AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Olum tehlikesi icinde kaybolan bir kisinin gaipligine karar verilebilmesi icin gecmesi gereken asgari sure ne kadardir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ölüm tehlikesi içinde kaybolan bir kişinin gaipliğine karar verilebilmesi için geçmesi gereken asgari süre ne kadardır?​

Medenî Kanunumuzun 31 inci maddesine göre gaiplik kararına iki yoldan ulaşmak söz konusu olabilir. 32 nci maddede dahi açıklandığı üzere ölüm tehlikesi içerisinde gaip olan hakkında bir sene, kendisinden hayli zamandır haber alınamayan kimseler hakkında ise son haber tarihinden itibaren beş senenin geçmesi gerekir.
Ölüm karinesine kim karar verir?
Ölüm kaydı düşmeye yetkili en büyük mülki amir illerde Vali ilçelerde Kaymakam’dır. Mülki amir ölüm kaydı talebine yönelik kabul veya ret kararı verebilir. Bu durumda Ölüm Karinesi elde etmekte faydası bulunan kişiler, dava yoluyla kişinin sağ veya ölü olduğuna yönelik mahkeme tespit talebinde bulunabilirler.

Ölümüne kesin gözle bakılan bir olayda kaybolan kişinin mirasçıları mirası nasıl kazanırlar?​

Gaiplik kararı verildiği takdirde, ölüme bağlı haklar, o kişi ölmüş gibi kullanılır. Bunun en başta gelen sonucu, hakkında gaiplik kararı verilmiş kimsenin (gaibin) mirasının açılmasıdır, yani bunun mallarının mirasçılarına geçmesidir. Söz konusu durumda mirasın geçmesi için, gaiplik kararının alınmış olması şarttır.
Ölümüne kesin gözle bakılacak durumda kaybolan ve cesedi bulunamayan bir kimse ne kadar süre sonra ölü olarak kabul edilebilir?
Bu süreler aşağıdaki gibidir. Gaibin ölümüne muhtemel gözle bakılacak halde kaybolması halinde beş yıl, Gaipten uzun süreden beri haber alınamaması halinde on beş yıl, Her durumda da en geç gaibin yüz yaşına varmasına kadar teslim edilmektedir.

Gaiplik süresi kaç?​

Gaiplik kararı çıkarılacak kişi ölüm tehlikesi içinde kaybolmuşsa, gaiplik süresi kaybolma anından itibaren 1 yıldır. Eğer kişiden uzun süre haber alınamamışsa gaiplik süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süreler sonunda yakınlar mahkemeye başvurma hakkına sahip olmaktadır.
Gaiplik süresi kaç sene?
Madde 33 – Gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekir. Mahkeme, gaipliğine karar verilecek kişi hakkında bilgisi bulunan kimseleri, belirli bir sürede bilgi vermeleri için usulüne göre yapılan ilânla çağırır.

Birlikte ölüm karinesi gerçek kişiliği sonlandırır mı?​

Bu duruma ölüm karinesi adı verilir. Birden fazla kişinin ölümü halinde, kişilerden hangisinin daha önce öldüğünün belirlenemediği durumlarda, her iki kişinin de aynı anda öldüğünün kabul edilmesine birlikte ölüm karinesi denir. Ölen bir kişinin kişiliği geriye döndürülemez şekilde sona erer.
Ölüm karinesi ve gaiplik kararı nedir?
Ölüm Karinesi ve Gaiplik Farkları Nelerdir? -Gaiplik kararı için “kişinin ölüm tehlikesi içerisinde kaybolması” veya “kendisinden uzun süredir haber alınamaması” aranmıştır. Fakat ölüm karinesi “ölümüne kesin gözüyle bakılmayı gerektiren durumlar içerisinde kaybolma” halinde söz konusu olacaktır.

Gaipliğin şartları nelerdir?​

Gaiplik kararının alınması için birtakım şartlar gerekir:
Gaiplikte kaç ilan yapılır?
Diğer bir deyişle gaiplik kararı için açılacak davada hasım bulunmamaktadır. Davada mahkeme tarafından kaybolan ya da haber alınamayan hakkında bilgisi olan kimselere ilan yapılacaktır. Bu ilandan en az 1 yıl sonra ikinci bir ilan yapılabilmektedir.

Kaybolan bir insanın ne kadar yıl geçtikten sonra ölü sayılması gerekir?​

Gaiplik kararının alınabilmesi için kişinin ölüm tehlikesi sonucunda kaybolması durumunda 1 yıl, uzun süre haber alınamaması durumunda 5 yıl beklenmelidir.
Ölüm karinesi kaç gün?
Ölüm Karinesi Süresi. TMK hükümlerinde herhangi bir ölüm karinesi süresi öngörülmemiştir. Dolayısıyla ilgili kişiler ölüm tehlikesi içinde kaybolan kişi hakkında kaybolduğu ve bulunamadığı zaman yetkili makamlara başvuracak ve ölü kaydının düşürülmesini isteyebilecektir.
 
Geri
Üst