AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Olum torenlerine ne denir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.641
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ölüm törenlerine ne denir?​

Yuğ – Türk ve Altay halk kültüründe ve inancında Cenaze Töreni. Yoğ veya Yığ olarak da söylenir. Cenaze töreni, cenaze yemeği gibi anlamları vardır. Yuğ, zaman zaman “Ağıt” ile eşanlamlı kullanılsa da daha geniş kapsamlıdır, sadece okunan ezgiyi değil, yapılan töreni de ifade eder.

Yuğ aşı ne demek?​

yuğ törenlerde, cenazeye gelen kişilere verilen yemeğin adı “yuğ aşı” dır. uygur türklerinde “üzüt aşı” denilir. orhun abidelerinde de görülen yuğ aşı (ölü yemeği) ilk toplu yemek olarak dikkat çekmektedir.

Yuğ törenlerinde söylenen şiirler nedir?​

Yuğ törenlerinde söylenen şiirler nedir?
Sagu, epik tarzda ve 7 heceli dörtlü şeklinde söylenen bir şiir türüdür. Törende sagu söyleyenler sagucu ya da ağıt olarak bilinirler.

Sığır ve şölen nedir?​

Sığır, Orta Asya Türk edebiyatında hasıl olan mili av törenleri. Törenlerde milli menkıbeler anlatılırken, diğer yandan yeni zuhur eden hadiseler saz eşliğinde söylenen kahramanlık hikayeleri ile destanlaştırılırdı. Sözlü edebiyat kültürünün gelişimindeki yeri çok önemlidir.

Eski Türklerde ölü aşı nedir?​

Ölen kişi için düzenlenen bu törende kurbanlar kesilir yemekler verilirdi. Bu yemekler yaşayan ve törende bulunan insanlardan ziyade ölüye ikram edilirdi. Eski Türk toplulukları, ölünün ruhundan korkmuş ve ruhunu teskin etmek ve yas tutmak için ölü aşı da dediğimiz bu törenleri düzenliyordu.

Toy töreni nedir?​

Toy töreni nedir?
Toy; yalnızca devletin yasama organı değil, döneminin Türk boylarına hâkim olan siyasi iradenin davetiyle yılda üç kez tüm Türk boylarının temsilci gönderdiği bir meclistir. Kağan, kendisi töreyi değiştiremez. Töre koyma yani yasama yetkisi toya aittir.
Eski Türklerde cenaze merasimlerinin genel adı olan ve Saguların söylendiği törenlere ne ad verilir?​
Yuğ, eski Türklerde ölen kişinin ardından düzenlenen cenaze merasimlerinin genel adıdır. Bu kelimenin geçtiği ilk kaynakların başında Orhun Kitabeleri gelir.
Dini törenlerde söylenen şiirlere ne denir?​
İslam’dan önce sığır törenlerinde, şölenlerde söylenen aşk, kahramanlık, doğa sevgisi temalı şiirlere koşuk denir. Daha çok lirik, pastoral ve epik özellikler taşıyan bu şiirler belli bir ezgiyle söylenmiş, bu ezginin oluşması için kopuzdan da yararlanılmıştır.

Şeylan ne demek?​

Şeylan ne demek?
Şeylan / Şölen Oğuz Türklerinin kurban törenlerine şeylan veya şölen adı verilmiştir. Dini içerikli bir tören olmanın ötesinde şeylan, sosyal içerikli bir törenin de adıdır. Kurban, Tanrı’yı memnun etmek veya dini bir yükümlülüğü yerine getirmek amacıyla kesilse de kurbanın dağıtım şeklinde bir hiyerarşi vardır.

Şölen törenleri nedir?​

Sığır törenleri ne niteliktedir?​

 
Ölüm törenlerine genel olarak "yuğ" denir. Yuğ, Türk ve Altay halk kültüründe cenaze töreni anlamına gelir. Ayrıca cenaze yemeği gibi anlamları da içerebilir. Yuğ, bazen "ağıt" ile eşanlamlı olarak kullanılsa da daha geniş kapsamlıdır ve sadece okunan ezgiyi değil, yapılan töreni de ifade eder.

"Yuğ aşı," yuğ törenlerinde cenazeye gelen kişilere verilen yemeğin adıdır. Uygur Türklerinde ise buna "üzüt aşı" denir. Orhun Abideleri'nde de görülen yuğ aşı, ölü yemeği olarak dikkat çeker ve ilk toplu yemek olarak bilinir.

Yuğ törenlerinde sıklıkla söylenen şiirler ise "sagu" adını taşır. Sagu, epik tarzda ve 7 heceli dörtlü şeklinde söylenen bir şiir türüdür. Törende sagu söyleyenler "sagucu" ya da "ağıtçı" olarak bilinirler.

Sığır törenleri ise Orta Asya Türk edebiyatında hasıl olan milli av törenleridir. Bu törenlerde milli menkıbeler anlatılırken, yeni zuhur eden hadiseler saz eşliğinde söylenen kahramanlık hikayeleri ile destanlaştırılırdı. Sığır törenlerinin, sözlü edebiyat kültürünün gelişiminde önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir.

Eski Türklerde ölü aşı ise ölen kişi için düzenlenen bir törendir. Bu törende kurbanlar kesilir ve yemekler verilirdi. Ancak bu yemekler, yaşayan ve törende bulunan insanlara değil, ölüye ikram edilirdi. Bu törenler, ölen kişinin ruhunu teskin etmek ve yas tutmak amacıyla düzenlenirdi.

Şeylan veya şölen ise Oğuz Türklerinin kurban törenlerine verilen isimdir. Dini içerikli olarak başlayan bu törenler, sosyal bir içeriğe de sahiptir ve kurbanın dağıtımında bir hiyerarşiye dikkat edilirdi. Bu törenler, Tanrı'yı memnun etmek veya dini bir yükümlülüğü yerine getirmek amacıyla gerçekleştirilirdi.
 
Geri
Üst