AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Olumlu yukumluluk nedir?

Editör

Yeni Üye

Olumlu yükümlülük nedir?​

Pozitif Yükümlülükler Kavramı Almanca literatürde pozitif yükümlülükler, geniş anlamda devlet hizmetlerinden yararlanmayı sağlayan temel haklar veya gereğini yerine getirme yükümlülüğü olarak kabul edilmektedir.

Devletin yükümlülükleri nelerdir?​

devletin iki tür yükümlüğü olup (pozitif ve negatif), pozitif olanı, kendi vatandaşlan haklarını koruma (din, yaşama, dil vs…) negatif olanı ise müdahale etmeme yükümlülüğüdür.

Idarenin pozitif yükümlülüğü nedir?​

Idarenin pozitif yükümlülüğü nedir?
Genel anlamda pozitif yükümlülük, Sözleşmenin etkili bir şekilde uygulanması ve güvence altına aldığı haklara etkin bir işlevsellik kazandırılmasıdır.

AIHS 15 madde nedir?​

AIHS 15 madde nedir?
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 15. maddesi göre, taraf devletler, yalnızca savaş zamanında veya ulusun varlığını tehdit eden başka bir genel tehlike halinde Sözleşme’de öngörülen yükümlülükleri askıya alma hakkına başvurulabilir.

Yardımcı icra organı nedir?​

Yardımcı organlar ise asli icra organlarına icra işlerinde yardım eden cumhuriyet savcılıkları, genel mahkemeler ve polis gibi devlet kurumlarıdır.

İcra dairesinde kimler bulunur?​

Her icra dairesinde Adalet Bakanlığı tarafından atanacak bir icra müdürü, yeteri kadar icra müdür yardımcısı, icra katibi ile adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonları tarafından görevlendirilecek mübaşir ve hizmetli bulunur.

Devletin saygı yükümlülüğü nedir?​

Devletin saygı yükümlülüğü nedir?
Saygı gösterme yükümü, ekonomik, sosyal ve kültürel haklardan yararlanılmasına devletlerin engel olmaktan kaçınmasını gerektirir… Koruma yükümü devletlerin bu hakların üçüncü kişiler tarafından ihlal edilmesini önlemesini gerektirir…

Negatif edim ne demek?​

Negatif edim ne demek?
I. HAKKIN NEGATİF VE POZİTİF OLARAK SINIFLANDIRILMASI Hayek tarafından savunulmuştur. Negatif haklar devletin müdahale alanının dışında bulunan hakları ifade eder. Devletin burada kaçınma yani negatif edim yükümü vardır.
Genel mahkemelerin yardımcı icra organları nelerdir?​
İcra organları; asıl ve yardımcı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Asıl icra organları içerisinde icra dairesi, icra mahkemesi, yargıtay dairesi bulunmaktadır. Yardımcı icra organları arasında genel mahkemeler, bölge adliye mahkemeleri, cumhuriyet savcılığı ve adalet müfettişleri yer almaktadır.
İcra müdürlüğü şartları nelerdir?​
İcra müdürü ve icra müdür yardımcısı kadrolarına başvuracaklarda 35 yaşını doldurmamış olma şartı aranacak. Adayların hukuk fakültesi, adalet meslek yüksekokulu, meslek yüksekokullarının adalet bölümü veya adalet meslek eğitimi ön lisans programı mezunu olmaları gerekecek.

Olumlu yükümlülük, geniş anlamda devlet hizmetlerinden yararlanmayı sağlayan temel haklar veya gereğini yerine getirme yükümlülüğü olarak kabul edilen bir kavramdır. Bu yükümlülükler genellikle devletin vatandaşların haklarını korumasını veya belirli hizmetleri yerine getirmesini içerir.

Devletin yükümlülükleri pozitif ve negatif olmak üzere iki temel türe ayrılır. Pozitif yükümlülük, vatandaşların haklarını koruma ve belirli hizmetleri yerine getirme gereğini ifade ederken, negatif yükümlülük ise devletin müdahale etmeme yükümlülüğü olarak tanımlanır.

İdarenin pozitif yükümlülüğü ise genel anlamda, sözleşmenin etkili bir şekilde uygulanması ve koruduğu haklara etkin bir işlevsellik kazandırılması olarak belirtilir. Bu yükümlülük, sözleşme hükümlerinin yerine getirilmesini ve hakların korunmasını sağlamayı amaçlar.

AIHS'nin (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi) 15. maddesi, taraf devletlere, yalnızca savaş zamanında veya ulusun varlığını tehdit eden başka bir genel tehlike halinde sözleşmede öngörülen yükümlülükleri askıya alma hakkı tanır.

Yardımcı icra organları, asli icra organlarına icra işlerinde yardım eden kurumlar olarak tanımlanabilir. Bu organlar, icra işlemlerinin yürütülmesinde destek sağlarlar ve özellikle asli icra organlarına bağlı olarak görev yaparlar.

İcra dairesinde ise Adalet Bakanlığı tarafından atanacak bir icra müdürü, yeteri kadar icra müdür yardımcısı, icra katibi ile adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonları tarafından görevlendirilecek mübaşir ve hizmetli gibi görevliler bulunur.

Devletin saygı yükümlülüğü ise, ekonomik, sosyal ve kültürel haklardan yararlanmayı engellememek ve bu hakların üçüncü kişiler tarafından ihlal edilmesini önlemek amacıyla gereklidir.

Negatif edim, devletin müdahale alanının dışında kalan hakları ifade eder. Bu kavramda devletin kaçınma, yani negatif edim yükümü bulunur. Hayek tarafından savunulan bu kavram, hakları devlet müdahalesinden korumayı amaçlar.

Genel mahkemelerin yardımcı icra organları arasında genel mahkemeler, bölge adliye mahkemeleri, cumhuriyet savcılığı ve adalet müfettişleri yer alırken, icra müdürlüğü için adaylarda 35 yaşını doldurmamış olma, hukuk fakültesi, adalet meslek yüksekokulu veya benzeri eğitim mezunu olma gibi şartlar aranır.

Geri