Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Olumlu gorev uyusmazligi sartlari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Olumlu görev uyuşmazlığı şartları nelerdir?​

Olumlu görev uyuşmazlığının söz konusu olması için; bir davanın açılmış olması, davada görevsizlik itirazının yapılmış olması ve mahkemenin esas hakkında bir karar vermeden görevsizlik itirazını reddetmesi gerekir. Bu şartlar sağlanmamış ise olumlu görev uyuşmazlığından bahsedilemeyecektir.

Olumsuz görev uyuşmazlığı şartları nelerdir?​

Olumsuz görev uyuşmazlığı : Madde 14 – Olumsuz görev uyuşmazlığının bulunduğunun ileri sürülebilmesi için adli ve idari yargı mercilerinin (1) tarafları, konusu ve sebebi aynı olan davada kendilerini görevsiz görmeleri ve bu yolda verdikleri kararların kesin veya kesinleşmiş olması gerekir.
Olumlu yargı yolu uyuşmazlığı nedir?​
OLUMLU YARGI YOLU UYUŞMAZLIĞI Adlî ve İdarî yargıya bağlı ayrı iki yargı merciine açılan ve tarafları, konusu ve sebebi aynı olan davalarda bu yargı mercilerinin her ikisinin kendilerini görevli saymaları durumunda olumlu yargı yolu uyuşmazlığı ortaya çıkacaktır.

Olumlu görev uyuşmazlığı kim yapar?​

Olumlu görev uyuşmazlığı kim yapar?
Mahkemenin görevliliğe ilişkin bu kararı ara karardır, esas hakkında verilecek olan nihai kararla birlikte kanun yoluna götürülebilir. Olumlu görev uyuşmazlığı çıkarılmasını ilgili başsavcıdan isteyebilir. Cumhuriyet Başsavcısı, idari yargı yararına ileri sürülmüş ise Danıştay Başkanunsözcüsüdür.)

Olumsuz görev uyuşmazlığının giderilmesi istemi kim tarafından ileri sürülebilir?​

Olumsuz görev uyuşmazlığının giderilmesi istemi kim tarafından ileri sürülebilir?
İlgili kişi veya makam Uyuşmazlık Mahkemesine başvurarak hüküm uyuşmazlığının giderilmesini isteyebilir. Bu halde olumsuz görev uyuşmazlığının çıkarılması ile ilgili 15 ve 16ncı maddelerdeki usul kuralları uygulanır.

Olumsuz yetki uyuşmazlığı ne demek?​

Birden fazla mahkemenin kendisini aynı anda aynı suçun yargılanmasında yer yönünden yetkili sayması halinde olumlu yetki uyuşmazlığı; iki veya daha fazla yargı çevresindeki mahkemelerin kendilerini yer yönünden yetkisiz sayması ise olumsuz yetki uyuşmazlığına sebep olmaktadır.

Karar uyuşmazlığı nedir?​

Hüküm uyuşmazlığı yukarıda ifade edildiği üzere, farklı yargı kolla- rına mensup mahkemelerin konusu, sebebi ve taraflarından da en az biri aynı olan bir davanın esası hakkında çelişik kararlar vermeleri halinde hakkın yerine getirilmemesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır20.
Yargı yolu uyuşmazlığı ne demek?​
Yargı yolu uyuşmazlığı ise Adlî ve İdarî yargı mercileri arasında ortaya çıkan görev ve hüküm uyuşmazlıklarını ifade etmektedir. Yargı yolu uyuşmazlığı durumunda hangi Mahkeme’nin davaya bakacağını belirleyecek olan makam; Anayasa ile görevlendirilmiş, bağımsız bir yüksek mahkeme olan “Uyuşmazlık Mahkemesi”dir.

Olumlu görev uyuşmazlığı çıkarılmasına ilişkin dilekçe nereye verilir?​

Olumlu görev uyuşmazlığı çıkarılmasına ilişkin dilekçe nereye verilir?
Görevsizlik kararı vermeden, önceki görevsizlik kararına ilişkin dava dosyası da temin ederek ve gerekçeli bir karar ile görevli merciin belirtilmesi için Uyuşmazlık Mahkemesine başvurur.
 
Olumlu görev uyuşmazlığı, bir davanın açılmış olması, davada görevsizlik itirazının yapılmış olması ve mahkemenin esas hakkında bir karar vermeden görevsizlik itirazını reddetmesi durumunda ortaya çıkar. Bu şartlar sağlanmadığı takdirde olumlu görev uyuşmazlığından bahsedilemez. Diğer bir deyişle, mahkeme tarafından görevlilik kararı verilmişse ve karar kesinleşmişse, her iki yargı mercii arasında bir olumsuz görev uyuşmazlığı oluşur.

Olumlu görev uyuşmazlığının giderilmesi için ilgili kişi veya makamın Uyuşmazlık Mahkemesine başvurması gerekmektedir. Ancak bu süreçte belirli usul kurallarına uyulmalıdır. Aynı şekilde, olumsuz görev uyuşmazlığının giderilmesi istemi de yine ilgili kişi veya makam tarafından Uyuşmazlık Mahkemesine başvurularak gerçekleştirilmelidir.

Olumlu görev uyuşmazlığı ve olumsuz görev uyuşmazlığı arasındaki farkı açıkladığımız gibi, aynı şekilde olumlu yargı yolu uyuşmazlığı ve olumsuz yetki uyuşmazlığı gibi kavramların da farklı özellikleri bulunmaktadır.

Bu tür uyuşmazlıkların çözümlenmesi için Uyuşmazlık Mahkemesine başvurulması gerekmektedir. Uyuşmazlık Mahkemesi, hangi mahkemenin davaya bakacağını belirlemek üzere yetkilidir ve Anayasa ile görevlendirilmiş bağımsız bir yüksek mahkemedir. Olumlu görev uyuşmazlığına ilişkin dilekçenin de Uyuşmazlık Mahkemesine verilmesi gerekmektedir, bu süreçte mahkemenin önceki görevsizlik kararına dair dosyanın temin edilmesi ve gerekçeli bir karar ile görevli merciin belirtilmesi önemlidir.
 
Geri
Üst