AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Olum cezasi suclular icin etkili bir ceza midir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.910
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ölüm cezası suçlular için etkili bir ceza mıdır?​

Hatta idam kararları tartışmalı olsa bile böylece ölüm oranlarının genelinde de bir azalma yaşandığı savı öne sürülüyor. Fakat bir diğer araştırma, bunun tersini söylüyor. Araştırmaya göre ABD özelinde, yapılan araştırmaya göre idam cezasının olduğu eyaletlerle diğer eyaletler arasında suç oranları hemen hemen aynı.

Ölüm cezası uygulanmalı mı?​

Anayasamızın 90. maddesi de temel hak ve özgürlüklere ilişkin andlaşmaları kanunlardan baskın kabul etmiş ve iç hukukumuzda uygulamıştır. Yani ülkemizde de ölüm cezası, milletlerarası sözleşme usulüne uygun bir şekilde yürürlüğe girdiği ve bir temel hak ve özgürlük(yaşam hakkı) olduğu için uygulanamaz.

Ölüm cezası etik midir?​

Ölüm cezası etik midir?
Akılcı olmak, başkasını öldürmemek ve buna karşılık da idam cezası almamaktadır. Kantçı Etik açısından en önemli konu başlıklarından biri özerklik (İng: “autonomy”) kavramıdır.

Iğne ile idam nedir?​

Zehirli iğne, mahkûmun anında ölümüne sebebiyet veren aşırı dozda bazı kimyasalların (genellikle barbiturat, paralitik ya da suda çözülmüş potasyum) karışımından oluşur. Asıl olarak idam cezalarında kullanılır fakat zamanla ötanazi ya da intihar amacıyla kullanıldığı da olmuştur.

Ölüm cezasının yerine gelen ceza kaç yıldır?​

Ekim 1984’ten itibaren mahkemeler tarafından verilen ölüm cezaları Meclis’te onaylanmadığı için infaz edilmemiş, 1991 yılında çıkarılan bir afla 500 civarında ölüm cezası dosyası, 10 yıl ağır hapse dönüştürülmüş ve 2002’deki yasayla da fiilen uygulanmamış olan tüm idam kararları, ömür boyu hapse dönüştürülmüştür.

Ölüm hak mı?​

Ölüm hak mı?
Nitekim Allah bu ölümü her canlılar için yaratmıştır. O yüzden ölüm insanlar için bir haktır. Bu hakla beraber aynı zamanda mirasçılara kalacak olan miras da kendi malları gibi helaldir. O yüzden rahatlıkla kendilerine kalan malları mirasçılar kullanabilir.

Şeriatta birini öldürmenin cezası nedir?​

Rasulullah bir hadislerinde, helak edici yedi büyük günahı sa- yarken, bu büyük günahlardan birini, “Allah’ın, öldürülmesini haram kıldığı cana kıyma”26 olarak beyan etmiştir. Kasten adam öldürmenin dünyevi cezası, kısas, diyet ve mirastan mahru- miyettir.

Ölüm cezasını hangi protokol?​

Ölüm cezasının barış zamanında (6 no’lu Protokol) ve her koşulda (13 no’lu Protokol) kaldırılmasını öngören iki Ek Protokol yürürlüğe girmiş olup, bu Protokoller, Birleşik Krallık tarafından da onaylanmıştır. İkisi hariç olmak üzere tüm Sözleşmeci Devletler 13 no’lu Protokol’ü imzalamış ve üçü hariç hepsi onaylamıştır.

AIHS ölüm cezasının kaldırılması hangi sözleşme maddesiyle düzenlenmiştir?​

AIHS ölüm cezasının kaldırılması hangi sözleşme maddesiyle düzenlenmiştir?
Türkiye 13 No’lu Protokolü onaylamak üzere, 16.10.2005 Tarih ve 5409 Sayılı “İnsan Haklarını ve Temel Özgürlükleri Koruma Sözleşmesine Ek, Ölüm Cezasının Her Koşulda Kaldırılmasına Dair 13 No’lu Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun” u çıkarmıştır.
 
Ölüm cezasının suçlular için etkili bir ceza olup olmadığı tartışmalı bir konudur ve çeşitli araştırmalardan farklı sonuçlar çıkabilmektedir. Bazı savlar, ölüm cezasının suç oranlarını azaltabileceğini iddia ederken; diğer araştırmalar bu iddiayı desteklememektedir. Örneğin, ABD özelinde yapılan bir araştırmaya göre, idam cezasının olduğu eyaletlerle diğer eyaletler arasında suç oranlarında belirgin bir fark olmadığı belirtilmektedir.

Ülkemizde ise Anayasa'nın 90. maddesi, ölüm cezasının uygulanamayacağını belirtmektedir. Bu madde, temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası antlaşmaların iç hukukumuzda da geçerli olacağını ve bu antlaşmaların ölüm cezasını yasakladığını vurgulamaktadır.

Etik açıdan bakıldığında, ölüm cezası da tartışmalı bir konudur. Kantçı Etik perspektifinden bakıldığında, özerklik (autonomy) kavramı önemlidir ve başkasını öldürmemek ilkesine uygun davranılması gerektiği vurgulanmaktadır.

Ölüm cezasının uygulanmasında ise farklı yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden biri de zehirli iğne ile idamdır. Zehirli iğne, mahkûmun anında ölümüne sebep olan kimyasalların enjekte edilmesiyle gerçekleştirilir.

Türkiye'de ise ölüm cezası, Ek Protokol kararları doğrultusunda kaldırılmıştır. Türkiye, 13 No’lu Protokolü onaylamak suretiyle ölüm cezasının kaldırılmasını kabul etmiş ve bu konuda yasal düzenlemeler yapmıştır.

Kısacası, ölüm cezasının suçlular için etkili bir ceza olup olmadığı konusu çok yönlü bir tartışma konusudur ve her ülkenin kendi yasal düzenlemeleri ve etik değerleri doğrultusunda bu konuya farklı bir bakış açısıyla yaklaşabileceği unutulmamalıdır.
 
Geri
Üst