AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Olum ayligi baglanmasi icin nereye hangi belgelerle basvurulmalidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.351
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ölüm aylığı bağlanması için nereye hangi belgelerle başvurulmalıdır?​

e-Devlet sistemi haricinde ölüm aylığı başvurusu bizzat Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğü’nden yapılabilir. Ölüm aylığı bağlandıktan sonraki ikincil işlemler için ise Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bağımsız ve Hizmet Akdiyle Çalışanlar Emeklilik Daire Başkanlığı’na başvuru yapılması gerekmektedir.

Ölüm aylığı bağlandığını nasıl öğrenebilirim?​

Alo 170 hattı üzerinden dul ve yetim maaşı başvurusunun son durumu hakkında bilgi edinilebilir. E-devlet sistemi üzerinden dul ve yetim maaşı sorgulaması yapılabilir. Başvuru yapılan kuruma giderek başvuru durumu sorgulaması yapılabilir.
Birikmiş ölüm aylığı nasıl hesaplanır?​
Sigortalının eşine bağlanacak ölüm aylığı sigortalı için hesaplanan aylığın % 50’sidir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25’dir.

Dul maaşı almak için nereye başvurmak gerekir?​

Dul maaşı almak için nereye başvurmak gerekir?
Sosyal Güvenlik KurumuÖlüm Yardımı ve Dul / Yetim Aylığı Talebi.

Ölen kişinin maaşı ne zaman bağlanır?​

Ölen kişinin maaşı ne zaman bağlanır?
Yukarıda belirtildiği üzere sigortalının ölümü tarihinde dul – yetim aylığı alma hakkı bulunanlar, ölüm tarihini takip eden aybaşından itibaren, bu hakkı daha sonra elde edenler ise başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren aylığa hak kazanmaktadırlar.

Ölüm aylığı almak için kaç gün gerekli?​

b-) 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş, olması şartıyla ölüm aylığı bağlanır.

Yetim maaşı bağlanması ne kadar sürer?​

Geriye dönük yetim maaşı nasıl alınır?​
Ölüm aylığı hak etmesine rağmen SGK’ya başvuru yapmayan kişi, 5 yıl geriye dönük ölüm aylığını talep edebilir. Sigortalı olarak çalışan bir kişinin ölümü sonrası geride kalanlara ölüm aylığı bağlanır. Ölüm aylığı bağlanması için sigortalının belirli süre prim ödemiş olması gerekir.

Eşi ölen kadının emekli maaşı ne kadar?​

Eşi ölen kadının emekli maaşı ne kadar?
Erkek, SGK ve Bağkur kapsamında çalışıyorsa veya emekliyse ölen eşin aylığının yüzde 50’sini dul aylığı olarak alabiliyor. Erkek sigortalı çalışmıyor ve Bağkurlu da değilse ölen eşinin aylığının yüzde 75’ini alıyor.

Dul maaşı kimler alabilir?​

Dul maaşı kimler alabilir?
Dul maaşı olarak bilinen ölüm aylığı genel olarak kadınlara ödenen bir para gibi algılanıyor. Oysa uygulamaya bakıldığında bir cinsiyet ayrımı yapılmıyor. Eşi vefat eden erkekler de dul maaşı alabiliyor. Üstelik kocanın çalışıyor ya da emekli olmasına da bakılmıyor.

Devletten dul maaşı nasıl alınır?​

Koca evlenmediği sürece eşinin maaşını alabiliyor. Ölüm aylığı alabilmek için ölen eşin en az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin bildirilmiş olması şartı var. SGK’lı olanların en az 5 yıl sigortası ve 900 gün primi varsa yine maaş bağlanıyor.

