AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Olumlu ve olumsuz cumleler nasil olur?

Editör

Yeni Üye

Olumlu ve olumsuz cümleler nasıl olur?​

Eylemin gerçekleştiği ve yüklemin -mez – maz eklerinden birini almadığı cümlelere olumlu cümle denir. Bu tür cümleleri olumsuz tümcelerden ayırt etmek için yükleme ne oldu ya da ne yaptı sorusu sorulur. Eğer cümledeki eylem ya da oluş gerçekleştirilmemişse o cümle olumsuzdur.

Olumsuz isim cümlesi nasıl olur?​

Olumsuz Cümle: Fiil cümlesinde işin, oluşun, durumun yapılmadığını, yapılmayacağını veya olmadığını/gerçekleşmediğini; isim cümlesinde ise sözü edilen kavramın bulunmadığını, var olmadığını, bahsedilen şekilde olmadığını bildiren cümlelerdir.

Bir cümle nelerden oluşur?​

Bir cümle nelerden oluşur?
Çoğunlukla özne, tümleç ve yüklemden meydana gelir. Bazen yan cümleciklerle anlamı pekiştirilir veya genişletilir. Cümle; düşünce, duygu, oluş ve isteklerin bildirildiği söz dizisidir. Tek bir fiil kipinden ibaret olduğu gibi, birbirine dilbilgisel bağlarla bağlı birçok kelimeden de meydana gelmiş olabilir.

Basit yapılı kelime nedir?​

Basit yapılı kelime nedir?
Basit sözcük, Türkçede hiçbir yapım eki almamış (hiçbir ek almamış) veya başka bir sözcükle birleşmemiş sözcük.

Olumsuz cümle nedir ve örnekler?​

Olumsuz cümle, olumsuzluk anlamı taşıyan cümledir. Olumsuzluk bazen “me” olumsuzluk ekiyle, bazen de diğer olumsuzluk sözcükleriyle sağlanır. O dün okula gitmemiş. Bunu duyduğuma hiç şaşırmadım.

Anlamca olumlu yapıca olumsuz cümleler nedir?​

Bazı cümleler, olumsuzluk ifade eden ek ya da sözcük aldığı halde olumlu anlam taşıyabilir. Böyle cümlelere yapıca olumsuz, anlamca olumlu cümle denir. Bu cümlelerde yüklemler (beğenmez miyim, anlamıyor değilim), olumsuzluk eki (-maz) ve olumsuzluk bildiren sözcük (değil) aldığı için yapıca olumsuzdur.

Olumlu cümle nedir ve örnekler?​

Olumlu cümle nedir ve örnekler?
Olumlu cümle, içinde herhangi bir olumsuzluk eki veya koşacı olmayan cümlelere denir. Kardeşim okuldan döndü. Pazardan patates aldım.

Isimleri nasıl olumsuz yapılır?​

Isimleri nasıl olumsuz yapılır?
İsim cümleleri “değil” kullanılarak olumsuz hale getirilir….Bu özellik bir cümlenin isim cümlesi olup olmadığının tespidinde kullanılabilir zira fiil cümlelerinin olumsuz hâli yükleme -me olumsuzluk ekinin getirilmesi ile oluşturulur:
- Bahsettiğiniz kişi benim.
- Bahsettiğiniz kişi ben değilim. (isim cümlesi)
Olumsuzluk eki nelerdir?​
Olumsuzluk eki, bir cümlenin olumsuz anlam kazanmasını sağlayan ek; yapım eki. Türkçede olumsuzluk eki -me’dir. Bu ek, kendinden önceki hecede kalın bir ünlü varsa -ma’ya dönüşür: Dün gece eve gelmedim.
Anlamına göre olumlu cümle nedir?​
Olumlu Cümle Fiil cümlesinde işin, oluşun yapıldığını veya olduğunu; isim cümlesinde ise sözü edilen kavramın bulunduğunu, var olduğunu, bahsedilen şekilde olduğunu bildiren cümlelerdir. Bursa bu mevsimde soğuktur. Yarın daha erken gelmelisin. Bu binanın yerinde şeftali bahçesi vardı.

Olumlu cümle örnekleri nedir?​

Olumlu cümle örnekleri nedir?
Olumlu cümle, fiil cümlesinde işin, oluşun yapıldığını veya olduğunu; isim cümlesinde ise sözü edilen kavramın bulunduğunu, var olduğunu, bahsedilen şekilde olduğunu bildiren cümlelerdir. Örnekler: » Ankara bu mevsimde soğuktur. » Yarın daha erken gelmelisin.

İsim cümlesine örnekler nelerdir?​

İsim cümlesine örnekler nelerdir?
Aşağıdaki cümlelerin hepsi isim cümlelerine örnektir:
- 3 numaralı element lityumdur.
- Anlaşılan bu işin sorumlusu sensin.
- Babamın çarşıda böyle küçük bir dükkânı vardı.
- Bahsettiğiniz kişi ben değilim. (koşaç)
- Cennet gibidir baharda buralar.
- Dün okul bahçesinde top oynayanlar kimdi? (zamir)

Olumsuzluk eki hangi yapım eki?​

Olumsuzluk eki, bir cümlenin olumsuz anlam kazanmasını sağlayan yapım eki olarak tanımlanır. Türkçede kullanılan olumsuzluk eki "-me" ekindir. Bu ekin kullanımı, cümlenin anlamını olumsuz hale getirir. Örneğin, "Dün gece eve gelmedim." cümlesinde "-me" ekiyle "gel" fiiline olumsuzluk katılmıştır. Bu sayede cümlenin anlamı olumsuz bir şekilde ifade edilmiş olur.

Geri