev dava şartlarından olduğundan, mahkeme davanın her aşamasında kendiliğinden bunu inceler ve görevsiz olduğu sonucuna ulaşması durumunda tarafların görev itirazında bulunup bulunmadığını dikkate almadan görevsizlik kararı verir.

Görev itirazının reddi nedir?​

Görev itirazının reddi nedir?
Davayı gören mahkemenin görev itirazını red kararı: md. 10/2: yargı yeri kendinin görevli olduğuna karar vermiş olmalı. Mahkemenin görevliliğe ilişkin bu kararı ara karardır, esas hakkında verilecek olan nihai kararla birlikte kanun yoluna götürülebilir.
Görev uyuşmazlığı nerede çözülür?​
Buna göre; Uyuşmazlk Mahkemesi adli, idari ve askeri yarg mercileri arasndaki görev ve hüküm uyuşmazlklarn kesin olarak çözmeye yetkili ve bu kanunla kurulup görev yapan bağmsz bir yüksek mahkemedir.

Görev Uyuşmazlığı Nasıl Çözülür?​

Görev Uyuşmazlığı Nasıl Çözülür?
Olumsuz görev uyuşmazlığının giderilmesi için, son görevsizlik kararı vermiş olan Mahkemeye başvurulması gerekmektedir. Başvuru üzerine, Mahkeme dava dosyasını ilk görevsizlik kararını veren mahkemeye ait dava dosyasını da temin ederek Uyuşmazlık Mahkemesine gönderecek ve görevli mahkemenin belirlenmesini isteyecektir.

Görev ilk itiraz sebebi midir?​

Mahkeme, dava şartlarının bulunduğunu tespit etmeden ilk itirazları incelememelidir. Mahkemenin örneğin yetki ilk itirazını inceleyebilmesi için görev (dava şartının) bulunması gerekir. İlk itirazlar, ön sorunlar gibi incelenir ve karara bağlamr (HMK md. 117/3).

Yetkisizlik kararı tebliğ edilir mi?​

Yetkisizlik kararı tebliğ edilir mi?
Görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi üzerine davacının karşı tarafa görevli veya yetkili mahkemede tebligat yaptırması zorunludur. Her iki hâlde kararın kesinleşmesi tarihinden itibaren on gün içinde yeniden dilekçe verilmesi veya yeniden çağrı kâğıdı tebliğ ettirilmesi gerekir.

Yetkisizlik kararı resen verilir mi?​

Yetkinin kesin olması halinde mahkemece resen dikkate alınması gerekirken, yetkinin kesin olmaması durumunda taraflarca ileri sürülmesi gerekir. Davanın yetkisiz mahkemede açılması halinde kesin yetki halinde doğrudan, kesin olmayan yetkide ise yetki itirazı halinde mahkemece bir karar verilmesi gerekir.

Yetki uyuşmazlığı ne demek?​

Yetki uyuşmazlığı ne demek?
 
Yetki uyuşmazlığı, bir davanın hangi mahkemede görülmeye ve karara bağlanmaya yetkili olduğuna dair çıkan anlaşmazlığı ifade eder. Yani, bir davada hangi mahkemenin görevli olduğuna dair taraflar arasında veya mahkemeler arasında meydana gelen uyuşmazlıklardır. Yetki uyuşmazlığı, davanın hangi mahkemede görüleceği konusunda belirsizlik yaratabilir ve davanın hukuki sürecini etkileyebilir. Bu tür durumlar genellikle hukuk sistemlerinde net olarak belirlenmiş kural ve prosedürlere dayanarak çözüme kavuşturulmaya çalışılır. Bu çözüm genellikle yargı organları tarafından belirlenir ve uyuşmazlığın giderilmesi için belirlenen yetkili mahkeme tarafından karara bağlanır.
 
Geri
Üst