Ölüm aylığı ne zaman yatar 2021?​

Emekli sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alanların maaşı 27 Ocak’ta hesaplara yatacak. Bağ-Kur emeklilerinin zamlı maaşı 25-28 Ocak tarihleri arasında ödenecek. SSK emeklilerinin zamlı maaşı 17-26 Ocak tarihleri arasında veriliyor.
Ölüm aylığı bağlanması için prim şartı nedir?​
Buna göre vefat eden kişi adına ölüm tarihi itibarıyla en az 5 yıl prim ödenmiş ise geride kalanlara ölüm aylığı bağlanır. 5 yıldan az primi olan kişinin vefatı halinde ise geride kalanlara aylık bağlanmaz.

Ölen kişinin emekli maaşı nasıl alınır?​

Ölen kişinin emekli maaşı nasıl alınır?
Kişinin ölümü halinde bankada kalan para banka tarafından SGK’ya iade edilir. Gelir/aylık almakta olan sigortalıların veya hak sahiplerinin ölümü halinde hak edip de alamadıkları tutarların SGK’ya iadesini müteakip söz konusu tutarlar, talep etmeleri halinde SGK tarafından varislere ödenir.
 
Ölüm aylığı başvurusu için e-Devlet sistemi haricinde bizzat Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğü'ne başvurulabilir. Ölüm aylığı bağlandıktan sonraki işlemler için ise Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bağımsız ve Hizmet Akdiyle Çalışanlar Emeklilik Daire Başkanlığı'na başvuru yapılması gerekmektedir.

Ölüm aylığı başvurunun durumunu öğrenmek için Alo 170 hattı aranabilir veya e-Devlet sistemi kullanılarak sorgulama yapılabilir. Ayrıca, başvuru yapılan kuruma bizzat giderek başvuru durumu sorgulanabilir.

Ölüm aylığının hesaplanması sigortalının eşine bağlanacak aylığın sigortalı için hesaplanan aylığın %50'si olduğunu belirtir. Eğer sigortalının çocuğu yoksa hak sahibi eşine %75 oranında aylık bağlanırken, her çocuğa ise %25 oranında aylık bağlanır.

Ölmüş bir kişinin maaşı genellikle ölüm tarihini takip eden aybaşından itibaren dul veya yetim aylığı almaya hak kazananlara bağlanır. Ölüm aylığı almak için sigortalının en az 5 yıl sigortalı olması ve toplamda 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primini ödemiş olması gerekmektedir.

Geriye dönük yetim aylığı almak için, ölüm aylığı hak etmesine rağmen SGK'ya başvuru yapmayan kişilerin 5 yıl geriye dönük olarak ölüm aylığı talep etme hakkı bulunmaktadır.

Eşi vefat eden kadının emekli maaşı, erkekler için de geçerli olduğu gibi ölen eşin aylığının belirli bir yüzdesini alabilmektedir. SGK ve Bağkur kapsamında çalışan veya emekli olan erkekler yüzde 50, diğer durumlar için ise yüzde 75 oranında aylık alabilirler.

Dul maaşı, cinsiyet ayrımı yapmaksızın hem kadınlara hem de erkeklere ödenebilir. Ölen eşin en az 1800 gün prim ödemiş olması ve belirli şartları sağlaması durumunda dul maaşı alma hakkı bulunmaktadır.

Ölüm aylığı ödeyen kurumlar genellikle belirli tarihlerde ödemeleri gerçekleştirirler. Emekli sandığı kapsamında olanlar için ödeme tarihi 27 Ocak olarak belirlenmiştir.

Ölüm aylığı bağlanması için prim şartı, vefat eden kişi adına ölüm tarihinde en az 5 yıl prim ödenmiş olması gerektiğini belirtir. 5 yıldan az prim ödemiş kişilerin geride kalanlara aylık bağlanmaz.

Ölen kişinin emekli maaşı, kişinin ölümü halinde bankada kalan paranın SGK'ya iade edilmesi ve varislerine ödenmesi sürecini içerebilir. Gelir veya aylık alan sigortalının veya hak sahibinin ölümü durumunda SGK'a iade edilen tutarlar varsa varislere ödenebilir.
 
Geri
Üst