Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Olum ayligi anneye verilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.479
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ölüm aylığı anneye verilir mi?​

Ölüm aylığı geride kalan eş, çocuk, anne babaya bağlanabilir. Ancak bu kişilerin bazı şartları taşıması gerekir. Vefat eden kişi ile ölüm tarihinde yasal evlilik bağı bulunan eşe aylık bağlanır. Sigortalının eşinin çalışması veya kendi sigortalılığı nedeniyle aylık veya gelir alıyor olması bu durumu değiştirmez.

Ölüm aylığı anneye yüzde kaç bağlanır?​

Ölüm aylığı anneye yüzde kaç bağlanır?
Ana-babanın aylık bağlama oranı toplam %’tir. Örneğin babanın kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylığı olduğu için babaya aylık bağlanmaz iken, annenin talep etmesi ve aranan şartları sağlaması halinde anneye baba sağ iken bile aylık bağlanacaktır ve aylıktaki hisse yine % olacaktır.

Anne ölen oğlunun maaşını alabilir mi?​

Yine anne ve/veya babaya ölen çocuklarından ölüm aylığı bağlanabilmesi için, diğer çocuklarından hak kazanılan gelir/aylıklar hariç olmak üzere, gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması da şarttır.

Yetim maaşı alan evlenince anneye geçer mi?​

Yetim maaşı alan evlenince anneye geçer mi?
Evlendikten sonra anne ve babadan alınan yetim aylığı kesilir çünkü eşin vefatı durumunda ondan gelecek dul aylığı hakkı doğar. Daha önceki eşi vefat ettiyse ondan da dul aylığı kazanma hakkı doğar. Boşanan kadın ya da erkek Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat ederek dul ya da yetim aylığı talebinde bulunabilir.
Dul maaşı yüzde kaç bağlanır?​
Erkek, SGK ve Bağkur kapsamında çalışıyorsa veya emekliyse ölen eşin aylığının yüzde 50’sini dul aylığı olarak alabiliyor. Erkek sigortalı çalışmıyor ve Bağkurlu da değilse ölen eşinin aylığının yüzde 75’ini alıyor.

Yetim aylığı anneye devreder mi?​

Yetim aylığı anneye devreder mi?
Yetim maaşı alın çocuk şartları kaybetme nedeniyle aylıktan çıkması halinde dul anne veya dul babanın aylık oranı; Kendileri memur olarak çalışmıyor ve memur olarak aylık almıyorlarsa aylık oranı % 60 dan, % 75 e yükselir. Yani, yetim çocuk aylıktan çıktığında aylığı dul anne veya dul babaya belli oranda devreder.
 
Ölüm aylığı konusunda detaylı bilgiler verelim:

Ölüm aylığı, vefat eden kişinin sigortalı olması durumunda geride kalan eş ve çocuklarına bağlanabilir. Ayrıca anne ve babaya da bağlanabilir ancak belirli şartları taşıması gerekmektedir. Örneğin vefat eden kişiyle yasal evlilik bağı bulunan eşe aylık bağlanırken, eşin çalışıyor olması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık alıyor olması bu durumu değiştirmez.

Ölüm aylığının anneye yüzde kaç bağlanacağı konusunda ise, ana-babanın aylık bağlama oranı toplam % olarak belirlenir. Örneğin, babanın kendi geliri veya aylığı nedeniyle aylığa hak kazanmayabileceği durumlarda, annenin gerekli şartları sağlaması durumunda anneye aylık bağlanabilir ve aylıktaki hissesi yine yüzde olarak belirlenir.

Anne veya babanın ölen çocuklarından ölüm aylığı alabilmesi için diğer çocuklarından gelir veya aylık almaması da önemli bir şarttır.

Yetim maaşı alan bir kişinin evlenmesi durumunda, anne veya babaya aylık bağlanmaz çünkü evlenen kişi eşinin vefatı durumunda dul aylığı hakkı kazanır. Ancak boşanan bir kişi dul aylığı talebinde bulunabilir.

Dul aylığı konusunda ise, erkek sigortalı ise ölen eşin aylığının yüzde 50'sini alabilirken, sigortalı olmayan erkekler için bu oran yüzde 75 olabilir.

Yetim aylığı alan bir çocuğun aylıktan çıkması durumunda, aylık oranı dul anne veya babaya devredilebilir ve bu durumda aylık oranı artabilir.

Bu belirtilen bilgiler ışığında, ölüm aylığı ve aylık bağlanması durumlarında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında genel bir bilgi sunabiliriz. Eğer detaylı bir danışmanlık gerekiyorsa ilgili kurum veya uzman bir danışmandan destek almanız faydalı olacaktır.
 
Geri
Üst