AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Olum Acısı ve OluM Anı HissedilenleR

zeberus

Yeni Üye
OLUM ANI VE ACISI

Kulun onunde olum zahmetinden başka ne azap, ne uzuntu ne de korku bulunmasa bile, sadece olum anındaki şiddet onun gecesini gunduzune katıp duşunmeye ve olum icin hazırlanmaya yeterli olurduUstelik olum de her an onunla karşı karşıyadır

Hayret edilecek durum şudur ki; bir insan kendisinin birisi tarafından biraz sonra dovuleceğini bilse, yiyeceği dayağın duşuncesi icinde hicbir şeyden zevk almaz olur…Olum meleğinin her an kendisineolum pencelerini saplamak uzere olduğunu bildiği halde bundan dolayı herhangibir korku ve uzuntuye duşmezBu gaflet icindeki şuursuzluğun tek nedeni kuşkusuz cehalet ve aldanmadır

Olum acısını tatmayan kimseler, onu başka acılarla kıyaslayarak yahut başkasının olum anında cektiklerini gorerek bunu idrak etmeye calışırMuhakkak ki, ruhsuz olan bir aza acı duymazAcıyı ve sancıyı duyanda, ceken de sadece ruhturCan cıkması bedeni değil doğrudan doğruya ruhu ilgilendiren bir acıdır ve bu acı ruhun butun parcalarına sirayet ederRuh, bedenin her tarafını kapsamıştırAyağa bir diken batacak olsa, acısı sadece ruhun oradaki parcasına sirayet ederFakat yangın gibi tum bedeni kapsayan acılar boyle değildir…Ruh tum bedene yayıldığından yangında kalma gibi durumlarda tum ruh bu acıyı duymuş olur

Olum acısına gelince, bu doğrudan doğruya ruhun kendisine sirayet ettiği icin, acısı hicbirşey e benzemezButun sinirlerden, damarlardan, adale, mafsal ve her kılın ucundan cıkarılan ruhun duyduğu acı; kılıc yarasından,testere ile bicilmekten, makaslarla doğranmaktan daha ağırdır
Olum anında kulun bunca acı karşısında feryadı figan etmemesinin sebebi, olum acısının onun her tarafını kaplamış olup kendisinde imdat isteyecek derman bırakmamasındandır
Olum anında dehşetten dolayı aklı karışır, dili tutulur, azaları dermandan duşerBu yuzden inlemeyi, yardım dilemeyi cok istediği halde, bunu yapması imkansızdırEğer biraz dermanı varsa, oda canı cıkarken goğus ve boğazında hırıltıya benzer sesler cıkarırRengi, asıl yaratıldığı torağın rengine donuşurGoz kapakları acık olduğu halde tavana dikilirDudaklar sarkar ve dil iceri cekilirAcı icine ve dışına yayılırHer tarafı mosmor kesilirOnce ayaklar sonra diz ve baldırlar…Boylece can boğaza gelinceye kadar acılar ustune acılar eklenirHer azanın, her parcanın oluşunde elem ustun elem ve acı ustune acı vardırCan boğaza dayandığı zaman, işte o zamanKul butun dunyalıktan gozunu ceker, kimseye bakmaz olurArtık tovbe kapısıda kapanmıştırO anda kendisiyle sadece hasret ve pişmanlık kalır…

Hazreti Ayşe Hatun (Allah ondan razı olsun) şoyle de*di:
Bi' kişinin can vermesinin kolaylığı olsa ben, o kolay*lıktan umitlenmem Cunku, ResUlullah'ın can vermesinin gucluğunu gordum

ve olum vaktinde:

ResUlullah şoyle der*di:
Ey Allah'ım! Bu ruhu kemiklerimin arasından ve sinir*lerimin icinden cıkar! Sen bu zahmeti bana kolaylaştır
Olum acısını cekmek uc yuz kılıc vuruşu gibidir
Yine Resul (SAV) şoyle buyurdu:
Can vermenin en kolayı yun yumağı icinden dikenli bir dalı cekmek gibidir ki, kolaylıkla ayrılması mumkun de*ğildir

Hazreti Ayşe Hatun (Allah ondan razı olsun) şoyle de*di:
Bi' kişinin can vermesinin kolaylığı olsa ben, o kolay*lıktan umitlenmem Cunku, ResUlullah'ın can vermesinin gucluğunu gordum

ve olum vaktinde:

ResUlullah şoyle der*di:
Ey Allah'ım! Bu ruhu kemiklerimin arasından ve sinir*lerimin icinden cıkar! Sen bu zahmeti bana kolaylaştır

Yine Resul (SAV) şoyle buyurdu:

Can vermenin en kolayı yun yumağı icinden dikenli bir dalı cekmek gibidir ki, kolaylıkla ayrılması mumkun de*ğildir

Resul (SAV) de olum dakikalarında şoyle derdi:

Ey Allah'ım! Sen Muhammed'e can vermeyi kolayaştır

ResUlullah şoyle der*di:

Hazreti Omer'e (Allah ondan razı olsun) Ka'bulAhbar sordu:
Can cekşimenin hali nicedir?

O da ona şu cevabı verdi:
Bir dikenli ağacı bir kimsenin goğsune soksalar ve her diken bir damara girse, guclu bir kişi de o dikeni dışa*rı cekse ne acı duyulursa, işte olurken can cekmek de o acılara benzer
Bu hadis şoyle de rivayet edilmiştir: Eğer olum sancısından bir damla dunya dağlarının uzerine konulsaydı muhakkak hepsi erirdi64

Rivayete gore, Hz İbrahim (as) vefat ettiği zaman Allah Teala kendisine: Halilim! Olumu nasıl buldun?diye sordu, Islak yun yumağının icine batırılmış kızgın bir şiş gibi hissettimdiye cevap verdi Bunun uzerine Allah (cc), Unutma ki biz o olumu sana kolaylaştırdıkbuyurdu

Hz Musa (as) vefat edip de ruhu Allah'a ulaşınca rabbi ona, Ey Musa, olumu nasıl buldun?diye sordu, o da, Kendimi kızgın bir tavanın uzerine konulmuş canlı bir serce gibi hissetim; olmez ki rahata kavuşsun, kurtulamaz ki ucup gitsin
Bir başka rivayete gore Hz Musa (as) şu cevabı vermiştir: Kendimi kasabın elinde diri diri yuzulen koyun gibi zannettim

Rivayet edildiğine gore Hz Peygamber (sav) vefat edeceği sıralarda yanında bir tas su vardı Ara sıra elini tasa daldırır, ardından cıkarıp yuzune surdukten sonra, Allahım! Bana olum sancılarını hafiflet65 diye duada bulunurdu

Arkadaşlar Halimiz Nice ve İşimiz Zor

kAYNAK : iMAM GAZALİ : İHYAU ULUMİDDİN; OLUM VE SONRASI

Geri