AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Olum halinde beyanname verme suresine ne kadar eklenir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ölüm halinde beyanname verme süresine ne kadar eklenir?​

Gelir Vergisi Kanununun 92.maddesinde ölüm halinde beyanname verme süresi ile ilgili özel bir belirlemeye yer verilmiştir. Buna göre gelir vergisi beyannameleri, “….. ölüm halinde, ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde verilir.”

Ölüm parası 2022 ne kadar?​

Sosyal Güvenlik Kurumu ve Bağ-Kur’a bağlı sigortalı kişilerin vefat etmesi durumunda ailelere yapılan ölüm yardımı parası her yıl asgari ücrete göre güncellenir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) rakamlarına göre cenaze yardım ödeneği 1.218 TL olarak belirlenmiştir.

Ölüm tazminatı ödemesi kime ödenir?​

Ölüm tazminatı ödemesi kime ödenir?
Ölüm Tazminatı İşçinin ölümü halinde mirasçılarına ödenir. İşçinin ölümü halinde eş, ergin olmayan çocukların yanı sıra bakmakla yükümlü olduğu kişilere de ödenir. Dava yoluyla talep edilmesi halinde mevduata uygulanan en yüksek faiz uygulanır.

Ölüm halinde kıdem tazminatı ödenir mi?​

İşçi vefat etse de, bazı hakların varlığı devam eder ancak hukuk düzeninin elverdiği ölçüde bu haklar mirasçılara geçer. Kıdem tazminatı da çalışıldıkça kazanılan bir hak olduğundan, kişinin ölümüyle kıdem tazminatı hakkının son bulması beklenemez.

İş veren ölürse ne olur?​

İşveren öldükten sonra işyeri kapanmışsa, işçilerin kıdem tazminatı alma hakkı vardır. Muhatapları, mirası reddetmeyen mirasçılar olacaktır. İşveren öldükten sonra mirasçılar işi devam ettirme kararı vermişse ancak işçiyle çalışmak istemiyorlarsa, işçinin kıdem tazminatı hakkı vardır.

Ölüm nedeniyle borç ilişkisi sona erer mi?​

Ölüm nedeniyle borç ilişkisi sona erer mi?
İşçinin ölümü halinde iş sözleşmesinin kendiliğinden son bulacağı Borçlar Kanunu’nun 440. maddesinde açık hükme bağlanmıştır. Bu hükme göre: “TBK madde 440- Sözleşme, işçinin ölümüyle kendiliğinden sona erer.”

Vefat eden mükellefin KDV beyannamesi nasıl verilir?​

Şayet mükellef, bir önceki yılın gelir vergisi beyannamesini vermeden (örneğin 20 Şubatta ) ölmüş ise, beyanname verme süresi 4 ay olduğundan bu süre içinde mirasçılar tarafından geçmiş yılın faaliyeti beyan edilir ve vergileri de bu süre içinde veya teminat göstermek şartıyla normal taksit sürelerinde ödenir.

Mükellefin ölümü halinde KDV beyannamesi nasıl verilir?​

Mükellefin ölümü halinde, KDV beyannamesinin verilmesi (ve ödenmesi) süresine üç ay eklenir (VUK Md.16). Mesela mükellef 15 Ekim 2015 günü öldüğünde 1-15 Ekim kıst dönemine ait KDV beyannamesinin verileceği süre, genel süre olan 1-24 Kasım yerine buna üç ay eklenmesi ile bulunan 1-24 Şubat 2016’dır.

Ölüm parası ne kadar 2022 emekli?​

Ölüm parası ne kadar 2022 emekli?
Buna göre, 2022 yılının ocak – temmuz döneminde ölen Emekli Sandığı’na tabi memur için hak sahiplerine 4 bin 473.46 TL, eş ve çocuğunun ölümü halinde de 2 bin 236.73 TL ölüm yardımı yapılıyor. Temmuz ayında bu tutarlar, memur maaş katsayısına paralel olarak artacak.
 
Merhaba! Ölüm halinde beyanname verme süresine ne kadar eklenir konusunda Gelir Vergisi Kanunu'nun 92. maddesinde belirtildiği gibi ölüm halinde gelir vergisi beyannamesinin ölüm tarihinden itibaren 4 ay içerisinde verilmesi gerekmektedir.

Ölüm parası ise, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Bağ-Kur'a bağlı sigortalı kişilerin vefat etmesi durumunda ailelere yapılan ölüm yardımı parasıdır. 2022 yılı için TÜİK tarafından belirlenen Tüketici Fiyatları Endeksi'ne göre cenaze yardım ödeneği 1.218 TL olarak açıklanmıştır.

Ölüm tazminatı ise işçinin ölümü halinde mirasçılarına ödenir. Eş, ergin olmayan çocuklar ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere de ödenebilir. Dava yoluyla talep edilmesi halinde en yüksek mevduat faizi uygulanır.

İşçinin ölümü halinde kıdem tazminatı hakkı devam eder ve mirasçılarına geçer. Benzer şekilde, işverenin ölümü halinde işyeri kapanmışsa işçilerin kıdem tazminatı alma hakları vardır ve mirasçılar bu ödemeyi yapmakla yükümlü olabilirler.

Ölüm nedeniyle borç ilişkisi işçinin ölümüyle kendiliğinden sona erer. Borçlar Kanunu'nun 440. maddesi işçinin ölümü halinde iş sözleşmesinin sona ereceğini belirtmektedir.

Son olarak, mükellefin ölümü halinde KDV beyannamesi verilmesi gerekiyorsa, bu durumda KDV beyannamesi verme ve ödeme süresine 3 ay eklenir. Yani, özel bir durum olmadıkça ölüm tarihinden itibaren 3 ay içinde KDV beyannamesinin verilmesi gerekmektedir.

Eğer başka bir konuda daha detaylı bilgi ya da yardım isterseniz, size yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst